La tragerea la sorți, România a fost repartizată în Grupa C, acolo unde va întâlni Portugalia și Ucraina, două dintre forțele futsalului mondial, conform ierarhiei FIFA. Astfel, prezentă pentru a patra oară la un Campionat European, România va avea astfel o misiune foarte grea, dar nu imposibilă, în grupa sa.
Lusitanii lui Ricardinho
Adversar tradițional al naționalei României în ultimii ani, Portugalia ocupă în acest moment locul 7, într-un clasament în care lider e Brazilia, multipla campioană mondială.
În ciuda faptului că nu a cucerit niciun trofeu major, naționala Portugaliei reprezintă o pagină importantă din istoria futsalului.„Selecção das Quinas” are printre cele mai spectaculoase prestații dintre toate naționalele lumii. Dintr-un grup din care fac parte vedete precum Bebé, João Matos, Bruno Coelho, Tiago Brito sau Fábio Cecílio, deasupra tuturor se află deja legendarul Ricardo Filipe da Silva Braga, pe scurt Ricardinho (foto), jucătorul formației spaniole Inter Movistar. În vârstă de 32 de ani, împliniți pe 3 septembrie, Ricardinho e considerat unul dintre cei mai valoroși jucători din toate timpurile. El a debutat în naționala Portugaliei în urmă cu un deceniu și jumătate și a strâns până în prezent 150 de meciuri, în care a înscris 125 de goluri, multe dintre ele de generic. „Bucuria mea e să marchez și să bucur privitorii”, a spus mereu Ricardinho.
Golul său din meciul contra Serbiei, de la EURO 2016 e considerat cel mai frumos gol din istoria futsalului. Deși înfrângerea Portugaliei în fața Serbiei, 1-3, a însemnat cea mai mare surpriză din istoria competiției, toată lumea își va reaminti doar de golul lui Ricardinho, care face încă deliciul genericelor TV!
Ca de fiecare dată, Portugalia se numără printre favoritele la titlul european. Și, tot ca de obicei, specialiștii o văd capabilă de cucerirea titlului european.
Ucraina, o singură absență de la Euro
Al doilea adversar al României în Grupa C, Ucraina ocupă locul 8 în clasamentul FIFA și a lipsit o singură dată de la Campionatul European de futsal, la ediția din 1999. A revenit apoi cu o mare dorință de a răzbuna absența și a disputat următoarele două finale de Campionat European! A pierdut de fiecare dată, dar finalele jucate de Ucraina (1-2 cu Spania după prelungiri în 2001 și 0-1 cu Italia în 2003) au rămas printre cele mai disputate.
La ultimele patru ediții ale Campionatului European, Ucraina a părăsit faza grupelor, dar s-a oprit în sferturi. Naționala Ucrainei s-a calificat la EURO 2018 din postura de câștigătoare Grupei a 3-a. Gazdă a grupei, Ucraina a trecut pe rând de Belgia, 1-0, Muntenegru, 4-2, și Croația, 2-1, fără să impresioneze. Din echipa pregătită de Oleksandr Kosenko, un amestec de experiență și dorință de afirmare a tinerilor, se remarcă portarul Ievgen Ivaniak (35 de ani), Mikola Gritsina (28 de ani), Serhiy Zhurba (29 de ani), Mikola Bilotserkivets (31 de ani) și Volodimir Razuvanov (25 de ani).
Ucraina și România s-au mai duelat la un Campionat European, în 2014, când tricolorii au pierdut cu 1-0 în faza grupelor (foto), dar au mers mai departe, în sferturile competiției.