Comuna Mârșani se pregătește pentru o nouă participare la Cupa Satelor! Aflați la a treia ediție, aceștia nu sunt străini de modul în care se va desfășura competiția.
Etapa zonei 6 s-a jucat în data de 4 mai în comuna Ișalnița, județul Dolj, acolo participând echipe din comunele: Mătăsari (Gorj), Mârșani (Dolj) și Slătioara (Vâlcea).Comuna doljeană și-a revendicat locul în turneul final ce va avea loc în perioada 11-14 mai în localitatea Baia de Fier, județul Gorj.
Ce v-a determinat să participați la Cupa Satelor?
Este a treia noastră participare la Cupa Satelor. Motivul pentru care ne-am înscris a fost și faptul că am participat pentru a doua oară anul trecut. La ediția din 2019 am fost participanți, după a venit pandemia și n-a mai avut loc competiția. Anul trecut am participat la Gura Râului cu o categorie de vârstă născută în 2011, 2012, 2013, iar anul acesta am zis să mai încercăm odată că poate e mai bine decât anul trecut. Anul trecut am terminat pe locul 8 din 8 participanți la faza națională. Plus că i-am văzut determinați pe copii. Mi-au spus: „Domnul, haideți să facem asta”, „De ce să nu mergem?”. Că știți cum e, noi fiind mai mici de vârstă nu ne putem lupta cu cei mai mari, să zic. Am luat-o și ca pe o ambiție personală: să ne demonstrăm nouă înșine că putem să fim mai buni decât anul trecut.
Nimeni nu se aștepta anul trecut să ne calificăm. Țin minte că am avut etapa regională la Vâlcea unde am jucat contra celor de la Vaideeni. Erau din categoria de 2009, dar se încadrau și aveau și fete cu doi ani mai mari. Am muncit, am luptat și ne-am calificat la turneul final de la Gura Râului.
Cum i-ați descrie pe jucătorii dumneavoastră?
Sunt niște copii minunați! I-am luat de la 0. Noi din comuna Mârșani avem o bază de selecție foarte mică, redusă. Copiii sunt angrenați în competițiile Asociației Județene de Fotbal Dolj, deci pe două categorii de vârstă. Aceasta este situația. În jur de 22-24 de jucători, născuți între anii 2011-2013. Ei sunt destul de motivați. Îi văd implicați în ceea ce se întâmplă referitor la Cupa Satelor. Își doresc foarte mult să fie mai buni de la zi la zi, își doresc să progreseze la antrenamente și consider eu că participarea la astfel de competiții nu vine decât în ajutorul lor. Se pot remarca cumva. Să devină mai buni ei ca fotbaliști, tineri jucători de fotbal.
Ce impact a avut participarea de anul trecut de la turneul final de Gura Râului?
Au mai venit ceva copii, doar că nu știu care era problema. Adică anul trecut aveam 20 de copii, iar acum am 26/28. Cu potențialul de a face performanță sunt doar cei 16 pe care i-am selectat pentru competiția Cupa Satelor. Restul vin pentru a se menține, pentru a face mișcare, să socializeze, dar nu au capacitatea motrică, înclinația spre fotbalul de performanță. E o zonă unde nu vin foarte mulți spre fotbal. Nu știu care e problema. Eu mă așteptam să aibă un impact mai mare, dar nu a fost cel dorit de mine.
La Baia de Fier o să aveți galerie?
Eu sper să vină și părinții să ne susțină, dar nu știu. O să vedem. Poate o să avem vreo surpriză. Sunt părinți care își doresc să vină. Ar fi frumos. Una e când joci un meci cu 20-30 de oameni în spate care îți strigă numele pe parcursul meciului, indiferent că ești mai slab decât adversar sau nu ești la fel de organizat. Contează foarte mult. Îți dă un impuls să te depășești. Te face ca atitudinea ta să fie cu totul alta pe parcursul jocului. Sperăm și vedem. Cu siguranță vor fi și părinți care ne vor susține.
Cum ați sărbătorit calificarea la turneul final?
Prin muncă. Finala regională a fost desfășurată la Ișalnița, noi fiind din comuna Mârșani. Drumurile ni s-au cam bifurcat la Craiova, eu având și ceva situații personale de rezolvat în oraș, nu am mai mers până la țară. Dar copiii au mers acolo au servit un suc, o prăjitură. A durat destul de puțin. S-ar putea ca după turneul final să organizăm o mică petrecere pentru copii. Cam asta a fost – drumul spre casă și pregătire.
La noi e permanentă bucurie chiar dacă pierdem sau câștigăm. Ne bucurăm de fiecare clipă petrecută împreună: fie pe terenul de sport, fie în afara lui. Pentru că fiind o comună mică ne întâlnim destul de des. Contează mult faptul că socializează și că își câștigă experiență. E o continuă sărbătoare și bucurie pentru ei.
Cum credeți că ajută Cupa Satelor pentru dezvoltarea fotbalului grassroots?
Competiția asta este o rampă de lansare pentru copii și în special pentru copiii din mediul rural. Este cel mai amplu proiect rural. Din ce știu sunt mulți copii care au plecat spre fotbalul mare cu ajutorul acestei competiții. Eu mereu le spun că este momentul în care ei își pot arăta calitățile și să fie vizibil pentru fotbalul de performanță. Sunt mulți care vin să urmărească și să le urmărească evoluția din teren. Și nu este decât benefic pentru ei și oportun să dea tot ceea ce au mai bun și să fie toți ochii pe ei pentru fotbalul de performanță. Fără muncă nu poți să faci nimic.
Ce așteptări aveți de la această etapă?
Nu avem foarte multe așteptări pentru că avem copii de la o categorie de vârstă mai mică. Nu este o scuză! Poate aplicăm proverbul: Buturuga mică răstoarnă carul mare! Sperăm să facem o impresie mai bună, să obținem niște rezultate mai bune. Să ne dovedim nouă că suntem mai buni de la meci la meci și să fim printre primii acolo. Nu știm, dar sperăm! În teren lucrurile stau cu totul altfel: sunt emoții, echipe mai bine pregătite, echipe cu mai multe antrenamente. Noi ne dorim ca fiecare moment să-l trăim ca pe o sărbătoare, iar în teren o să vedem. Dar sperăm la un rezultat mai bun ca anul trecut.
Turneul final al Cupei Satelor, ediția 2022-2023, se va disputa în perioada 11-14 mai, în localitatea Baia de Fier din județul Gorj. Competiția națională U13 este organizată de Federația Română de Fotbal și dedicată tinerilor practicanți ai fotbalului din mediul rural. Echipele participante reprezintă satele și comunele din România.