La jumătate de mandat, președintele AJF Sălaj, Daniel Sabou, a oferit un interviu, în care a vorbit despre situația din fotbalul sălăjean, despre ce s-a realizat în ultimii ani, dar și despre proiectele de viitor pe care dorește să le ducă la bun sfârșit până la finalul primului mandat.
Fotbalul sălăjean nu traversează una dintre cele mai bune perioade, având în vedere că are doar o echipă în ligile superioare, iar în ultimii şapte ani doar Luceafărul Bălan a reuşit să treacă de barajul pentru promovarea în Liga a III-a. Însă, Sălajul s-ar putea ridica la un nivel fotbalistic superior, iar de acest lucru este convins şi preşedintele AJF Sălaj, Daniel Sabou.
După o carieră de fotbalist cu meciuri chiar şi în Liga 1, dar mai ales după rezultatele pe care le-a avut cu CS Viitorul Zalău, club la care este membru fondator, Daniel Sabou s-a decis să candideze pentru funcţia de preşedinte la AJF Sălaj în februarie 2015. A primit încredere din partea membrilor afiliaţi, în faţa cărora a venit cu un proiect de revitalizare a fotbalului sălăjean.
La jumătate de mandat, Daniel Sabou spune că din respectivul proiect a realizat 60%. Însă, în următorii doi ani, conducătorul fotbalului mic din judeţul nostru doreşte să ducă la bun sfârşit acest proiect şi vrea cât mai multe realizări.
– Domnule Daniel Sabou, acum doi ani aţi devenit preşedinte la Asociaţia Judeţeană de Fotbal Sălaj. Ce a însemnat pentru dumneavoastră această funcţie?
– Nu eram străin de acest fenomen, fiindcă veneam din domeniul fotbalului şi cunoşteam foarte bine “sportul rege” din Sălaj. Ştiţi foarte bine că am condus clubul CS Viitorul Zalău din anul 2004, unde am avut rezultate foarte bune, atât pe plan judeţean, cât şi la competiţiile naţionale sau internaţionale. Şi la nivel de copii şi juniori m-am întâlnit de-a lungul anilor cu multe probleme şi situaţii, pe care am încercat să le rezolv cât mai bine. Funcţia de preşedinte al AJF Sălaj înseamnă şi o responsabilitate mare, fiindcă cei care mi-au acordat încredere aşteaptă la rândul lor să vadă o dezvoltare a fotbalului din Sălaj.
– Cu ce probleme aţi găsit fotbalul din Sălaj?
– Inevitabil, probleme sunt şi la nivelul ligilor superioare, chiar şi în Liga 1. La nivel de judeţ au fost probleme de organizare, din punct de vedere al regulamentelor disciplinare, dar încet-încet le-am pus la punct şi încep să funcţioneze destul de bine. Acest lucru mă bucură foarte mult.
– Practic, sunteţi la jumătate de mandat. Dacă ar fi să faceţi o analiză a acestei perioade, ce ar fi de menţionat?
– În aceşti doi ani am realizat multe lucruri, sigur şi cu ajutorul celor care fac parte din Comisiile AJF. La alegerile de acum doi ani, am prezentat membrilor afiliaţi acel proiect de revitalizare a fotbalului sălăjean. Din obiectivele pe care mi le-am propus atunci, în proporţie de 60% am reuşit să le îndeplinesc. După cum ştiţi am eliminat acea taxă de viză la copii şi juniori, am acordat tuturor echipelor mingi, iar la final de sezon am premiat câştigătoarele campionatelor cu mingi, tricouri de campioni, trofee, chiar şi medalii, ceea ce în anii trecuţi nu s-a prea întâmplat. În următorii ani îmi doresc să duc la bun sfârşit proiectul de revitalizare a fotbalului sălăjean.
“Îmi doresc ca în următorii doi ani, la Zalău să fie construit acel teren sintetic, la care FRF alocă fondurile necesare”
– Ce vă propuneţi în următorii doi ani de mandat?
– Ne propunem foarte multe lucruri şi sperăm să reuşim cât mai multe. Îmi doresc în primul rând ca în următorii doi ani, la Zalău să fie construit acel teren sintetic, la care Federaţia Română de Fotbal alocă fondurile necesare, iar autorităţile locale trebuie să pună la dispoziţie doar suprafaţa pe care se va construi. Despre acest subiect am discutat cu domnul primar, Ionel Ciunt, şi cu preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, în vizita pe care acesta a făcut-o în vară, la Zalău. Ar fi o realizare foarte mare acest teren sintetic, deoarece echipele care sunt afiliate la AJF Sălaj ar avea posibilitatea să se pregătească sau să susţină meciuri de verificare în perioada de iarnă pe acest teren. Cu un astfel de teren sintetic ar avea de câştigat fotbalul, chiar şi FC Zalău, cât şi formaţiile din Liga a IV-a, Liga a V-a sau cluburile de copii şi juniori. Mai avem de finalizat în acest an selecţionata Ligii a IV-a Sălaj, care în mare parte este creionată. Ne-am mai propus ca la final de sezon să premiem campioana Sălajului cu un rând complet de echipament.
“Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal are încredere în mine”
– Cum este relaţia cu Federaţia Română de Fotbal? Recent aţi fost ales membru în Comisia FRF – AJF. Ce reprezintă pentru dumneavoastră acest lucru?
– Mă bucur foarte mult că am fost cooptat în respectiva Comisie. Acest lucru înseamnă că preşedintele Răzvan Burleanu are încredere în mine şi este mulţumit de ce am realizat la AJF Sălaj. La invitaţia mea, preşedintele FRF a venit în vara trecută la Zalău şi cred că a văzut lucrurile bune pe care eu le fac. Din moment ce am ajuns să fac parte dintr-o comisie la FRF, înseamnă că fotbalul din Sălaj este apreciat şi la nivel naţional.
– Să vorbim despre fotbalul din Liga a IV-a. Cum vi se pare nivelul şi cine credeţi că are cele mai mari şanse la titlu în acest sezon?
– Am văzut că unii conducători spun că nivelul nu este chiar aşa de ridicat. Eu zic însă că fotbalul de la noi din judeţ s-a îmbunătăţit, fiindcă în ultimii 10 ani nu a mai fost un astfel de campionat cu cinci echipe care să se lupte la titlu. Pentru noi ca şi Asociaţie Judeţeană de Fotbal şi pentru fotbalul din Sălaj, cel mai bine ar fi ca echipa care termină pe primul loc să poată să continue în liga superioară. Nu vreau să fac afirmaţii în privinţa luptei la titlu, dar pot să spun că toate echipele din primele cinci locuri au şanse. Eu îmi doresc să câştige campionatul echipa care vrea şi poate să promoveze în Liga a III-a. Va fi un retur disputat şi titlul se va decide după jocurile directe între primele cinci clasate. Indiferent cine va termina pe primul loc, AJF Sălaj va fi alături de echipa respectivă şi vom face tot ce ţine de noi pentru a o ajuta.
– Ce îi lipseşte unei campioane din Sălaj să promoveze în Liga a III-a? Practic, în ultimii 7 ani, doar Luceafărul Bălan a trecut de baraj.
– În primul rând, totul se rezumă la bani. Dacă am sta şi am analiza după bugetul fiecărei echipe, fără discuţii, Jiboul ar putea ţine o echipă în Liga a III-a, la fel şi Nuşfalăul, unde există foarte mulţi agenţi economici. Din câte am văzut, Dumbrava Gâlgău îşi doreşte foarte mult să promoveze şi are o bază materială bine pusă la punct. Nu trebuie să omitem nici Unirea Mirşid, care este campioana Sălajului. Poate cei de acolo au un plan foarte bun şi dacă vor promova vor găsi soluţiile necesare. Este însă foarte greu şi cunoaştem cu toţii “cazul” Luceafărul Bălan. Eu chiar am rămas surprins plăcut să văd foarte mulţi spectatori la meciul de baraj, dar şi la partidele din Liga a III-a. S-a văzut că oamenilor din acest judeţ le place fotbalul. Păcat că Luceafărul nu a rezistat în Liga a III-a decât un tur de campionat.
“La Liga a IV-a, campionatul ar fi mai spectaculos cu play-off şi play-out”
– Consideraţi că a fost o idee bună ca în acest sezon să fie 16 echipe la startul Ligii a IV-a?
– Eu zic că a fost un lucru bun faptul că numărul competitoarelor a crescut de la 14 la 16, deoarece sunt mai multe meciuri. Şi în judeţele limitrofe, găsim campionate cu 16 sau 18 echipe, chiar şi două serii la Liga a IV-a. Ne-a încurcat Gloria Bobota, deoarece acum în fiecare etapă câte o echipă trebuie să stea. La Adunarea Generală putem discuta şi despre un alt sistem la Liga a IV-a. Dacă membrii afiliaţi vor dori ca în sezonul 2017 – 2018 campionatul să se desfăşoare în sistem play-off şi play-out, fără doar şi poate putem adopta acest sistem. Probabil, ar fi un campionat mai spectaculos, fiindcă formaţiile cele mai puternice ar juca între ele de mai multe ori pe parcursul unui sezon. Însă, tot ce ţine de sistemul competiţional se decide în Adunarea Generală.
– Cum vedeţi nivelul din Liga a V-a şi cum stimulează AJF Sălaj ca în acest eşalon să participe cât mai multe echipe?
– După părerea mea, orice comună din Sălaj ar trebui să aibă măcar o echipă de fotbal în Liga a V-a. În acest eşalon nu trebuie îndeplinite foarte multe condiţii, iar taxele sunt mai mici. Ne-am dorit să îmbunătăţim acest eşalon şi am revenit la două serii, iar la fiecare participantă am oferit câte o minge. În Adunarea Generală am decis ca la fiecare meci să fie delegat şi câte un observator nu doar cei trei arbitri. Chiar am discutat şi cu domnii primari, despre condiţiile minime pentru acest eşalon. Intenţia mea este să formăm şi Liga a VI-a, unde să joace doar acele echipe noi, care efectiv nu au condiţii.
- În acest retur, FC Zalău şi-a propus ca obiectiv promovarea în Liga a II-a, iar persoanele din conducerea clubului au şi spus că îşi doresc o colaborare cu AJF Sălaj. Credeţi că o astfel de colaborare ar fi benefică?
– Noi avem o colaborare cu toate echipele din judeţ. Nu facem diferenţa între FC Zalău sau un alt club care este afiliat la AJF. Pe mine, ca preşedinte al AJF Sălaj, mă încântă foarte mult că se doreşte promovarea. Este un lucru benefic pentru toată lumea, fiindcă trebuie să recunoaştem că Zalăul a avut echipă de Liga a II-a, iar la unele meciuri veneau 2.000 – 3.000 de spectatori! Ar fi benefic şi din punct de vedere al copiilor şi juniorilor, deoarece ar exista continuitate şi pentru ei. Una este să joci în Liga a III-a cu 200 de spectatori şi este cu totul altceva când la un meci din liga secundă ar veni poate de 10 ori mai mulţi oameni. Copiii noştri, ai Zalăului, ar putea avea nişte modele, să vadă nişte jucători care poate au jucat şi în Liga 1. Cei de la FC Zalău sunt convins că au un proiect foarte bine gândit. Chiar vreau să-l felicit pe domnul primar Ionel Ciunt pentru că îşi doreşte în Zalău o echipă de Liga a II-a şi s-a arătat dispus în susţinerea acestei echipe şi în eşalonul superior. Din 2008, de la promovarea în Liga a III-a, la FC Zalău nu a fost un obiectiv clar, dar acum este un prim pas spre eşalonul secund.
– Credeți că sunt jucători la echipele din judeţ, care pot să facă faţă Ligii a III-a?
– Fără doar şi poate avem jucători foarte buni la nivelul Ligii a IV-a care ar putea face faţă în Liga a III-a, dar poate unii antrenori nu le oferă şansă. Ei vin dintr-un campionat unde au făcut un antrenament sau două pe săptămână şi au nevoie de o pregătire mai bună, dar şi de o altă mentalitate. Ideea noastră de a forma selecţionata Sălajului cu jucători din Liga a IV-a i-ar cuprinde pe cei mai buni jucători şi – cu siguranţă – dintre aceştia, trei sau patru ar putea face pasul spre Liga a III-a.
– În acest sezon s-a văzut o creştere semnificativă a echipelor din campionatele de juniori. Cum s-ar mai putea dezvolta fotbalul la nivel de copii şi juniori din judeţul nostru?
– Nu putem să ne comparăm cu nivelul din Cluj sau Satu Mare, unde la un club aria de selecţie este de 200 de copii, iar la noi în Sălaj de 20 de copii. Cluburile de copii şi juniori trebuie sprijinite şi susţinute. Toţi trebuie să înţelegem că la acest nivel trebuie să-i învăţăm pe jucători abecedarul fotbalistic. Până la 10 ani trebuie să se pună preţ pe tehnică şi pe perioada de dezvoltarea. Trebuie să formăm jucători pentru eşaloanele superioare nu trebuie să formăm echipe. Aici intervin nişte cazuri, fiindcă părinţii sunt doritorii rezultatelor, ceea ce este greşit. Îi apreciez pe acei antrenori pe care nu-i interesează rezultatul la acest nivel, ci să vadă dacă copilul respectiv a progresat, dacă a pus în practică din ceea ce a acumulat la antrenamente. Sălajul trebuie să se dezvolte din punct de vedere al fotbalului, fiindcă în acest judeţ sunt foarte mulţi copii talentaţi, iar unii dintre ei au ajuns să evolueze în ligile superioare. Ne mândrim cu jucătorii din Sălaj care evoluează în Liga 1 şi sunt convins că acest judeţ poate să mai dea nume în fotbalul de performanţă, fiindcă există potenţial.
– Să discutăm despre infrastructura din mediul rural. Cum vi se par bazele sportive ale echipelor din Liga a IV-a şi Liga a V-a?
– Sunt foate încântat să văd o bază sportivă cochetă cum este cea de la Gâlgău Almaşului, unde suprafaţa de joc este impecabilă. Şi la Unirea Mirşid s-a investit la acest capitol şi terenul arată foarte bine, la fel şi la Nuşfalău, unde liniştit se pot juca meciuri de Liga a III-a. Am văzut că şi la Stadionul din Jibou s-au făcut modernizări, ceea ce este un lucru foarte bun. O bază sportivă frumoasă regăsim şi la Halmăşd, unde probabil ar mai trebui lucrat la suprafaţa de joc. La Chieşd din câte am înţeles mai trebuie pus la punct gazonul, la fel şi la Crişeni. La Buciumi văd că baza sportivă începe să prindă contur şi în perioada următoare se vor construi şi vestiare. Una peste alta, stăm foarte bine la acest capitol. Au apărut baze sportive moderne şi în Liga a V-a, cum sunt cele de la Rus, la Cosniciu sau la Tusa. Am discutat în Adunarea Generală din vara trecută şi am stabilit ca din sezonul 2017 – 2018, echipele care nu au vestiare cu apă caldă şi gard împrejmuitor, nu vor mai putea participa în Liga a IV-a.
“Am un respect deosebit pentru domnul secretar Leontin Moga”
– Ce ne puteţi spune despre colaboarea cu comisiile din cadrul AJF Sălaj şi cu secretariatul?
– Cu toate comisiile colaborez foarte bine. Poate unele dintre echipe sunt nemulţumite de sancţiunile date de Comisia de Disciplină, dar îi asigur pe toţi că este o comisie imparţială, care aplică corect regulamentele. Cât despre secretarul AJF Sălaj, pot spune că am un respect deosebit pentru domnul Leontin Moga, care pune suflet în această meserie şi încearcă să rezolve orice problemă care se iveşte. Toţi împreună muncim de multe ori până seara pentru binele fotbalului sălăjean.
– Cum vi se par arbitrajele şi activitatea Comisiei Judeţene de Arbitri?
– Comisia de Arbitri este una nouă, care îşi face treaba într-un mod profesionist. Sunt foarte mulţumit de activitatea pe care o coordonează preşedintele Gabriel Bârjac. Arbitrajele sunt destul de bune la acest nivel, dar se mai pot şi îmbunătăţi. Trebuie să creştem arbitri, să avem răbdare cu ei, iar dacă toţi gândim pentru binele fotbalului, atunci putem progresa. Noi am venit în sprijinul arbitrilor şi am mărit baremele de arbitraj. Suntem între primele cinci Asociaţii Judeţene de Fotbal din ţară la baremuri de arbitraj. Şi echipele au fost de acord cu această mărire, dar la rândul lor aşteaptă arbitraje mai bune. Avem arbitri foarte buni care oricând pot conduce orice derby din Liga a IV-a. La unele meciuri din tur au fost aduse şi brigăzi din afara judeţului la cererea unor cluburi, însă nu ştiu dacă vom mai apela la această practică în retur.
– Recent a avut loc ediţia a XVIII-a a Cupei AJF Sălaj. Ce credeţi că a determinat participarea unui număr record de 26 de echipe?
– Probabil pauza foarte lungă în sezonul rece a determinat echipele să participe la o astfel de competiţie. Vreau să felicit pe această cale toate participantele. Fiecare echipă a primit câte o minge, iar câştigătoarea a fost recompensată cu un set complet de echipament de 18 jucători, plus doi portari. Ne bucurăm că există interes şi tocmai de accea am decis să mai organizăm o competiţie până la începerea returului. Este vorba de Cupa Primăverii, care se va desfăşura la Baza Sportivă Titan Arena, într-un format de 8 + 1. Vor participa echipe din Liga a IV-a şi Liga a V-a, care îşi vor putea vedea potenţialul cu o săptămână înainte de începerea returului.
– V-aţi gândit să mai candidaţi la funcţia de preşedinte al AJF Sălaj şi peste doi ani?
– Deocamdată, am împlinit doar doi ani în această funcţie. Vream să îmi duc la bun sfârşit mandatul să realizez ceea ce mi-am propus, iar membrii afiliaţi să fie mulţumiţi de mine.
– În final, ce mesaj le transmite preşedintele Daniel Sabou iubitorilor fotbalului din judeţ?
– În primul rând vreau să-i felicit pe primari, viceprimari şi pe delegaţii echipelor care se implică în bunul mers al formaţiilor pe care le conduc. Mulţi o fac din plăcere fără să fie remuneraţi, iar dacă nu ar fi ei, multe echipe nu ar exista. Îi îndemn pe iubitorii acestui fenomen să practice fotbalului, fiindcă este cel mai frumos sport. Cu toţii, să dea dovadă de seriozitate şi de fair-play. În teren pe fiecare să îl intereseze echipa sa, iar după terminarea meciurilor să fim prieteni. Toţi trebuie să fim pentru dezvoltarea fotbalului. Sălajul are potenţial, are conducători buni, antrenori buni, primari care susţin mişcarea fotbalistică. Împreună cu aceşti oameni, putem să dezvoltăm fotbalul din Sălaj.