În anul în care echipa națională aniversează 100 de ani de la primul meci disputat, prezentăm o parte din poveștile fotbalistice de la noi începute în același an, 1922.

Prima parte o dedicăm cluburilor, originale sau continuatoare, încă în activitate. Și vom regăsi astăzi 4 comunități fotbalistice din Dâmbovița, Brașov, Arad și Harghita!

Flacăra Moreni

  • Sub denumirea Astra Română Moreni clubul s-a născut în 1922, iar din 1950 avea să se numească Flacăra. Cu o perioadă, 1977-1985, când denumirii i s-a alăturat și Automecanica, după fuziunea cu o echipă locală.
  • Echipa a activat cele mai multe sezoane în Liga 3 și Liga 2, Diviziiile C și B ale vremii, pentru ca în 1986 să promoveze în primul eșalon. La finele sezonului 1988/1989 avea să vină cea mai mare performanță din istorie, locul 4 în campionat, aducând cu sine calificarea în Cupa UEFA de anul viitor.
  • A fost duelul de poveste cu marele FC Porto venit la Moreni, după 2-0 în Portugalia având să fie 2-1 pentru lusitani și la retur. Echipa lui Artur Jorge, cu Vitor Baia, Branco, Madjer sau Domingos s-a duelat cu trupa lui Ion Nunweiller, în care se regăseau Tene, Purdea, Balaur, Jercălău, Marin Dragnea sau Iulian Chiriță!

  • Revoluția din 1989 a adus căderea echipei, până spre Liga 4. Revirimentul s-a produs după 2010, mai exact în sezonul 2016/17, când Flacăra a promovat în Liga 3, eșalon unde se regăsește și astăzi.
  • Pe lângă jucătorii amintiți mai sus, au îmbrăcat tricoul echipei din Moreni jucători precum Dudu Georgescu, Marian Pană, Costel Pană, Lică Movilă sau Gabriel Paraschiv.

CSM Făgăraș

  • Astăzi în Liga 4 din Brașov, clubul a fost fondat în 1922 sub denumirea Explosivi Făgăraș, activând direct în Divizia C a timpului și promovând încă din al doilea sezon de viață în Divizia B! De-a lungul anilor s-a mai numit Metalul, Chimia, Nitramonia, ENA, ENA Inter sau Civitas Făgăraș.
  • Clubul a câștigat de șase ori în Divizia B, eșalonul doi al fotbalului nostru, ultima dată în sezonul 1996/97, și de trei ori s-a clasat pe poziția secundă. Performanța de vârf, după 18 sezoane petrecute în L2 este clasarea pe locul 4 în sezonul 1962/63.
  • Dintre fotbaliștii ultimelor decenii care au reprezentat echipa, firește cel mai reprezentativ este fostul mare internațional Ionel Ganea, alături de Florin Stângă și Octavian Cocan.

CS Național Sebiș

  • Fondat pe 15 martie 1922 sub denumirea Sebișana Sebiș, s-a mai numit ulterior Avântul sau Crișana, pentru ca la refondarea din 2004 să capete numele Național, pe care îl poartă și astăzi.
  • Ultima oară în Liga 3 în intervalul 2008-2020, ocupând chiar și locul secund în seria ei (sezon 2013/14), Național Sebiș a revenit în activitate după probleme financiare majore și a reluat cursul istoriei în Liga VI Arad, bazându-se în principal pe propria pepinieră. Dintre foștii jucători ai echipei îi amintim pe Ștefan Blănaru, Emil Dică, Flavius Băd, Szabolcs Szekely sau Dan Găldean.

AFC Odorheiu Secuiesc

  • Clubul a fost fondat sub denumire Textila Odorheiu Secuiesc, dar a promovat în Divizia C pentru prima oară abia în 1968, sub denumirea Lemnarul. Prima promovarea în Divizia B a venit în 1973. Ulterior a mai purtat numele de Progresul, Budvar sau Harghita.
  • După ce anul 2004 a adus, din rațiuni financiare, clubul spre faliment și dizolvare, în 2006 s-a format AFC Odorheiu Secuiesc, echipă continuatoare, care alternează L2 și L3 în intervalul 2010-2015 pentru ca, din 2015 până în prezent să se fixeze la nivelul Ligii 3. Poate cel mai reprezentativ jucător trecut în ultimele decenii pe la echipă este Robert Ilyes.

Descoperă mâine pe frf.ro, în partea a II-a a materialului, alte 4 cluburi care au scris istorie, fondate în 1922!