În anul în care echipa națională aniversează 100 de ani de la primul meci disputat, prezentăm o parte din poveștile fotbalistice de la noi începute în același an, 1922.

După prima parte în care am descoperit 4 cluburi, originale sau continuatoare, încă în activitate, AICI, azi descoperim alte 4 povești din Bistrița-Năsăud, Galați, Timiș și Prahova!

Gloria Bistrița

  • Fondat pe 6 iulie 1922, a mai purtat denumirile de Ceramica, CS sau Progresul, iar până în 1990 a evoluat în eșaloanele 2 și 3 ale fotbalului nostru, cu un interval 1975-1990 continuu în Divizia B a vremii.
  • Din 1990 până în 2011, Gloria a fost echipă de prima ligă în România, reușind să cucerească trofeul Cupa României în 1994 și să mai joace o finală în 1996, cea mai bună clasare în campionat fiind locul 3 obținut la capătul sezonului 2002/03.
  • La nivel european, a jucat în 7 ediții ale fostei Cupa UEFA Intertoto. Cea mai notabilă participare vine din 2007, când a eliminat Grbalj (Muntenegru) și Maccabi Haifa (Israel), reușind apoi un 2-1 de poveste pe teren propriu cu Atletico Madrid și pierzând calificarea la retur, 0-1. Gloria lui Ioan Sabău îi avea pe Albuț, Frăsinescu, Sepsi, Coroian, Tilincă sau Zaharia, în vreme ce Atletico, pe bancă Javier Aguirre, a jucat cu Forlan sau Aguero!

  • Gloria a avut o participare scurtă și în Cupa Cupelor (1993/94), dar și două aventuri în Cupa UEFA, reușind un 2-1 acasă cu Zaragoza, apoi un 1-1 pe teren propriu cu Fiorentina. Prima oară tehnician Constantin Cârstea, apoi Remus Vlad, iar jucători Câmpeanu, Zăgrean, Mironaș ori Săsărman. La spanioli jucau Esnaider și Caceres, iar la italienii lui Ranieri erau pe teren Rui Costa, Batistuta și Toldo!
  • Declinul sportiv și financiar de după 2010 a dus la dizolvarea clubului în 2015. Astăzi, CS Gloria-Năsăud duce în L3 povestea mai departe. Pe lângă jucătorii amintiți mai sus, au îmbrăcat tricoul echipei jucători precum Ciocan, Gabi Balint, Tătărușanu, Viorel Moldovan, Sănmărtean, Falub sau Junior Moraes.

Dacia Vasile Alecsandri Galați

  • Fuziunea dintre echipele Șoimii Dacia și Liceul Vasile Alecsandri a dus la nașterea clubului în 1922, având să participe în 3 sezoane ale primului eșalon românesc și să ajungă o dată până în sferturile de finală ale Cupei României.
  • După Al Doilea Război Mondial, echipa se regăsește doar în campionatele județene din zonă, pentru ca spre anii ’50 să dispară definitiv. Printre jucătorii emblematici se numără Anghel Crețeanu (internațional român), Vasile Naciu sau Constantin Jarca.

ILSA Timișoara

  • Abrevierea ILSA reprezintă Industria Lânii Societate Anonimă, denumirea cu care a fost fondată echipa cu jucători și muncitori de la fabrica timișoreană. Activitatea echipei a rezistat din 1922 până în 1936, cele mai bune performanțe fiind locul 2 în Divizia B (1935) și câștigarea eșalonului în 1936.
  • Promovarea pe prima scenă nu a avut însă loc, timișorenii pierzând 1-5 în 1936 barajul cu Universitatea Cluj. A fost ultima partidă din scurta istorie a echipei, care a fuzionat ulterior cu celebra Chinezul Timișoara.

Tricolor Ploiești

  • Una din primele echipe participante la primul campionat național divizionar românesc, ediția 1932/33, deși Tricolorul se născuse încă din 1922. A participat timp de un deceniu în campionatele regionale, iar din 1932, timp de două sezoane, pe prima scenă.
  • În 1936, pe când activa în Divizia B, avea să fuzioneze cu echipa căilor ferate Ploiești-Văleni, absorbind practic această echipă și devenind Tricolorul CFPV. Urmează alte sezoane de primă ligă, atât înainte cât și după Al Doilea Război Mondial, inclusiv sub denumirea FC Ploiești.
  • Dintre jucătorii emblematici ai echipei care avea să dispară în 1949 îi putem menționa pe Botez, Frunzulescu, Anastasescu, Schramek, Mosko, Bartunek, Morava, Aștilean, Bădin, Malița, Palfi.