Metalurgistul Cugir, liderul seriei a cincea din Liga 3, şi-a găsit întâmplător golgeterul după care a tânjit o vară întreagă. Andrei Făgărăşanu, după ce o viaţă întreagă a evoluat în linia mediană, a fost reprofilat în ofensivă, din lipsă de soluţii şi "soluţia de avarie" s-a dovedit o mutare extrem de prolifică, o insipraţie a antrenorului Călin Moldovan.

Făgărăşanu este MVP-ul formaţiei de sub Drăgana în aceste prime şapte etape, cu o eficacitate ce i-ar face invidioşi pe marii atacanţi ai Europei: 10 goluri din cele 12 înscrise de "roş-albaştri", în cele 630 de minute stagionale. Mijlocaşul de bandă reprofilat vârf de antrenorul Călin Moldovan şi-a trecut în cont prima "triplă" a carierei în disputa cu Avântul Reghin, scor 3-1, şi Metalurgistul Cugir a preluat fotoliul de lider al seriei a cincea din eşalonul terţ, după 7 runde.

În intersezon, gruparea de sub Drăgana a căutat de zor un vârf de careu, după ce Stoianof, golgeterul ediţiei trecute a plecat, iar cu Luduşan nu s-a ajuns la un consens. Iar "principalul" Călin Moldovan a dovedit fler şi l-a "urcat" în ofensivă pe Făgărăşanu, fotbalist venit în intersezon de la CNS Cetate Deva. Acesta a devenit principalul marcator în jocurile de verificare (şase reuşite) şi a explodat efectiv în campionat, marcând la foc automat şi instaurând o regulă: marchează Făgărăşanu!

Coleg la naţionalele de juniori cu Alibec şi Stoian

Golgeterul Cugirului şi al seriei a cincea a fost convocat în trecut la diverse loturi naţionale, unde i-a avut colegi printre alţii pe Denis Alibec (FCSB) şi Adrian Stoian (Crotone). În vârstă de 26 de ani, Andrei a început fotbalul în oraşul natal, Hunedoara, evoluând la Corvinul 2005, CFR Simeria, FC Hunedoara, Metalul Reşiţa, CNS Cetate Deva şi Performanţa Ighiu (6 luni, în toamna anului trecut).

"Cel mai prolific sezon a fost la Hunedoara, pe când eram junior. Am înscris 13 goluri, sub comanda lui Marius Opric, ce mă folosea în spatele vârfului. Sper să depăşesc acea cifră în actualul campionat", a spus Făgărăşanu.

Andrei susţine că s-a acomodat rapid cu noua postură pe teren şi că ar prefera să rămână în avanposturi, atras de plasele adverse. "Postul meu de bază este cel de mijlocaş ofensiv, dar îmi convine noul rol, îmi place mult mai mult acolo, în centru. Am acceptat să evoluez atacant fără să stau pe gânduri, s-a dovedit o decizie înţeleaptă şi acum vreau să rămân vârf", a spus Făgărăşanu.

Metalurgistul Cugir se plasează în fotoliul de lider al seriei a cincea, cu 5 victorii din 7 întâlniri, un rol de netăgăduit în acest parcurs avându-l reuşitele atacantului "improvizat" Andrei Făgărăşanu. "Sunt mândru că am înscris şi mi-am ajutat echipa să câştige. Sincer, nu mă aşteptam să mă acomodez atât de rapid la Metalurgistul, schimbasem echipa şi veneam după un sezon mai slab la Deva. M-am integrat rapid şi asta contează foarte mult", a menţionat echipierul Cugirului.

A marcat de două ori mai mult decât Goga

Într-o serie dominată de reprezentantele judeţului Alba, cu un podium "confiscat" de trei conjudeţene, Făgărăşanu este golgeterul detaşat din seria a cincea, fiind urmat de Răzvan Fetiţa (Performanţa Ighiu) – 7 goluri, Gabriel Cădar (Unirea Tăşnad) – 6 reuşite şi celebrul Dorin Goga (AS FC Cluj), ce a înscris în 5 rânduri.

"Încă din primele zile de pregătire intenţionam să-i schimb poziţia în teren, să îl aduc din bandă în zonă centrală. Am fost inspirat, Făgărăşanu s-a acomodat extraordinar cu noua postură şi dă un randament remarcabil, pe care nu l-am întâlni încă în carieră la un atacant", a povestit Călin Moldovan.

Acesta consideră că integrarea rapidă a fotbalistului reprezintă cheia cascasei de goluri realizate de Făgărăşanu în acest sezon. "Este modest, se pregăteşte, s-a integrat rapid, practic transformă în goluri munca întregii echipe, este omul potrivit la locul potrivit. Dacă rămâne cu picioarele pe pământ şi continuă în acelaşi ritm, sunt convins că va ajunge să evolueze şi la un alt nivel, mai ridicat", a punctat Moldovan.

Mai prolific decât 7 adversare

Cu cele 10 goluri marcate Andrei Făgărăşanu a depăşit reuşitele altor şapte formaţii din serie: Unirea 1924 Alba Iulia, Avântul Reghin, Sănătatea Cluj, Gaz Metan Mediaş 2, Unirea Dej, CS Iernut şi FC Avrig, fiind la "egalitate" cu alte două Unirea Tăşnad şi Viitorul Ghimbav.

Exceptând prima rundă, la Avrig, autogol al oponenţilor, în fiecare etapă, pe lista marcatorilor "roş-albaştrilor" s-a regăsit numele lui Andrei Făgărăşanu. Triplă cu Avântul Reghin, duble cu CS Iernut şi Fotbal Comuna Recea, 10 goluri în 7 etape (trei din penalty), unul singur cu capul, celelalte cu piciorul drept, este "raportul de joc" trecut în dreptul fotbalistului hunedorean până în prezent.

Suspendat opt luni în urmă cu 4 ani

În 2013, pe când evolua la FC Hunedoara, după "celebrul" episod de la Pâncota, cu incidente cauzate de încleştarea pentru promovare cu Olimpia Satu Mare, actualul echipier al Cugirului a fost suspendat 12 runde, stând aproape 8 luni fără a juca! A fost un moment dur din carieră, a plecat la Metalul Reşiţa în eşalonul secund şi s-a pus pe picioare, ajungând acum în vârf (recordul personal fiind 13 goluri în stagiunea 2012-2013). "Şi eu sunt surprins în mod plăcut de realizările personale. Faptul că marchez pe bandă rulantă mă determină să fi decis: vreau să joc doar atacant, am prins gustul golului, m-am obişnuit să scutur porţile adverse", a precizat Andrei Făgărăşanu.

SHARE: