Pe 4 iunie se împlinesc 30 de ani de la primul meci din istorie al echipei naționale feminine, astfel că în aceste zile sărbătorim împreună cu o serie de materiale speciale dedicate tricolorelor de la cele mai mici categorii de vârstă, U17 și U19.

Echipa națională de fotbal feminin a României disputa pe 4 iunie 1990 prima partidă din istorie, una amicală, împotriva selecționatei olimpice a Italiei. În aceste zile se împlinesc 30 de ani de la începutul unei povești minunate, astfel că sărbătorim împreună prin materiale dedicate celor mai tinere reprezentative feminine de azi, cele U17 și U19!

Prima noastră aventură este dedicată României U17 feminin, cea mai tânără reprezentativă din această categorie, dar ultima care a intrat, din punct de vedere cronologic, în competiții oficiale. Asta pentru că prima ediție a Campionatului European de fotbal feminin pentru această categorie de vârstă a fost organizată de UEFA în 2008, iar echipa noastră a intrat în preliminarii abia din ediția a doua. Așadar, primele meciuri în 2008, pentru calificarea la turneul final din 2009.

PATRU ELITE DIN 2014 PÂNĂ ACUM

O națională aflată la început, la fel cum și fotbalul feminin per ansamblu reprezintă un fenomen abia acum în proces de dezvoltare, România U17 nu a reușit să obțină până în prezent o calificare la turneul final, istoricul acestei competiții continentale putând fi rezumat, din punct de vedere al evoluției, astfel:

  • 22 mai 2006. Comitetul Executiv UEFA aprobă înființarea EURO U17 feminin
  • Turneele finale 2008-2013 au însemnat câte 4 echipe și au fost găzduite toate de Elveția, din 2014 s-a trecut la format cu 8 echipe în două grupe.
  • Calificările au fost compuse totdeauna din 2 faze preliminare

Din 11 campanii derulate, fetele noastre au reușit în patru rânduri să se califice pentru ultima fază preliminară înainte de EURO. La această categorie de vârstă, prezența la Campionatul Mondial U17 depinde de clasarea la turneul final continental, astfel că și această competiție e încă o provocare de atins pentru viitor.

Toate cele patru calificări dincolo de prima fază preliminară se evidențiază începând din anul 2014 și coincid cu obiectivul asumat de FRF începând cu acest an pentru dezvoltarea fotbalului feminin.

PUTEM SCRIE ISTORIE!

Fetele noastre ar putea obține chiar în actuala ediție prima calificare din istorie la EURO! Asta pentru că România e din nou în faza de „elită”, calificată după o grupă în care am remizat cu Turcia, am învins Moldova și am pierdut cu Elveția.

Ne așteaptă o grupă de foc din care doar primul loc se califică la Campionatul European, partidele acestea fiind inițial programate în martie 2020, dar amânate momentan din cauza efectelor pandemiei COVID-19 până la o dată ce va fi comunicată de UEFA. Tricolorele se vor duela cu Ungaria, gazda grupei, Rusia și Islanda pentru o performanță istorică.

Iată lotul convocat inițial de selecționer Irina Giurgiu pentru această fază a competiției:

Portari: Sara Câmpean (”U” Olimpia Cluj), Ioana Grigoraș (CSM Pașcani)

Fundași: Noemi Vincze (”U” Olimpia Cluj), Antonia Bratu (”U” Olimpia Cluj), Sonia Bumbar (”U” Olimpia Cluj), Edvina Ciontoș (Heniu Prundu Bârgăului), Anda Jivan (Fortuna Becicherecu Mic), Gyorgyi Toth (Vasas Femina Odorheiu Secuiesc), Brigitta Szasz-Bencze (Vasas Femina Odorheiu Secuiesc)

Mijlocași: Cristina Botojel (”U” Olimpia Cluj), Aranka Orban (Vasas Femina Odorheiu Secuiesc), Ioana Bălăceanu (”U” Olimpia Cluj), Roxana Mirea (”U” Olimpia Cluj), Daiana Oneț (Independența Baia Mare), Kincso Szekely (Heniu Prundu Bârgăului), Clara Roșu ( Fortuna Becicherecu Mic)

Atacanți: Adina Borodi (”U” Olimpia Cluj), Andreea Pînzariu (”U” Olimpia Cluj), Elena Frîncu (Universitatea Alexandria), Rita Mitri (Vasas Femina Odorheiu Secuiesc)

EMOȚIA UNEI MAME DE JUCĂTOARE PENTRU ROMÂNIA

Ce simte o mamă când fiica ei marchează primul gol? Dar când i se cântă imnul național pe terenul de fotbal? Care sunt sacrificiile unui părinte de jucătoare de fotbal? Sunt întrebări pe care poate mulți ni le-am pus.

De aceea, am rugat-o pe mama Adinei Borodi, internațional U17 al României, să ne dezvăluie într-un mesaj video emoțiile și provocările speciale pe care le-a simțit și le simte prin fotbal și prin parcursul fiicei:

DOUĂ AMINTIRI DE LA U17

Deși nu scrie o istorie care acoperă o perioadă însemnată, traiectoria naționalei feminine U17 e plină de episoade interesante și detalii inedite. Iată două dintre dintre acestea:

Scorul-record și prima victorie “mare”. Cea mai clară victorie într-o partidă oficială datează din octombrie 2011, un 6-1 convingător cu Macedonia de Nord, partidă în care Alexandra Lunca a reușit nu mai puțin de 4 goluri! O diferență identică am avut și cu Estonia, chiar la Tallin, 5-0 în 2013. Prima victorie importantă a naționalei noastre U17 a venit tot în 2013 când am învins cu 3-2 Italia, un adversar redutabil. La polul opus se evidențiază un eșec usturător cu Suedia, reprezentantă a unei culturi importante în fotbalul feminin mondial. A fost 0-13 la Mogoșoaia, în 2015.

Hattrick cu Rusia în deplasare. În 2015, România s-a calificat în faza II a preliminariilor și a disputat o grupă organizată de Rusia. Chiar în fața gazdelor, tricolorele au obținut o victorie entuziasmantă, 5-2, cu hattrick Mihaela Ciolacu. Să lăsăm eroina de atunci să ne împărtășească acest episod: Schimbasem generația, aveam o nouă echipă gata să aducă rezultate și amintiri frumoase. Începusem mai greu acest meci, vremea era destul de urâta, am primit gol rapid, dar am reușit să egalăm. Știam ca este ultimul meci al turneului și îmi doream să plecăm de acolo cu o victorie. Mă simțeam bine, știam că poate fi ziua mea. Tot auzeam de pe margine “nu mai șuta de la depărtare”, dar nu poți da gol dacă nu tragi la poartă. În final am înscris și cu stângul și cu dreptul :)”.

PRIMUL GOL OFICIAL: ȘTEFANIA VĂTAFU!

Componentă a naționalei de senioare astăzi, Ștefania Vătafu este jucătoarea care a marcat primul gol din istoria partidelor oficiale pentru România U17! Se întâmpla în 2008, o reușită din penalty, la Mogoșoaia, în preliminariile Euro 2009. Iată cum a trăit Ștefania acel început de carieră cu însemnătate:

“LUCRĂM FOARTE BINE CU CLUBURILE”

Selecționerul Românie U17 de azi, Irina Giurgiu, se poate mândri cu o generație talentată pe care o conduce spre performanță și așteaptă cu nerăbdare programarea turului de elită pentru EURO. Irina face o radiografie interesantă a evoluției fotbalului feminin românesc în ultimii ani, în special la acest nivel de vârstă, și oferă inclusiv perspective pentru un viitor frumos al acestui sport.

  • Evoluțiile reprezentativei U17 au crescut în competițiile oficiale în ultimii ani. Ce stă la baza acestor performanțe?
  • În anul 2016 am început să lucrez cu această generaţie, le-am antrenat la U15, U16 şi acum lucrăm împreună şi la U17. Au fost 4 ani în care jucătoarele au evoluat mult, am văzut progresul lor de la acţiune la acţiune. E o generaţie de care sunt mândră. La baza acestor performanţe stau cluburile care îşi trimit jucătoarele pregătite la lot. Avem cluburi cu care noi, cei din staff, colaborăm foarte bine şi consider că acesta este primul pas pe care l-am făcut pentru a ajuta aceste fete să evolueze.
  • Cât de important este pentru o jucătoare să nu ardă etape?
  • Fiecare etapă este foarte importantă, mai ales etapele junioratului. Având în vedere că fetele încep să joace fotbal mai târziu decât băieţii, este recomandat ca ele să joace cu fete de vârsta lor. Acest lucru le poate da încredere, unele fac pasul prea repede la senioare şi le e greu să se integreze. Cu siguranţă, pentru cele mai talentate este recomandat să se pregătească şi cu jucătoare cu experienţă pentru a învăţa.
  • Care e nivelul în acest moment în România la această categorie de vârstă?
  • Nivelul este unul mediu în comparaţie cu alte ţări din Europa. La această categorie de vârstă avem în jur de 25 de jucătoare care sunt monitorizate  pentru a face parte din echipa națională, spre deosebire de alte ţări care au mii de jucătoare.
  • De ce avem nevoie pentru creșterea calității la aceste categorii de vârstă?
  • Unele jucătoare de 16-17 ani au făcut pasul la echipele de senioare şi joacă în Liga 1. Problema este că din păcate acestea joacă foarte puţin, sunt foarte puţine care joacă meci de meci. La această vârstă este foarte important să joace pentru a putea să se dezvolte.

CITEȘTE MÂINE PE FRF.RO AVENTURA ROMÂNIEI U19 FEMININ!