Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Federația Română de Fotbal și Artmark au lansat o expoziție specială: “Naționala Culturii”, o serie de tricouri din colecția „Euro 2024”, cu numele unor însemnați oameni de cultură.
Începând de astăzi, 15 ianuarie, tricourile sunt expuse la Galeriile Artmark – Palatul Cesianu-Racoviță, la adresa strada C.A. Rosetti numărul 5. Ulterior, în luna mai, acestea vor face parte dintr-o licitație caritabilă specială, din seria Licitațiilor de Fapte Bune. Banii adunați cu ocazia acestui eveniment vor fi donați unei cauze umanitare dedicate luptei împotriva abandonului școlar.
Tricourile sunt inscripționate cu numele unor mari personalități culturale din istoria României:
- Mihai Eminescu
- Constantin Brâncuși
- George Enescu
- Nicolae Grigorescu
- Nicolae Tonitza
- Ștefan Luchian
- Dimitrie Cantemir
- Lucian Blaga
- Mircea Eliade
- Ion Luca Caragiale
- Emil Cioran
Tricoul Echipei Naționale este același pe care tricolorii l-au purtat în preliminariile de anul trecut, la finalul cărora au obținut calificarea la Campionatul European, unde România revine după o pauză de 8 ani. Lansat în martie 2023, tricoul este conceput pentru a rezista la toate presiunile și provocările pe care suporterii le întâmpină, de la lacrimi și emoții până la minutele tensionate de la finalul meciurilor. Echipamentul poartă brâul tradițional, drept un simbol al valorilor care ne-au ținut uniți de-a lungul timpului și care ne vor face să mergem înainte cu încredere. Încă de la lansare a existat o legătură între tricou și cultura națională. Fontul folosit pentru personalizarea acestuia este în ton cu elementele tradiționale și împrumută liniile Coloanei Infinitului, celebra sculptură a lui Constantin Brâncuși, ca un simbol al iubirii infinite a suporterului român pentru echipa națională și a motivației tricolorilor de a le aduce acestora satisfacție.
Din partea Federației Române de Fotbal au participat la eveniment Miodrag Belodedici, membru în Comisia Tehnică, și Marius Niculae, director sportiv al loturilor naționale de tineret și juniori.
“E o mândrie pentru mine să fiu aici și să văd acestre tricouri personalizate cu numele unor valori ale României. Este o echipă cu foarte multă calitate, care într-adevăr a scris istorie! Dacă ar fi să aleg un singur tricou, acela ar fi al lui Eminescu, el era mai tehnic, avea finețe. Așa am fost și eu ca fotbalist, nu am fost un jucător dur, precum alți colegi de-ai mei din defensivă”, a spus Miodrag Belodedici. “Educația, cultura și fotbalul cred că fac o echipă foarte bună! Aceste tricouri sunt foarte grele, având în vedere marile nume pe care le poartă. Sunt personalități uriașe, care fac mândri românii. Sperăm ca același lucru să îl realizeze și echipa noastră națională în această vară. Avem speranțe pentru că jucătorii au arătat în preliminarii că pot face românii fericiți”, a declarat Marius Niculae.
În perioada 12-21 ianuarie, la Galeriile Artmark – Palatul Cesianu-Racoviță puteți să descoperiți un mix de expoziții menit să aducă laolaltă cât mai mulți iubitori de frumos, cultură, poezie, valori, PERFORMANȚĂ. Seria integrală „CAIETELE EMINESCU”, un bust al poetului realizat de sculptorul Ion Jalea – care este la PRIMA ÎNTÂLNIRE cu publicul, “CAMERELE EMINESCU”, amenajate cu sprijinul deosebit al Muzeului Național al Literaturii Române și al Bibliotecii Academiei Române, o serie de manuscrise (inclusiv pe suport audio și însoțite de o surpriză video) ale conferințelor realizate de clasicistul și filosoful Petru Creția, care a fost și unul dintre cei mai de seamă eminescologi recenți, iată doar câteva dintre atracțiile de la Palatul Cesianu-Racoviță, deschis ZILNIC, cu acces liber, între orele 10.00 – 20.00.