Echipa feminină de fotbal CSM Alexandria este una dintre revelațiile ultimelor sezoane ale Ligii 1 Feminin. Gruparea teleormăneană a prins anul trecut play-off-ul și a încheiat sezonul pe locul patru.
Actuala stagiune a debutat însă destul de anevoios pentru CSM Alexandria, două înfrângeri în primele două runde (2-3 la Miercurea Ciuc și 0-5, tot în deplasare, cu Banat Girls). Au urmat însă un succes (3-0 acasă, cu Vasas Odorheiu Secuiesc) și o remiză (3-3, la Arad, cu Piroș Security), iar echipa e, se pare, în revenire de formă.
„Am început sezonul cu câteva absențe importante. Avem titulare acidentate, unele dintre ele urmând să revină abia în noiembrie, decembrie”, explică Valentina Petre, 24 de ani, mijlocașul central al echipei CSM Alexandria.
Profesor de educație fizică și sport la Școala Gimnazială numărul 167 și la Liceul „Marin Preda”, ambele din București, Valentina Petre este în același timp și antrenor, dar mai ales, jucătoare de bază la CSM Alexandria!
– Valentina, când, unde și cum ai început fotbalul?!
Aveam șapte ani și l-am început, firește, în parc, în Giulești, unde m-am născut. Totul din pasiune! Am jucat la început în echipa Liceului „Marin Preda”, unde învățam. În parc m-au văzut câteva fete care erau legitimate la Fair Play și de atunci a început totul!
– Știai de Fair Play?
Nu, nu știam. Căutasem cu ai mei, cu bunicii în special, o echipă de fete, dar nu am găsit. Mergeam cu bunica în fiecare după-amiază la antrenamente, sub pretextul că mergem să ne plimbăm prin parc. Apoi mama a aflat și mi-a interzis să mai merg la fotbal. Cel care mi-a salvat cariera a fost însă bunicul, care și-a impus punctul de vedere în disputa cu mama, așa că după doar o săptămână am revenit la fotbal!
– Ce ai găsit la Fair Play?
Altă organizare, meciuri. Un antrenor foarte bun, regretatul Ion Bărbăcioru… Țin minte că aveam weekend-uri în care jucam 5-6 meciuri. Jucam pentru „96”, pentru „97”, pentru
„98”, apoi mai fugeam și la minifotbal. Am jucat ani buni cu băieții, iar asta m-a ajutat. Băieții nu te menajau, astfel încât atunci când am avut drept de joc la fete mi s-a părut destul de ușor. Alături de băieți am câștigat încredere, ambiție.
„Postul de mijlocaș central îmi place cel mai mult”
– Când ai debutat la prima echipă?
La 14 ani, conform regulamentelor. Direct titulară, într-o partidă cu Selena ȘN Constanța! Aveam emoții uriașe, deși câțiva ani nu ratasem nicio deplasare cu fetele, alături de care mă antrenam. Chiar și când nu aveam drept de joc la senioare, intram la încălzire cu ele, mă pregăteam pe margine.
– Pe ce post îți place să evoluezi?
Sunt, să zic așa, polivalentă. Dar postul de mijlocaș central îmi place cel mai mult.
– Cum e la CSM Alexandria?
Foarte bine. M-am adaptat repede. Pe multe fete le cunoșteam de la loturi, de la facultate.
„Campionatul nostru a crescut mult în ultimii ani”
– Ce ai absolvit?
Am absolvit UNEFS-ul. Cu lucrarea de licență intitulată „Sport și performanță motrică”. Apoi am făcut master-ul („Performanță în sport”), iar acum m-am înscris la doctorat! Am putut preda inițial la clasele I-IV, dar acum pot merge până la clasa a VIII-a. Predau deja la Școala Gimnazială numărul 167 și la Liceul „Marin Preda”, unde am și învățat! De luni până miercuri fac asta, plus antrenamente, apoi mă duc la Alexandria, unde avem cazare, masă.
– Ați avut un început mai greu de sezon.
Am început sezonul cu câteva absențe importante. Avem titulare acidentate, unele dintre ele urmând să revină abia în noiembrie, decembrie. Dar, ușor-ușor ne-am revenit. O victorie și un egal e bilanțul ultimelor două etape. Campionatul nostru a crescut mult în ultimii ani. Nivelul a crescut și el. Multe echipe au pus accent pe propriile pepiniere. Înainte știai încă de la începutul sezonului ce se va întâmpla. Acum meciurile sunt foarte disputate.
– Ai avut vreun model?
Mi-a plăcut mult Isco, al cărui joc am încercat să-l copiez. Mi-a plăcut și Cristiano Ronaldo și Sergio Ramos. V-am spus doar că sunt o jucătoare polivalentă!
– Care e obiectivul tău principal?
Visul meu dintotdeaua a fost acela de a evolua în străinătate. Unde mă văd? Mi-ar plăcea Spania, Italia, Olanda. În Olanda chiar am fost, la PSV Eindhoven, în probe. Aș fi putut rămâne, dar asta însemna să renunț la școală și eram în ultimul an de facultate. Țin minte că la echipa de fete a celor de la PSV, antrenor secund era Ovidiu Stângă, fostul jucător al Universității Craiova.
– Cu echipa ce obiective ți-ai propus?
Să ajungem în play-off. Având în vedere evoluția din sezonul trecut, trebuie să ținem steagul sus în continuare, chiar dacă știm că nu e ușor.
– Ce faci în timpul liber?
Nu prea am timp liber! Dar atunci când am îmi place să ascult muzică, în special motivațională, îmi place să citesc, beletristică și cărți psihologice, îmi plac excursiile, mai ales cele spontane. Și îmi mai place să desenez!