Din 21 şi până pe 28 iulie a avut loc, la Osijek (Croaţia), a 11-a ediţie a Jocurilor Universitare Europene la care România a fost reprezentată în turneul masculin de fotbal de către echipa Universităţii ”Constantin Brâncuşi” Târgu Jiu. Antrenată de asist. univ. dr. Daniel Chivu, echipa gorjeană, care a câştigat sezonul inaugural al Campionatului Naţional de Fotbal Universitar al României organizat de FRF, a avut o prestaţie onorabilă la prima ei participare la competiţia europeană.
Au învins finalista ediţiei precedente
UCB Târgu Jiu a produs o surpriză încă din primul meci la acest turneu, în care a învins cu 1-0 pe University of Almeria, vicecampioana en titre, prin golul lui Bugă. A urmat duelul cu puternica echipă a universităţii din Pamukkale, care a avut în lot jucători din al doilea eşalon al fotbalului din Turcia, iar acest lucru a făcut diferenţa. Scor 2-0 pentru adversara noastră, dar gorjenii au trecut de faza grupelor, ajutaţi de victoria turcilor în faţa spaniolilor, în ultima partidă a grupei.
Campioana en titre i-a învins la lovituri de departajare
În faza sferturilor de finală, UCB Târgu Jiu a dat piept cu ruşii de la Kuban State University, câştigătorii ediţiei precedente a turneului. Deşi au avut în lot 10 jucători din prima ligă rusă, de la cele două echipe care evoluează în Krasnodar – FK şi Kuban, adversarii reprezentantei noastre au avut nevoie de lovituri de departajare pentru a se califica în semifinale. Deşi au condus cu 1-0 în timpul regulamentar, ruşii au fost egalaţi prin reuşita lui Oiţă, însă au avut mai mult noroc de la punctul cu var, acolo unde Săulescu a ratat penalty-ul decisiv.
Şi-au luat revanşa în faţa celor de la Pamukkale
Echipa noastră nu a abandonat lupta şi, în turneul pentru locurile 5-8, i-a învins întâi pe finlandezii de la University of Jyväskylä. A fost 1-1 la finalul timpului regulamentar, golul nostru fiind marcat de acelaşi Oiţă. La lovituri de departajare, UCB Târgu Jiu a obţinut victoria, penalty-ul decisiv fiind transformat de Dănăricu, jucător care ratase o lovitură de la 11 metri în timpul meciului.
Finala pentru locurile 5-6 a însemnat repetarea duelului din grupe cu echipa din Pamukkale, dar de această dată a fost rândul românilor să se impună, scor 2-1, ambele goluri fiind marcate de Bugă, cel care a fost golgeterul echipei la acest turneu.
”Dacă nu pierdeam la penalty-uri cu ruşii, puteam să jucăm în finală”
Antrenorul campioanei României, Daniel Chivu, a vorbit pentru site-ul FRF.ro despre ce a însemnat acest turneu pentru echipa antrenată de el. ”A fost o experienţă greu de uitat, pe care mă bucur că am avut şansa să o trăim cu toţii. Noi am crezut că o să fie doar echipe universitare, însă acolo am găsit mulţi jucători din primele două eşaloane ale ţărilor respective. Plusul de experienţă a contat foarte mult, în condiţiile în care noi am fost debutanţi la acest turneu, însă am trecut cu bine peste acest handicap şi am reuşit să lăsăm o impresie frumoasă acolo. După fiecare meci am fost felicitaţi de adversari pentru prestaţia avută, echipa noastră fiind văzută de toţi ca un outsider”, a declarat acesta.
”Dacă am fi avut un pic de noroc în sferturi, puteam termina în primele patru, însă şi locul 5 este o performanţă deosebită. Ţin să le mulţumesc băieţilor pentru efortul depus şi sper ca la ediţia următoare să confirmăm impresia bună lăsată. Dar pentru asta va trebui să câştigăm din nou titlul de campioană şi am speranţe că putem să îndeplinim acest obiectiv”, a adăugat Daniel Chivu.
Golgeterul echipei, Alexandru Bugă, a fost mult mai tranşant în declaraţii: ”A fost o experienţă benefică şi de neuitat. Am văzut alte culturi, am interacţionat nemaipomenit cu ceilalţi participanţi la turneu. România are un potenţial foarte bun şi sunt ferm convins că dacă nu pierdeam la penalty-uri cu ruşii, puteam să jucăm în finală”.
Iată şi lotul care a fost deplasat la acest turneu
Dragoș Alexandru Nicolae, Eduardo Rafael Novabilschi – portari
Cosmin Valentin Bîrlan, Sever Ionuț Bivolariu, Alberto Francisc Novabilschi, Alexandru Gabriel Bugă, Bogdan Nicolae Dănăricu, Dumitru Cătălin Clenciu, Gabriel Marin Oiță, Adrian Valentin Ularu, Alexandru Avrămescu, Ionuț Alexandru Mainerici, Alexandru Mădălin Petrache, Dragoș Grigore Săulescu, Iuliu Mondescu, Ion Schinteie – jucători de câmp
Antrenor: asistent universitar doctor Iacob Daniel Chivu
Înfiinţarea Campionatului Naţional Universitar de Fotbal, care face parte din programul Toată România Joacă Fotbal, contribuie la îndeplinirea Obiectivului specific 2.1 din Planul Strategic pentru Dezvoltarea Fotbalului din România 2015-2020, “Creşterea consistentă a numărului de practicanţi ai fotbalului”.