Primul antrenor al fostului căpitan al Naționalei de fotbal a României, reșițeanul Cristian Chivu, a fost omagiat la finalul acestei săptămâni de elevii din Caraș-Severin. Profesorul de sport Lavinius Copocean, fiul regretatului antrenor Ion Copocean, a fost motorul unei noi ediții a competiției organizate în memoria tatălui său. Cea de-a patra ediție a Memorialului Ion Copocean (varianta adresată elevilor) a avut loc în acest weekend la sala de sport a Școlii Gimnaziale Nr. 9 din Reșița, cu participarea a șase echipe alcătuite din elevi din clasele V-VIII.

Rezultate:
Grupa A
Școala Gimanzială Nr. 9 Reșița – Colegiul Național „Mircea Eliade” Reșița 0-3
Școala Gimnazială Nr. 8 Reșița – Școala Gimnazială Nr. 9 Reșița 0-3
Școala Gimnazială Nr. 8 Reșița – Colegiul Național „Mircea Eliade” Reșița 0-1

Grupa B
Școala Gimnazială Nr. 7 Reșița – Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Aurora” 1-5
Liceul Teoretic „Tata Oancea” Bocșa – Școala Gimnazială Nr. 7 Reșița 0-3
CSEI „Aurora” – Liceul Teoretic „Tata Oancea” Bocșa 3-0

Finala mică (ocupantele locurilor 2 în grupe)
Școala Gimnazială Nr. 8 Reșița – Școala Gimnazială Nr. 7 Reșița 3-5

Finala mare (câștigătoarele grupelor)
Colegiul Național „Mircea Eliade” Reșița – CSEI „Aurora” 1-1 (3-4 după lovituri de departajare)

Clasament final: 1. CSEI „Aurora” Reșița; 2. Colegiul Național „Mircea Eliade” Reșița; 3. Școala Gimnazială Nr. 7 Reșița; 4. Școala Gimnazială Nr. 8 Reșița; 5. Școala Gimnazială Nr. 9 Reșița; 6. Liceul Teoretic „Tata Oancea” Bocșa.

Memorialul Ion Copocean a fost organizat de profesorul Lavinius Copocean, cu sprijinul Școlii Gimnaziale Nr. 9 Reșița, al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Caraș-Severin și al Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin.

Chinuit de boală în ultimii ani de viață, antrenorul care a format generaţii întregi de fotbalişti la Clubul Sportiv Şcolar Reşiţa, a decedat pe 11 ianuarie 2013. Ion Copocean a descoperit şi crescut mai mulţi fotbalişti importanţi. În primul rând trebuie amintit Cristi Chivu, ajuns căpitan al naţionalei României şi jucător de bază la cluburi dintre cele mai mari din lume. Un alt fotbalist căruia antrenorul reşiţean i-a îndrumat paşii spre succes este Robert Lupu, plecat de la CSŞ Reşiţa şi ajuns să poarte banderola de căpitan al naţionalei României de futsal. Acestora li se adaugă o mulţime de alţi jucători care încă evoluează în campionatele interne.

Nea Ion, așa cum îi spuneau apropiații, s-a născut pe 2 ianuarie 1946, la Știnăpari (jud. Caraș-Severin) și și-a dedicat toată viața fotbalului cărășean. În perioada 1960-1980 a jucat fotbal la Poli Timișoara, Drobeta Turnu Severin, Minerul Anina și CSM Reșița. A terminat facultatea la Timișoara în 1970 și a primit repartiție la Liceul Industrial din Drobeta Turnu Severin, iar în 1974 a pregătit elevii școlii din Steier (Anina). Sosit ca profesor în 1979 la CSS Reșița, a început munca titanică și a educat în fotbal aproape toate generațiile de fotbaliști cărășeni.

„Sper ca această competiție organizată în memoria tatălui meu să devină o rampă de lansare pentru tinerii care aspiră la o carieră fotbalistică, iar peste ani să ne aducem aminte cu bucurie de cel care a fost prof. Ion Copocean”, a spus prof. Lavinius Copocean, de la Școala Gimnazială Nr. 9 Reșița.

Memorialul Ion Copocean are și o versiune adresată echipelor de seniori, care se desfășoară la final de an.