Al Ahli Dubai, echipa pregătită de Cosmin Olăroiu a câştigat campionatul în Emiratele Arabe Unite, cu două etape înainte de finalul campionatului, la succesul repurtat de formaţia condusă de antrenorul român punând umărul şi maseurul Vali Ciofu (57 de ani), din Ocna Mureş. Aflat de 14 ani la Al Ahli, Vali a strâns în acest răstimp 18 trofee: 4 campionate, 5 Supercupe şi 5 Etisalat Cup (similar cu Cupa Ligii în România) şi alte 4 ”Presidents Cup”, rezultând un bilanţ remarcabil.
”Au fost şi sezoane în care nu am luat trofee, dar şi altele extrem de fructuoase. De pildă, în primul an cu «Oli», în 2014, am câştigat trei competiţii din patru posibile. Nu pot să fac diferenţe între trofee, toate sunt frumoase şi au fiecare o poveste deosebită”, a spus Ciofu. Şi în poate cea mai extravagantă zonă de pe mapamond a prins rădăcini adânci un personaj ce reprezintă Alba şi ”tricolorul”, ce şi-a făcut un renume prin munca mâinilor.
Legiune ”tricoloră” şi rezultate de vis
În staff-ul tehnic al campioanei se regăsesc 6 români, Cosmin Olăroiu, secondat de secunzii Cătălin Necula, Gabriel Caramarin, Eugen Nae, plus masorii Vali Ciofu şi Nelu Buduga şi italianul Ferdinando Hippoliti, ultimul ca preparator fizic. Ciofu a ajuns în 2002 la clubul din Dubai, cunoscând bucuriile fotbalistice ale formaţiei din luxosul oraş.
”Dubai este cel mai luxos oraş de pe glob, este ceva incredibil, o altă viaţă, o lume de vis. Muncesc, am o mare responsabilitate, Dubai-ul a devenit a doua mea casă. Aici ai tot ce-ţi trebuie, în plan material, însă îţi lipsesc ţara, prietenii, acel «acasă»”, a spus acesta.
Condiţiile finaciare sunt unele deosebite pentru românii care activează în Golf, mult peste ce se practică în Europa, Ciofu beneficiind de apartament şi maşină de serviciu plătite de club, pe lângă alte bonusuri, legate de performanţele echipei. ”Sunt mândru că sunt român, că avem asemenea rezultate, că facem o propagandă bună fotbalului nostru. Aici au activat mulţi antrenori superprofesionişti, de mai multe naţionalităţi, care în timp au crescut nivelul fotbalului. Şi noi, românii, prin munca noastră am ajutat efectiv la dezvoltarea fotbalului din Emirate”, a dezvăluit Ciofu.
A lucrat cu Fabio Cannavaro, ”Balonul de Aur”
Cel mai celebru fotbalist care i-a trecut prin mâini este fundaşul italian Fabio Cannavaro, campion mondial şi câştigător în 2006 al ”Balonului de Aur”. În acest interval de timp, de aproape un deceniu şi jumătate, Ciofu a mai lucrat cu alţi doi tehnicieni români, Ilie Balaci şi Ioan Andone, dar pe banca tehnică a formaţiei s-au mai perindat alte nume importante ale fotbalului european, precum spaniolul Quique Sanchez Flores (ultima dată la Watford), germanul Winfried Schaffer, cehul Ivan Hasek sau irlandezul David O’Leary (fost adversar al ”tricolorilor” la Mondialele din 1990). Şi Ciofu este de ani ”omul bun la toate” la Al Ahli, ocupându-se de masajul şi vitaminizarea fotbaliştilor. ”Nu cred că în România există aşa ceva, la nivel de condiţii şi investiţii. De atâta vreme m-am obişnuit cu viaţa în Dubai. Este frumoasă, dar şi scumpă în acelaşi timp”, a precizat Vali Ciofu.
De la box, în finala Ligii Campionilor Asiei
Punctul de vârf al carierei sale a fost disputarea, anul trecut, a Finalei Ligii Campionilor Asiei, cu Guangzhou Evergande, din China, care a câştigat competiţia după 0-0 şi 1-0 pe teren propriu. ”Am jucat împotriva unei echipe dintr-un oraş cu 17 milioane de locuitori, aproape cât România, ca şi populaţie! Asta ca să vă daţi seama despre nivel discutăm, ce se întâmplă în Asia”, a comentat Vali.
Înainte de a ajunge în colţul de rai numit Dubai, Vali Ciofu a activat puţin în fotbalul autohton, doar la Soda Ocna Mureş, el consacrându-se ca şi antrenor de box la Lugoj, Aiud sau Ocna Mureş, prilej cu care a strâns câteva medalii naţionale. Şi fiul său, Vali Ciofu (30 de ani), fost jucător la Soda Ocna Mureş, FC Unirea Alba Iulia sau Olimpia Aiud (anul trecut) lucrează la Al Ahli Dubai, fiind antrenor la o grupă de copii de 9 ani.
”O să stau în Emirate cât vrea Dumnezeu. Şi când mă voi întoarce acasă voi lucra doar la box, sportul care îmi este foarte drag”, a explicat ocnamureşeanul, care vine în ţară o singură dată într-un an, într-o scurtă vacanţă.