Tragerea la sorți va avea loc la Nyon, pe 6 iulie. România a aflat deocamdată doar datele de disputare a meciurilor din play-off, 19 și 26 septembrie. Naționala pregătită de Robert Lupu va intra în aceeași urnă cu celelalte șapte formații ajunse în această fază, barajul pentru EURO 2018 neavând capi de serie.
Alături de România (locul 23 în ierarhia FIFA), în urna de la Nyon se vor regăsi Georgia (locul 42), Ungaria (locul 33), Croația (locul 11), Serbia (locul 17), Polonia (locul 29), Cehia (locul 20) și Franța (locul 32).
„Vrem revanșa!”
– Domnule Robert Lupu, cum se prezintă futsalul românesc în acest moment?
– Privind retrospectiv la sezonul Ligii I abia încheiat, putem spune că nivelul a crescut în ultimul an. Apariția antrenorilor tineri, foști componenți ai echipei naționale, a reprezentat un plus. Tactic, futsalul din România s-a dezvoltat mult în ultimul an. Jucătorii înțeleg mult mai bine futsalul.
– Aveți vreo preferință la tragerea la sorți de luna viitoare?!
– Sincer, mi-aș dori să întâlnim Ungaria. În primul rând pentru a ne lua revanșa după ratarea calificării la ultimul turneu final al Campionatului European. Ungaria e cea care ne-a învins în prelungirile manșei secunde a barajului pentru EURO 2016, cu un gol marcat de Dróth în ultima secundă! În al doilea rând, cred că Ungaria e un adversar accesibil. E adevărat, au un antrenor mare, Sito Rivera. Dar, în general, echipa stă în Dróth. El e cel ce ține în spate grupul.
Serbia și Croația, cei mai puternici adversari
– Haideți să le luăm pe rând! Despre Ungaria ați vorbit. Serbia?
– Nu mi-aș dori Serbia ca adversar la acest baraj. E cea mai tare. Anul acesta au schimbat antrenorul. Au câteva talente incredibile. Să nu uităm că Serbia a jucat anul trecut semifinală de Campionat European.
– Croația?
– E o echipă la fel de puternică precum Serbia. E de evitat și această echipă. Nu aș vrea să jucăm contra ei. În ultimii ani, futsalul din Croația a crescut extraordinar. Mă mir că a ajuns la baraj și că nu a reușit să se califice direct.
„O dublă cu Polonia ar fi foarte echilibrată”
– Polonia?
– Polonia a prins o grupă foarte grea în preliminarii, cu Spania și cu Serbia. Am întâlnit această echipă în ultimii ani. Polonia ne-a învins în preliminariile pentru Campionatul Mondial de anul trecut. E însă de nivelul nostru. O dublă cu Polonia ar fi foarte echilibrată.
– Cehia?
– E la nivelul nostru și al Poloniei. Față de Polonia, naționala Cehiei are avantajul experienței, al valorii, fiind o prezență obișnuită la Campionatele Mondiale și la cele Europene.
„Stăm mai bine tactic decât naționala Franței”
– A mai rămas Franța!
– E o echipă spectaculoasă. Doi-trei jucători fac diferența în lotul francezilor, jucători veniți parcă din „Street football”! Franța a crescut și ea foarte mult în ultima perioadă. Am jucat două meciuri amicale anul trecut, ambele în deplasare. Am învins într-un joc. L-am fi câștigat și pe cel de-al doilea, dacă aveam un arbitraj corect. Stăm mai bine tactic decât naționala Franței. Nu îmi doresc totuși să o avem ca adversar la baraj. Franța are, așa cum spuneam și mai devreme, doi-trei jucători ce pot face diferența oricând, iar acest amănunt reprezintă adevăratul pericol.