FOTO: UEFA.com

24 de asociații naționale au aplicat la cea de-a șasea ediție a programului de UEFA pentru Fotbal și Refugiați, printre care și Federația Română de Fotbal.

Aplicațiile au fost evaluate cu atenție de către juriul UEFA, iar membrii acestuia au fost impresionați de calitatea propunerilor și de varietatea abordărilor. Prin urmare, s-a decis creșterea finanțării UEFA cu 43%, față de anul trecut.

Programul UEFA pentru fotbal și refugiați oferă fonduri asociațiilor membre pentru a dezvolta proiecte care să îi ajute pe refugiați să-și mențină sănătatea fizică și mentală și care au ca scop întărirea legăturilor dintre refugiați și comunitățile gazdă.

Federația Română de Fotbal a obținut pentru a treia oară consecutiv premiul UEFA pentru Refugiați, iar acest lucru vine ca rezultat al angajamentului FRF în programe de integrare a refugiaților, azilanților și migranților în fotbal.

Primul asemenea demers a fost implicarea FRF în proiectul FIRE (Football Including Refugees), implementat între anii 2018 – 2020, din care a reieșit și colaborarea cu Asociația ARCA. Apoi, primul premiu UEFA pentru refugiați pe care FRF l-a obținut,  împreună cu un proiect european obținut în anul 2021, a servit la demararea unor acțiuni inițiale de integrare a refugiaților în și prin fotbal, cu sprijinul Inspectoratului General pentru Imigrări, în cele 6 centre din țară. Proiectul se află încă în derulare, până acum având loc două turnee în două centre, la București și la Timișoara. În cadrul acestor turnee,  activitățile fotbalistice sunt însoțite de acțiuni de consiliere și târguri de locuri de muncă. Proiectul are denumirea Fotbalul ca Instrument de Integrare a Refugiaților și se desfășoară în perioada 2021 – 2024.

Cel de-al doilea premiu UEFA a venit ca umare a unui proiect dedicat integrării refugiaților ucraineni în activitățile mai sus menționate, sporind astfel impactul celorlalte programe dedicate refugiaților ucraineni: Programul For Football, For Life și sprijinul acordat unui număr de aproximativ 130 de refugiați ucraineni, cu echipamente, mijloace de subzistență și facilitarea de activități fotbalistice.

De data aceasta, premiul de la UEFA vine ca o consecință a unei noi abordări, focusul fiind pe migranți (cei aproximativ 145.000 de lucrători străini din economia românească) și pe dezvoltarea capacității cluburilor românești de a integra străinii: migranți, refugiați etc. în activitățile lor, pe diverse paliere: practicanți, suporteri, voluntari etc.

Angajamentul FRF în sprijinul refugiaților este constant și în creștere de la an la an, odată cu sporirea competențelor în acest domeniu.