Futsal Ceahlăul Piatra Neamț este una dintre cele mai longevive grupări din futsalul românesc. Anul acesta formația din Piatra Neamț sărbătorește un deceniu de existență. În ciuda celor două promovări pe care le are la activ, Futsal Ceahlăul a preferat de fiecare dată să continue în Liga a II-a, rămânând fidelă principiilor după care se ghidează și în prezent, creșterea tinerelor talente și promovarea futsalului.

În acest sezon, care, din păcate, a fost întrerupt de pandemia de coronavirus, echipa de seniori a reușit calificarea în play-off-ul ligii secunde, în timp ce juniorii nemțeni au bifat ambele obiective: prezența în Final Eight-ul Cupei României și accederea în turneul final al Ligii Elitelor, competiție aflată la prima sa ediție.

Membru fondator al echipei Futsal Ceahlăul Piatra Neamț și unul dintre cei care au continuat tradiția futsalului în Piatra Neamț, Cristi Vornicu este de ceva vreme reprezentantul cluburilor de futsal în cadrul Comitetului Executiv FRF și unul dintre cei mai respectați observatori UEFA.

Futsal Ceahlăul Piatra Neamț este una dintre echipele cu o dinamică de invidiat pe rețelele de socializare. „Ne mândrim cu asta”, a comentat Cristi Vornicu.

„E reprezentativ pentru orașul Piatra Neamț”

– Domnule Vornicu, futsalul a început la Piatra Neamț odată cu Ceahlăul?
– Nu. Înaintea Ceahlăului a fost CS Moldocor Piatra Neamț. Practic, noi am continuat tradiția demarată de cei de la Moldocor. Am început exact cu un deceniu în urmă, așa că anul 2020, în ciuda faptului că pare un an trist, va rămâne unul de referință pentru noi. 2020 e anul în care Futsal Ceahlăul împlinește 10 ani!

– La mulți ani! Mai țineți minte primul meci oficial?
– Cum să uităm un asemenea moment?! A fost un meci cu echipa a doua a celor de la City’US Târgu Mureș, meci pierdut la limită 7-8!

– Ce legătură are Futsal Ceahlăul cu echipa de fotbal cu același nume?
– Nicio legătură. Am ales acest nume petru că e reprezentativ pentru orașul Piatra Neamț. Împreună cu Gabi Bucur am constituit această echipă. Gabi Bucur care e antrenorul principal al echipei încă de la începuturi.

„Ne-am bazat pe jucătorii moșteniți de la Moldocor”

– Ați obținut vreodată promovarea pe prima scenă a futsalului românesc?
– În două rânduri, dar am considerat că e mai bine să rămânem în Liga a II-a. Ne-am văzut lungul nasului.

– Spuneați că ați continuat tradiția celor de la Moldocor. Pe ce jucători ați contat?
– La început ne-am bazat pe jucătorii moșteniți de la Moldocor, dar, ulterior, am mers pe mâna jucătorilor din oraș, jucători tineri. Încă de la început ne-am propus să creștem jucători. Cei mai mulți, firește, au venit din fotbal. Nu poți să joci futsal fără o bază. Nu au fost fotbaliști cunoscuți, așa cum fuseseră la Moldocor, care s-a bazat la un moment dat pe serviciile unor oameni precum Florin Axinia sau Ovidiu Marc, jucători importanți la echipa de fotbal Ceahlăul Piatra Neamț.

„Nu ne-am făcut de râs”

– Ați mers pe mâna tinerilor?
– Una dintre cele mai înțelepte decizii luate încă de la începuturi a fost investiția în tineri. La început a fost foarte greu, știam asta, dar ulterior am cules roadele. În ultimii doi ani, echipa U19 a clubului nostru ne-a adus numai satisfacții. Prezența la turneele finale al Cupei României și ale Campionatului Național! La Liga Elitelor din acest an aveam chiar pretenții la podium.

– Cei mai mulți au făcut pasul către echipa mare?
– Am reușit performanța de a juca la Liga a II-a cu una dintre cele mai tinere echipe din campionat. Media de vârstă a echipei a fost de 21 de ani! Și, să știți, nu ne-am făcut de râs. Anul trecut am reușit o remiză deosebit de spectaculoasă, 10-10, cu Luceafărul Buzău, formație cu jucători foarte experimentați. Rezultatul a fost considerat o mare surpriză. Decizia de a dezvolta echipa, de a ne ocupa de ea, de a face lucrurile în cel mai profesionist mod cu putință, a fost una foarte inspirată.

„Mizăm pe obiectivele fixate încă de la început”

– Care sunt cei mai promițători jucători de la Futsal Ceahlăul?
– Sper să nu uit vreunul, altfel s-ar supăra! Mă gândesc la Codrin Babii, Alex Apostoae, Radu Dumitru, Robert Butuc, Andrei Crudu, Andrei Lazăr, Vasile Pruteanu, Alexandru Smău, Ionuț Zaharia. Sunt jucători născuți începând cu 1999 și terminând cu 2002. Toți acești tineri jucători au crescut în jurul altora cu experiență, dar tot tineri, precum Vlad Avram, Andrei Nistor, Alex Bordeanu, oameni care, fără îndoială, ar face față la Liga I. Vlad Avram, care e și căpitanul echipei, are doar 25 de ani. Omul acesta are calități extraordinare. Anul trecut, CS United Galați, vicecampioana României, l-a dorit, dar nu a vrut să plece de la Piatra Neamț.

– Care sunt obiectivele echipei Futsal Ceahlăul?
– Având în vedere vremurile pe care le trăim, parcă nici nu merită să îți mai faci planuri pe termen lung. Nu mai știi ce să faci… Mizăm însă în continuare pe obiectivele fixate încă de la început. În primul rând să aducem copiii la sport, să facem cunoscută această disciplină extraordinară în Piatra Neamț și doar în orașul nostru. Unul dintre obiective a fost la un moment dat acela de a juca în Sala Polivalentă. Și am reușit! Am convins autoritățile locale că merităm să evoluăm acolo. În același timp ne-am propus să întoarcem ceva comunității din care facem parte, având în vedere că autoritățile locale și cele județene sunt cele care ne-au întins de fiecare dată o mână.

„Dacă vrei cu adevărat, poți!”

– În ce constă acest obiectiv?
– Am organizat periodic fel de fel de competiții, de evenimente, care au avut ca principal obiectiv strângerea de fonduri pentru a ajuta copiii din mediile defavorizate. Chiar am invitat copii sărmani la acțiunile noastre. „Cutiuța Viselor Împlinite” este doar una dintre acțiunile la care am participat. Au fost însă multe altele.

– La Piatra Neamț a jucat și echipa națională!
– Aducerea primei reprezentative de futsal a României la Piatra Neamț a fost un alt obiectiv al nostru, al clubului Ceahlăul. Naționala României a jucat la Piatra Neamț o „dublă” cu puternica selecționată a Italiei. Asta se întâmpla în primăvara anului trecut. Pentru că s-a simțit foarte bine, prima reprezentativă a revenit la Piatra Neamț în toamnă, când s-a jucat prima fază a preliminariilor pentru Campionatul Mondial. La meciul cu selecționata similară a Kazahstanului au fost prezenți 1.600 de spectatori! Este a doua cea mai mare asistență din istoria meciurilor echipei naționale. Am consultat în acest sens statisticile UEFA. Cea mai mare afluență de public la un meci al echipei naționale a fost de 2.000 de oameni, la Târgu Mureș, acum mulți ani. După această realizare ne-a mai venit o idee, aceea de a înființa Grupa de 2004-2006, care, sperăm, să ne asigure viitorul la echipa U19! În concluzie, dacă vrei cu adevărat, poți!

ARTICOL DE ADI DOBRE