CSM Reşiţa Facebook

Sezonul regular al ediţiei 2021-2022 din Liga 3 a ajuns la jumătatea lui, de vineri urmând a se da startul returului. Runda cu numărul 10 va fi prima din partea a doua a acestei faze a competiţiei, însă din turul campionatului au mai rămas patru partide fără rezultat, dintre care una a fost reprogramată (CSM Râmnicu Sărat – Dinamo Bacău), iar alte trei sunt pe rolul Comisiei de Disciplină şi Etică a FRF (CSM Feteşti – Înainte Modelu, Avântul Periam – Gloria Lunca-Teuz Cermei, ACSO Filiaşi – Petrolul Potcoava).

Actuala ediţie de campionat va aduce în premieră o fază suplimentară, care va consta, pentru fiecare serie, într-un play-off între primele patru clasate şi un play-out între celelalte şase rămase. La finalul acestei etape a competiţiei va avea loc, ca şi în sezonul anterior, o rundă de două baraje tur-retur, în urma căreia se vor decide echipele promovate în sezonul viitor din Liga 2 Casa Pariurilor.

În partea a doua a analizei evenimentelor petrecute în turul campionatului este dedicată seriilor 6-10, după ce în prima parte am văzut s-a întâmplat în primele cinci serii.

La al treilea sezon în Liga 3, Dăeştiul atacă promovarea

Într-o serie în care CSM Slatina se anunţa principala favorită, dornică de a reveni în eşalonul secund după doar un sezon, turul de campionat a consemnat un lider mai puţin aşteptat, nu doar ca nume, cât şi prin maniera în care a făcut-o.

Viitorul Dăeşti a fost liderul seriei în şapte dintre cele nouă runde ale turului. După ce în prima etapă de vină a fost golaverajul inferior, au urmat cinci etape la rând pe locul 1, vâlcenii fiind detronaţi pentru o etapă de principala contracandidată la promovare, CSM Slatina, după ce oltenii au câştigat meciul direct cu 2-0. Însă paşii greşiţi făcuţi după aceea de echipa antrenată de Ovidiu Burcă au fost speculaţi imediat de Dăeşti, care a încheiat turul cu un avans de patru puncte.

PROGRAMUL PRIMEI ETAPE A RETURULUI

Ultima pe podium este Vediţa Coloneşti, care speră să mai prindă din nou barajul, ca şi în sezonul trecut, chiar dacă acum se află la două puncte în spatele celor de la CSM Slatina. Ca în multe alte serii, lupta pentru locul 4 implică aproape jumătate de serie, inclusiv pe revelaţia Cupei României, ACSO Filiaşi.

După ce anul trecut a fost la un pas de promovare, gruparea din Filiaşi a dat lovitura în competiţia surprizelor, unde a ajuns în sferturi, după ce le-a eliminat în ultimele două etape pe AFC UTA Arad (16-imi) şi AFC Hermannstadt (optimi). Însă acest lucru nu a rămas fără urmări, parcursul din campionat fiind unul sub aşteptări, doar locul opt pentru moment, înainte de luarea unei decizii în ceea ce priveşte meciul nedisputat cu Petrolul Potcoava.

Din păcate pentru surpriza Cupei României, returul va fi început fără antrenorul care a reuşit această performanţă, după ce Mario Găman a plecat a doua zi după succesul cu Hermannstadt la Pandurii Lignitul, ocupanta locului 3 din seria a şaptea.

Invincibilă, CSM Reşiţa a pierdut doar două puncte în tur

Pregătită din vară de Dan Alexa şi cu un lot plin de vedete, CSM Reşiţa este în grafic pentru atingerea principalului obiectiv pentru acest sezon, revenirea în Liga 2 după doar un sezon. Reşiţenii au schimbat radical lotul în vară, iar efectele s-au văzut, singurul pas greşit fiind doar un egal cu fosta colegă din sezonul trecut al eşalonului secund, Pandurii Lignitul, scor 1-1 (foto). În rest, reşiţenii au doar victorii şi un golaveraj pe măsură 22-4.

PROGRAMUL PRIMEI ETAPE A RETURULUI

Principalele contracandidate la barajul pentru promovare sunt CSM Deva, care a pierdut doar derby-urile cu CSM Reşiţa şi Pandurii Lignitul şi mai sus amintita echipă din Târgu Jiu, aceasta din urmă fiind la rândul ei invincibilă. Însă gorjenii au fost traşi în jos de cele patru egaluri, record al turului, împărţit cu Ştiinţa Miroslava, Sporting Roşiori şi Sportul Şimleu.

Pentru retur, Pandurii Lignitul speră să recupereze din terenul pierdut prin aducerea lui Mario Găman ca antrenor principal, cel care a dus Filiaşiul în sferturile Cupei României, acesta urmând a-i lua locul lui Călin Cojocaru, care a pus punct unei colaborări de aproape doi ani.

CSC Ghiroda şi Crişul Chişineu Criş, duel la baionetă

Seria a opta este singura incompletă în acest sens, după ce ACS Poli Timişoara a părăsit prematur competiţia din cauza problemelor financiare. Cu reprezentante doar din judeţele Timiş şi Arad, seria şi-a terminat turul cu câte o echipă din fiecare judeţ, CSC Ghiroda şi Crişul Chişineu Criş având câte 19 puncte, dar cu un mic avantaj la golaveraj pentru prima.

PROGRAMUL PRIMEI ETAPE A RETURULUI

Şi pe celelalte două locuri care duc la play-off situaţia este identică. Timişul o are pe CSC Dumbrăviţa, iar Aradul pe Şoimii Lipova, ambele cu câte 12 puncte, dar din nou cu avantaj la goluri pentru echipa din Timiş. Cele şapte puncte faţă de primele două clasate par a fi greu de recuperat în cele nouă etape rămase, dar play-off-ul poate relansa lupta pentru participarea la baraj.

La Hunedoara, Florin Maxim se pregăteşte de a doua promovare consecutivă

Mutat în vară la Hunedoara, după ce a promovat-o pe Viitorul Şelimbăr în eşalonul secund, Florin Maxim este pe cale să bifeze dubla. Hunedorenii au cinci puncte în plus faţă de Metalurgistul Cugir, au făcut doar un egal în tot turul şi au una dintre cele mai bune ofensive din Liga 3.

Metalurgistul Cugir ocupă locul secund la final de tur şi visează cu ochii deschişi la o nouă participare la baraj. Gruparea din Alba se află la adăpostul unui avans de patru puncte faţă de ocupanta locului 3, Academia de Fotbal Viitorul Cluj şi la cinci faţă de Unirea Ungheni şi Gloria 2018.

PROGRAMUL PRIMEI ETAPE A RETURULUI

Cele trei echipe par a fi principalele candidate la ultime două locuri care duc în play-off, fiind greu de crezut, dar nu imposibil, ca Avântul Reghin sau Ocna Mureş să le încurce socotelile.

La polul opus se află Sănătatea Cluj şi AFC Unirea 1924, care au doar o victorie în tur şi ocupă ultimele două locuri din serie, emoţiile retrogradării fiind mari şi în curtea celor de la Sticla Arieşul Turda.

Scăpată de grijile Cupei, Minaur încearcă pentru a treia oară să promoveze

Seria a zecea o are în prim plan pe echipa din Baia Mare, care a ajuns la a treia încercare la rând de a promova. Celelalte două s-au soldat cu eşecuri neaşteptate, după un baraj pierdut la lovituri de departajare cu ACS Fotbal Comuna Recea şi o semifinală pierdută în retur la Unirea Dej.

Băimărenii, care tocmai au ieşit din Cupa României în faza optimilor, după 0-4 cu Universitatea Craiova, chiar pe teren propriu, au trei puncte în faţa celor de la Lotus Băile Felix.

PROGRAMUL PRIMEI ETAPE A RETURULUI

Însă lupta pentru promovare nu e chiar atât de simplă. Someşul Dej, aflată la patru puncte de Minaur şi CAO la cinci, de abia aşteaptă un pas greşit al echipelor de deasupra lor. Nu trebuie uitată nici finalista barajului de anul trecut, SCM Zalău, care va aborda returul cu Dorin Toma pe banca tehnică, după debutul acestuia în ultima etapă a turului.

Zălăuanii sunt la două puncte de ocupanta ultimului loc care duce la play-off, dar cu nouă etape la dispoziţie, orice este posibil. În schimb, învinsa sălăjenilor din ultima etapă, Luceafărul Oradea, nu are decât un punct la final de tur şi îşi face din nou probleme în ceea ce priveşte menţinerea în eşalonul al treilea, în condiţiile în care anul trecut s-a salvat la baraj după o dublă manşă cu Rapid Jibou.

Articol scris de Mihai ANDRIEŞ