Cu ocazia evenimentului ce are loc la Romexpo, stabilirea grupelor turneului final EURO 2020, site-ul UEFA.com a dedicat un articol fotbalului din țara noastră.

«În timp ce ochii suporterilor europeni sunt îndreptați spre București în așteptarea tragerii la sorți pentru UEFA EURO 2020, noi vom analiza modul în care această competiție și-a pus deja amprenta asupra viitorului fotbalului românesc.

Alegerea Bucureștiului ca unul dintre cele 12 orașe gazdă pentru EURO 2020 confirmă angajamentul UEFA de a marca cea de-a 60-a aniversare a turneului printr-un eveniment desfășurat în întreaga Europă. Totodată, acest lucru aduce un sprijin semnificativ eforturilor Federației Române de Fotbal depuse pentru dezvoltarea jocului la nivel național – de la Arena Națională din Capitală, până la comunitățile izolate, rurale, participante la Cupa Satelor.

„Aceasta este o ocazie unică în ceea ce privește dezvoltarea jocului, ocazie cu care nu ne vom reîntâlni prea curând”, declară Răzvan Burleanu, președintele FRF.
„Dacă numărăm toate țările care au găzduit până acum competițiile EURO, obținem 14. EURO 2020 aduce o cu totul altă poveste, în care vom avea 12 orașe-gazdă. Este o oportunitate majoră pentru dezvoltarea jocului”.

DE CE ESTE ATÂT DE IMPORTANTĂ PENTRU ROMÂNIA ALEGEREA BUCUREȘTIULUI CA ORAȘ GAZDĂ?

Deși România a organizat în trecut atât Campionatul European U19 (2011), cât și finala Europa League în 2012, țara nu a găzduit niciodată un eveniment sportiv internațional atât de important. Este un motiv de mândrie națională.
„Peste 85% dintre români sprijină și sunt mândri de găzduirea turneului final”, declară Răzvan Burleanu.
„Cel mai important obiectiv al nostru este organizarea partidelor planificate să se desfășoare în București. Apoi, urmărim să dezvoltăm infrastructura națională pentru a putea găzdui multe alte competiții fotbalistice internaționale”.
UEFA EURO 2020 ne-a adus deja mai aproape de acest obiectiv pe termen lung având grijă ca membrii comitetului de organizare local să dețină pregătirea profesională necesară în managementul fotbalului.

UNDE VOR AVEA LOC MECIURILE?

Bulevardele cunoscute ale Bucureștiului, bazate pe echivalentele lor pariziene, vor conduce suporterii la Arena Națională, cu o capacitate de 54,000 de locuri – scena pentru trei meciuri din faza grupelor și unul din optimi la EURO 2020.

Reconstruit între 2007-2011, dotările stadionului au fost îmbunătățite în continuare în vederea găzduirii competițiilor EURO 2020, asigurând un acces mai ușor pentru persoanele cu dizabilități, precum și spații speciale pentru persoanele cu deficiențe de vedere.
Vechiul stadion a devenit celebru pentru găzduirea uneia dintre cele mai mari realizări ale României la Campionatele Europene – o victorie la un singur gol diferență în fața campioanei mondiale în exercițiu, Italia, într-un meci de calificare pentru EURO 1984. Turneul din vara următoare va prilejui și mai multe momente istorice printre paginile cu amintiri fotbalistice ale stadionului.

CUM SE PREGĂTESC ORAȘUL ȘI ȚARA PENTRU VARA VIITOARE?

Peste 2.000 de voluntari din toată țara și-au exprimat dorința de a lucra la acest turneu final, lucru care subliniază entuziasmul național pentru competiție. Printre aceștia se numără persoane de toate vârstele, de la adolescenți la bunici, și chiar foști fotbaliști profesioniști.
Mulți dintre voluntari vor lucra la o serie de zone pentru suporteri situate în apropierea centrului Bucureștiului, cu cea mai importantă dintre ele aflată în Piața Constituției, la doi pași de Palatul Parlamentului, una dintre cele mai mari clădiri din lume.

„Partenerii noștri de la Primăria Municipiului București vor construi niște zone pentru fani absolut fabuloase. Va fi cel mai de durată festival stradal organizat vreodată în România”, spune Răzvan Burleanu. În semn de sprijin pentru această competiție, Consiliul Municipiului București a deschis săptămâna aceasta tradiționalul Târg de Crăciun – mai devreme decât de obicei, pentru a întâmpina participanții la tragerea la sorți pentru EURO 2020.
Federația Română de Fotbal a ales sportivi celebri la nivel național pentru a fi ambasadori ai EURO 2020. Miodrag Belodedici, Gabriela Szabo și Dorinel Munteanu își vor folosi statutul pentru promova turneul dar și pentru a ajuta publicul să conștientizeze care sunt oportunitățile de a juca fotbal în România – indiferent de vârstă, sex sau abilitați sportive.

CUM VA CONTRIBUI EURO 2020 LA DEZVOLTAREA FOTBALULUI ROMÂNESC?

Înainte de startul EURO 2020, Campionatele Europene au ajutat deja să se pună bazele actualei creșteri a numărului de practicanți ai fotbalului în rândul tinerilor, bărbaților sau femeilor din România. Din anul 2004, UEFA a canalizat venituri din turneele anterioare EURO pentru a sprijini investițiile Federaților de Fotbal în modernizarea infrastructurii sportive.

Cea mai mare parte a finanțării UEFA este distribuită FRF prin programul HatTrick, lansat în 2004, pentru a redistribui o proporție semnificativă din veniturile obținute în urma Campionatului European către cele 55 de asociații naționale membre. Acum, una dintre cele mai mari inițiative de solidaritate și dezvoltare în sport, HatTrick vizează trei obiective:
1. finanțarea investițiilor
2. educație
3. schimbul de cunoștințe

În România, finanțarea HatTrick a contribuit la crearea de noi facilități pentru fotbal la toate nivelurile, de la Centrul Național de Fotbal de la Mogoșoaia, de la marginea Bucureștiului, la noi terenuri de fotbal și mini-terenuri pentru fotbalul de bază. În total, vor fi construite 400 de noi terenuri în comunitățile locale, primele 11 urmând a fi finalizate până în primăvara anului 2020.
În luna octombrie a anului trecut, UEFA a alocat mai multe fonduri HatTick pentru a sprijini construirea de terenuri artificiale suplimentare pentru a se asigura că cluburile din România pot juca pe tot parcursul anului. Iernile aspre exclud, de obicei, folosirea terenurilor de iarbă până la patru luni pe an.

CE FACE FEDERAȚIA DE FOTBAL PENTRU A-ȘI CONSOLIDA SUCCESUL?

FRF speră ca acest rol de prim-plan în cadrul competiției UEFA EURO 2020 va determina sporirea numărului de jucători de fotbal la nivel național până la o cifră de 300.000 – de trei ori mai mulți decât în 2014. „Este o oportunitate unică ce va inspira sute și sute de băieți și fete să practice fotbalul”, spune Răzvan Burleanu.
Federația a pus deja bazele solide ale acestei inițiative de a profita de interesul sporit față de „jocul frumos”, organizând turnee școlare în întreaga țară – atât pentru a spori numărul de participanți din rândul băieților și fetelor, cât și pentru a identifica talente încă nedescoperite.
Ediția inaugurală a Cupei Satelor de la nivelul de sub 13 ani asigură extinderea acestor eforturi până și în zonele rurale, cele mai sărace din țară, unde copiii sunt însuflețiți de experiența lui Laurențiu Constantin Brănescu. După câțiva ani de la descoperirea sa, pe când juca la echipa locală a satului său, celebrul portar a semnat un contract cu Juventus.»