57 de arbitri și arbitri asistenți de Liga I și un grup de arbitri de Liga 2 monitorizați au participat luni și marți la o ședință de analiză a prestațiilor din prima parte a acestui sezon convocată de președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Kyros Vassaras.
Pe lângă sesiunile de discuții și analiză ce au avut loc la Casa Fotbalului, oficialii de joc au participat și la testele fizice de la Centrul Național de Fotbal Mogoșoaia încheiate cu succes în ciuda condițiilor meteo nefavorabile.
"Pot să vă spun că nu sunt mulțumit cu prestația arbitrilor din ultimele meciuri, dar, în același timp, trebuie să remarc faptul că în comparație cu suspiciunile și problemele de credibilitate din urmă cu câțiva ani, acum nu poate vorbi nimeni despre așa ceva. Arbitrii nu fac greșeli intenționate, am experiența necesară pentru a face această distincție. Greșelile, la fel ca și deciziile corecte, se întâmplă în cazul tuturor echipelor, tuturor jucătorilor, cu aceeași frecvență și consistență”, a declarat Kyros Vassaras.
”Trebuie să susţinem acest grup de arbitri. Când un jucător îşi dă autogol, nu reușește să joace corect mingea și echipa lui ia gol sau influenţează negativ rezultatul pentru echipa sa, toată lumea înțelege că a fost un moment prost. Dar în cazul arbitrilor, unii văd acest moment prost ca pe o greșeală intenționată. Accept criticile corecte. Cred că este clar pentru toată lumea după realizările din ultima perioadă că lucrăm pentru dezvoltarea arbitrajului. Având stabilitate, reușim să îi susținem pe arbitri și să îndeplinim obiectivele din planul pe următorii ani. Deja am realizat în doi ani ceea ce ne propusesem pentru o perioadă de patru ani. Zilele trecute am primit feedback de la UEFA prin care au fost remarcate rezultatele arbitrilor noștri implicați în programul CORE și ale celor care au fost prezenți la turnee finale”, a mai mai spus președintele CCA.
”Am observat că apar greșeli la contacte puțin vizibile, decizii de ofsaid la limită, nu erori cum, de exemplu, am văzut recent într-un campionat puternic din Europa, în ultima rundă, unde un meci a fost decis în ultimul minut de un gol marcat după un henț al unui jucător care se afla și în poziție afară din joc. Când greșesc, arbitrii noștri nu sunt delegați, iar cei mai buni au mai multe meciuri. Pe lângă delegare, ei sunt testați periodic, fiind nevoiți să răspundă la un video quiz în care le sunt prezentate numeroase situații de joc din întreaga lume, incidente pe care nu le cunosc. Ei trebuie să ofere un verdict. Cei care greșesc la mai multe întrebări, nu sunt delegați. Iar atunci când nu sunt delegați, trebuie să urmărească un meci și să trimită un raport. Mereu îi testăm, mereu analizăm prestațiile și luăm deciziile care se impun”, a completat Vassaras.
”Hațegan are șanse să meargă la World Cup”
Prezent alături de colegii săi, Octavian Șovre, Sebastian Gheorghe, Radu Ghinguleac, Alexandru Tudor și Sebastian Colțescu, la Euro 2016, Ovidiu Hațegan împreună cu asistenții săi se află pe lista lărgită a arbitrilor care ar putea oficia partide la Cupa Mondială din 2018. ”Au șanse, dar trebuie să fie bine pregătiți tot timpul. Ei sunt candidați pentru Cupa Mondială, au fost prezenți recent la Zurich, la un curs pregătitor. Trebuie să muncească în continuare și să aibă prestații bune în competițiile UEFA și FIFA în care vor fi delegați”, spune Kyros Vassaras.