Institutul de Management al Școlii Superioare Sant’Anna, alături de UEFA și cei 7 parteneri internaționali au lansat un nou proiect UE: TACKLE (Teaming up for a conscious kick for the Legacy of Environment), co-finanțat de Comisia Europeană prin programul de mediu Life.
TACKLE urmărește să îmbunătățească atât managementul de mediu în cadrul meciurilor de fotbal, cât și nivelul de conștientizare și de atenție față de probleme de mediu în domeniul fotbalului, implicând cele mai relevante părți interesate: federațiile naționale de fotbal, cluburile de fotbal, managerii de stadioane și, nu în ultimul rând, suporterii.
Pe 4 și 5 octombrie 2018 Institutul de Management al Școlii Superioare Sant’Anna – din postura de partener principal – a găzduit întâlnirea de început a acestui proiect. La întâlnire au participat toți partenerii de proiect: 3 federații europene de fotbal – FIGC (Federația Italiană de Fotbal), FRF (Federația Română de Fotbal), SvFF (Federația Suedeză de Fotbal), Euractiv – o rețea media independentă paneuropeană specializată în politicile UE, ACR+ – Asociația Orașelor și Regiunilor pentru Reciclarea și Managementul Resurselor Sustenabile, LIPOR și AMIU – entitățile de management al deșeurilor din orașele Porto (Portugalia), respectiv Genova (Italia).
Pe parcursul acestei întâlniri fructuoase care a avut loc în Pisa partenerii au discutat despre adoptarea metodelor-cheie și a abordărilor pentru primele activități ale proiectului.
În vederea Campionatului European de Fotbal 2020 care urmează să se desfășoare în 12 orașe europene, proiectul TACKLE va dezvolta un set de practici și orientări de management al mediului spre a fi testate pe câteva din stadioanele care vor găzdui meciuri. În acest sens TACKLE a primit sprijin explicit din partea UEFA, precum și din partea altor șapte federații naționale de fotbal care vor coopera pentru a asigura propagarea și aplicarea practicilor și orientărilor elaborate de TACKLE.
UEFA în mod special își va oferi sprijinul pe tot parcursul proiectului, mai ales în ce privește acțiunile de reproducere și transferabilitate: un reprezentant UEFA a participat la întâlnirea din Pisa, va participa la toate întrunirile Comitetului Director și la toate evenimentele planificate. Mai mult, UEFA va ține cont de rezultatele TACKLE în dezvoltarea propriilor strategii de sustenabilitate și va asigura o propagare extensivă în organizațiile sale asociate.
Lumea fotbalului promovează în mod activ diverse aspecte privind sustenabilitatea, precum politici anti-discriminare și accesibilitatea pentru persoane cu dizabilități.
Problemele de mediu, însă, precum managementul deșeurilor, mobilitatea și iluminatul, conștientizarea în rândul suporterilor și politicile de bună guvernanță în ce privește mediul din cadrul cluburilor și federațiilor sportive oferă în contextul actual marje și oportunități semnificative pentru dezvoltare.