– Domnule Vassaras, cum ați colaborat cu UEFA după momentul în care prezența dumneavoastră în Comisia de Arbitri s-a întrerupt temporar, anul trecut?
– Colaborarea mea cu UEFA a fost și este în continuare excelentă. Și, de fapt, nu a fost întreruptă deloc. Chiar dacă nu m-am aflat în ultimul an în Comisia de Arbitri, am fost implicat, în principal, în proiectul UEFA CORE (Centre of Refereeing Excellence), în calitate de Senior Instructor, dar și în alte activități precum îndeplinirea rolului de observator de arbitri și instructor UEFA într-un alt program, RAP (Referee Assistance Programme), realizat în colaborare cu FIFA. Sunt mulțumit de susținerea de care beneficiez și voi face tot pentru a justifica așteptările din partea UEFA.
 
– Ne puteți spune cum decurg întâlnirile Comisiei de Arbitri a UEFA? Care sunt principalele teme?
– Întâlnirile în formulă completă au loc de două ori pe sezon. În cadrul lor analizăm și luăm decizii cu privire la componența categoriilor din care fac parte arbitrii din Europa. Mai mult, implementăm noi idei și metode de organizare a programelor de dezvoltare a arbitrajului și a diferitelor stagii de pregătire și cursuri dedicate acestora. 
 
– Care sunt principalele sarcini și obiective ale comisiei?
– Comisia are mai multe responsabilități: delegarea și evaluarea arbitrilor în competițiile UEFA, conducerea programelor de dezvoltare și instruire a arbitrilor, asistenților, arbitrilor de futsal, instructorilor și observatorilor de arbitri, pentru a asigura aplicarea uniformă a Legilor Jocului, identificarea și susținerea arbitrilor internaționali cu potențial. Membrii comisiei reprezintă UEFA în fața membrilor săi pe teme de arbitraj, ajută la dezvoltarea arbitrajelor în cadrul asociațiilor membre ale UEFA prin implementarea Convenției privind arbitrajul, studiază diferite propuneri de modificare a Legilor Jocului și propune membri pe listele cu instructori și observatori de arbitri.
 
– Care este părerea membrilor Comisiei de Arbitri UEFA despre arbitrii din România?
– Comisia de Arbitri a UEFA și-a exprimat încrederea în arbitrii români prin delegarea lor, în ultimii doi ani, la competiții importante, inclusiv în competiții de fotbal feminin, precum Liga Campionilor, Europa League, turnee finale de juniori și prin propunerea lor către Comisia de Arbitri a FIFA pentru delegarea la competiții de top la nivel mondial. 
 
Ovidiu Hațegan, ajutat de Octavian Șovre și Sebastian Gheorghe. a condus un sfert de finală la Mondialul U20 din Noua Zeelandă
 
– Există vreun model european pe care arbitrajul românesc și arbitrii din țara noastră ar trebui să îl urmărească?
– Federația Română de Fotbal a semnat Convenția UEFA privind arbitrajul și a fost evaluată pozitiv de către comisia de specialitate pentru implementarea programului de formare a arbitrilor. Noi proiecte au fost concepute pentru un viitor mai bun al arbitrajul românesc și deja anumite obiective au fost îndeplinite. Arbitrii talentați sunt invitați să urmărească modelul profesionist de abordare a pregătirii fizice, a pregătirii jocurilor și a evaluării performanței de către mentori și antrenori care iau parte a programele de dezvoltare ale UEFA și FIFA. 
 
– Cum vedeți arbitrajul românesc în următorii patru ani?
– Vreau să cred că participarea arbitrilor noștri în ultimele faze ale turneelor finale de juniori în ultimii ani îi aduce cu un pas mai aproape de prezența la Campionatul European și Mondial. Noi, cei din Comisia Centrală a Arbitrilor, încercăm să facem tot ce putem în acest sens și m-aș bucura să culegem roadele eforturilor pe care eu, colegii și colaboratorii mei le depunem. Depinde de arbitrii români să continue să învețe și să muncească atât pentru o carieră individuală mai bună, cât și pentru viitorul arbitrajului românesc.
 
– Care sunt concluziile dumneavoastră după seminarul pe care l-ați organizat recent cu arbitrii de Liga 1 din România?
– La seminarul de la Mogoșoaia am încercat să evidențiem cum ar trebui arbitri să învețe din greșelile lor și cum să nu le mai repete. Ne-am bazat în acest proces pe vizionarea a numeroase faze din competiția internă și din competițiile UEFA, fiecare analizate individual și pe grupuri, atât în fața ecranului, cât și pe terenul de joc. Arbitrii au fost instruiți și cum să folosească spray-ul cu spumă. 
 
Cel mai greu lucru în arbitraj la nivel mondial este să ajungi în acea situație în care fazele să fie interpretate identic, într-un mod consecvent. Pe terenul de joc, degeaba un antrenor va fi mulțumit că 65-70 la sută dintre jucătorii săi ating nivelul de performanță dorit la un meci, că asta tot nu îi e garantează victoria! La fel și în cazul arbitrajului: un procentaj similar al performanței, adică una sau două sub așteptări, într-o rundă, poate șterge performanțele bune ale altor câțiva colegi. 
 
Revenind la seminar, sunt mulțumit de nivelul pregătirii fizice și participarea activă la vizionare și la antrenamentele practice. A fost o bună experiență la care au luat parte și arbitri talentați din Liga 2. Am organizat deja grupurile de monitorizare a arbitrilor din primele două categorii și îi voi urmări îndeaproape. Mesajul meu pentru toți participanții, la final, a fost foarte clar: toți vor primi șanse de a fi în prima categorie, în funcție de performanțele lor, iar cei mai buni vor primi cel mai mare număr de delegări.