Au mai rămas doar câteva ore până la startul partidei Albania – România de la Elbasan, meci contând pentru preliminariile Campionatului European feminin de fotbal de anul viitor din Olanda. Naționala pregătită de Mirel Albon e condamnată să câștige în fața unui adversar, cel puțin teoretic, inferior, pentru a-și păstra șanse reale de a pune mâna pe biletele pentru EURO. "O calificare la turneul final ar reprezenta munca de ani buni a unui întreg sistem, o răsplată a eforturilor a trei generații de jucătoare”, a spus Alin Cioban (foto dreapta, alături de selecționerul Mirel Albon), președintele clubului Olimpia Cluj, cel care dă cele mai multe jucătoare la prima reprezentativă, și președinte al Comisiei Centrale de Fotbal Feminin din cadrul Federației Române de fotbal.
– Trebuie să ne temem de Albania?
– Meciul cu Albania nu e câștigat dinainte, chiar dacă Albania e, pe hârtie, un adversar mai slab. Meciul trebuie tratat cu seriozitate. Selecționerul Mirel Albon a pregătit foarte bine această partidă. A urmărit jucătoarele care evoluează în străinătate, iar în ultimele săptămâni, profitând de faptul că Olimpia Cluj era deja campioană a României, s-a ocupat și de fetele din camionatul intern.
– Cum le-ați simțit pe fete?
– Puțin obosite, dar să nu uităm că e final de sezon. Cu toții însă am făcut tot posibilul ca ele să fie concentrate pe acest ultim joc din acest sezon. Avem absențe, dar, în ciuda acestora, sper să nu avem probleme în Albania. Adversarul e unul care îți poate complica existența. Îmi doresc o victorie în Albania, care să fie de bun augur pentru naționala băieților în perspectiva Europenelor din Franța. Chiar constatam o coincidență între cele două naționale, cea a băieților și cea a fetelor. Fetele au jucat cu Franța în această primăvară, în preliminarii, băieții vor întâlni Franța în meciul de deschidere de la EURO. Ele întâlnesc mâine Albania, ei vor juca împotriva Albaniei tot la Euro. În plus, și fetele și băieții au avut câte un „amical” contra Spaniei!
– Cum considerați că a fost acest sezon pentru fotbalul feminin din România?
– A fost un sezon foarte bun. Unul dintre cele mai bune din istorie. La senioare am avut rezultate foarte bune. La junoare am câștigat recent, cu U 19, turneul de dezvoltare UEFA, învingând în finală Slovacia, națiune cu mare tradiție în fotbalul feminin. Competiția internă a crescut. În 2010 aveam doar nouă echipe de senioare în România! Munca din ultimii ani a făcut ca acum fotbalul feminin să arate altfel. Au confirmat școlile de la Hunedoara și de la Satu Mare, centrele de la Târgoviște și Timișoara au avut și ele rezultate. Toți antrenorii implicați la loturile naționale au echipe în Superligă. Mă bucur că acest amănunt îmi confirmă alegerile făcute la vremea respectivă.
– Olimpia Cluj a cucerit un nou titlu și s-a descurcat onorabil în Liga Campionilor.
– Olimpia a câștigat grupele preliminarii de trei ori în ultimii șase ani: în 2011 la Sarajevo, în 2012 în Malta și în toamnă în Slovenia. În sezonul viitor ne-am propus să depășim performanțele de până acum. Performanțele nu sunt importante doar pentru Olimpia, ci pentru întreg fotbalul feminin românesc. Cu punctaje bune ale Olimpiei și ale naționalei României putem avea în viitor două formații în Liga Campionilor. Sper ca UEFA să mai aducă o competiție ăe lângă Liga Campionilor, o Europa League, ca la băieți. Ar fi extraordinar ca în 2020, de exemplu, România să aibă două echipe în Ligă și una în Europa League.
– Ce ar însemna o calificare la Europenele de anul viitor?
– Ar însemna răsplata unei munci de 6-7 ani a unui întreg sistem, răsplata sacrificiilor acestui lot care cuprinde trei generații. Nu ascund faptul că o calificare a atrage mai mulți sponsori spre fotbalul feminin. O calificare ar reprezenta o emulație a fetelor care acum au 8-10 ani. Poate un succes al naționalei ar mai schimba și din mentalitatea românilor cu privire la fotbalul feminin.