ACTIUNI SI EVENIMENTE

 Programul de dezvoltare a infrastructurii unor baze sportive din spațiul rural

Un domeniu aflat permanent în atenția federației  îl reprezintă dezvoltarea infrastructurii pentru fotbal. Dacă realizările FRF privind construcția CNAF Mogoșoaia, a Centrului de Fotbal Buftea sau efortul de convingere a autorităților statului pentru reconstrucția Stadionului Național din București sunt cunoscute, la fel de important este lobby-ul susținut făcut de conducerea federației pentru construirea unor terenuri de fotbal în mediul rural.Încă din anul 2006 federația a solicitat Guvernului și Parlamentului ca în Programul de dezvoltare a infrastructurii din spațiul rural să fie introdusă și construcția unor baze sportive. Aceste demersuri au fost încununate de succes astfel încât, prin Legea nr. 71/2007 s-a aprobat „Programul de dezvoltare a infrastructurii unor baze sportive din spațiul rural”.Programul cuprinde două tipuri de obiective de investiții, respectiv:

          - construcția de baze sportive noi în spațiul rural/periurban

          - modernizarea și/sau transformarea bazelor sportive existente în spațiul rural/periurban

Proiectele tipizate prevăzute de Legea 71/2007 pentru realizarea bazelor sportive sunt:

          - modelul tip 1(pus la dispoziție în mod gratuit de FRF), ce vizează construcția unor baze sportive cu teren de fotbal de dimensiuni regulamentare pentru jocul în aer liber

          - modelul tip 2, ce vizează construcția unor baze sportive cu teren de handbal, care poate fi utilizat și pentru jocul de minifotbal

Beneficiarii acestor investiții sunt consiliile locale ale localităților respective.

Durata Programului este din 2007 până în 2012.

Obiectivul general este realizarea a cel puțin 1000 de baze sportive.

Bugetul Programului este de 525.000.000 lei și este asigurat prin bugetul de stat(autoritățile locale pot contribui cu sume din bugetele locale pentru cofinanțarea lucrărilor).

Pâna în prezent s-au aprobat 918 proiecte(548 de tip 1) pentru care s-au alocat 41.490.000 lei.

Pâna la sfirșitul anului 2009, 350 de unități administrativ-teritoriale au incheiat contractele de execuție a lucrărilor, iar două baze au fost finalizate(Conțești-jud. Dâmbovița și Hațeg-jud. Hunedoara).

Apreciem, că acest Program, odată finalizat va contribui major la relansarea activității fotbalistice în spatiul rural,constituind totodată un început de refacere a infrastructurii fotbalistice

rurale, după ce în ultimii 20 de ani au distruse mii de terenuri de fotbal.

 

Programul GRASSROOTS – FOTBAL DE BAZĂ

Anul 2009 a însemnat și admiterea FRF în Programul UEFA „Grassroots”, fapt important pentru fotbalul românesc.Așa cum este cunoscut scopul acestui program este acela de a promova, proteja și dezvolta „fotbalul de bază” în toate formele sale. Fotbalul de bază cuprinde fotbalul pentru copii(fete și băieți),fotbalul pentru tineret, fotbalul amator,fotbalul pentru veterani și nu în ultimul rând fotbalul pentru persoane cu dizabilități.În anul 2010, FRF împreună cu membrii afiliați va continua implementarea și dezvoltarea acestui program.Un eveniment deosebit de important al anului în curs este „Ziua fotbalului de bază”. Președintele UEFA-dl.Michel PLATINI și Comitetul Executiv UEFA au hotărât să declare ziua de miercuri 19 mai 2010, drept „Ziua fotbalului de bază”. Obiectivul este acela de a recunoaște și de a promova importanța fotbalului de bază. Până la sfârșitul lunii martie FRF va elabora un program special pentru acest eveniment pe care îl va supune atenției și dezbaterii asociațiilor județene de fotbal, respectiv a municipiului București, cluburilor afiliate și partenerilor federației, atât din sectorul public cât și privat.Este de dorit ca fiecare membru al federației să se implice în sărbătorirea „Zilei fotbalului de bază” și să folosească acest prilej pentru a-și promova propriile sale activități legate de fotbalul la nivel de incepători, sau după caz, amatori, veterani, persoane cu dizabilități.De aseamenea, FRF intenționează ca pe 19 mai a.c., cu ocazia „Zilei fotbalului de bază” să lanseze campania „Vara fotbalului de bază”, un alt punct important al Programului UEFA „Grassroots”.

 

ORGANIZAREA  FINALEI UEFA EURO LEAGUE – 2012

Organizarea unor competitii de fotbal de prim rang in Romania a fost un deziderat permanent al FRF in mandatul 2005-2009.Din pacate,cu toate eforturile sustinute ale federatiei, datorita lipsei unei infrastructuri specifice adecvate,acest lucru nu s-a putut realize pana in anul 2009.

Interventiile repetate si sustinute ale conducerii FRF pe langa autoritatile competente ale statului au condus la demararea lucrarilor de reconstructie a Stadionului National din Bucuresti, cu termen de finalizare in anul 2010. Acest fapt a facut posibil ca eforturile depuse de dl. Mircea Sandu si administratia FRF pe tot parcursul perioadei mai sus mentionate sa se poata materializa,astfel incat finala UEFA EURO LEAGUE – 2012 se va desfasura la Bucuresti.

In prezent stadiul  lucrărilor respectă graficul stabilit și oferă premisele finalizării stadionului la termenul convenit cu UEFA.

 

 ORGANIZAREA TURNEULUI FINAL AL CAMPIONATULUI EUROPEAN DE FOTBAL – U19, 2011

Eforturile pentru aducerea unor competitii international majore in Romania s-au concretizat si prin aprobarea, de catre Comitetul Executiv UEFA, a propunerii FRF de a organiza, in anul 2011, in Romania, Turneul Final al CE – U19.

In luna septembrie 2009. a avut loc o prima vizita in Romania a unei delegatii UEFA, care a inspectat stadioanele si hotelurile ce ar putea gazdui Turneul Final.De asemenea, au avut loc discutii cu conducerea FRF privind actiunile organizatorice ce urmeaza a fi intreprinse pana la data desfasurarii competitiei, respectiv 20 iulie – 01 august 2011.

Ulterior vizitei delegatiei UEFA, FRF a continuat demersurile pentru identificarea unor stadioane cat mai adecvate pentru aceasta competitie, respectiv de capacitate mai mica si situate in zone unde un turneu de juniori s-ar bucura de o mai mare audienta. In acest sens, dl. Mircea Sandu, presedintele FRF a efectuat o inspectie la o serie de stadioane din judetul Ilfov si anume Branesti, Stefanesti, Tunari, Balotesti, Berceni. In masura in care vor realiza lucrarile de modernizare planificate, stadioanele din Branesti si Berceni ar putea gazdui meciuri din cadrul Turneului Final, alaturi de cele din Chiajna si Buftea si bineinteles stadioanele mari din Bucuresti(Ghencea, Dinamo, Rapid). Pe parcursul anului 2010, FRF va continua sa monitorizeze stadioanele din Bucuresti si judetul Ilfov, urmand ca pana in decembrie 2010, impreuna cu UEFA sa se stabileasca atat stadioanele pentru jocurile oficiale cat si cele pentru antrenamente.

SPONSORI
PARTENERI