Naționala de futsal a României a ieșit învingătoare din dubla de verificare cu Armenia de la Chiajna. Tricolorii s-au impus cu 5-1 și 5-3 în fața unui adversar, Armenia, care a încercat, și în multe momente a reușit, să-și depășească statutul de sparring partner.
Selecționerul Robert Lupu a convocat pentru această acțiune 14 jucători, printre care și doi debutanți, Roberto Voin și Sergiu Gavrilă, ambii de la Informatica Timișoara, care au dat satisfacție. Plecat în vara trecută în Italia, la Napoli, Felipe Oliveira, campion al României cu Informatica, s-a prezentat la dubla cu Armenia mult schimbat în bine și a arătat o formă excelentă. Petrișor Toniță, titularul incontestabil din poarta echipei naționale, a făcut o primă partidă extraordinară, în timp ce veteranii Mimi Stoica, Laszlo Szőcs și Cristi Matei au arătat că se poate conta în continuare pe serviciile lor.
„Acțiunea a fost o reușită”, a ținut să precizeze selecționerul Robert Lupu, cel care așteaptă cu nerăbdare revenirea sub tricolor a lui Sávio Valadares.
„Avem nevoie de timp”
– Domnule Robert Lupu, mulțumit de aceste două meciuri contra Armeniei?
– Sunt mulțumit. Pentru ceea ce ne-am propus în această perioadă mă declar mulțumit. Din punctul meu de vedere, la cum s-au prezentat băieții, cred că victoriile puteam fi și mai clare, dar nu asta ne-a preocupat acum. M-a interesat în primul rând ca băieții să pună în practică ceea ce am adus nou la această acțiune.
– Acel sistem despre care aminteați înaintea meciurilor cu Armenia.
– Exact. Știam că nu va funcționa totul perfect, pentru că e greu să implementezi un nou sistem de joc într-un timp atât de scurt, dar rezultatele sunt încurajatoare. Avem nevoie de timp.
„E obligatoriu ca jucătorul să aibă personalitate”
– Ne puteți spune mai multe despre acest sistem?
– E un „2×2” sau, pur și simplu „2-2”, așa cum e „4×0”! E un sistem care te ajută să fii mai vertical. Înseamnă în același timp mai puțină posesie, dar crește progresia. Pe acest „2×2” crește, așa cum spuneam, progresia, în detrimentul posesiei. Noi am jucat întotdeauna pozițional, aveam posesie, dar fără o progresie extraordinară. La acest capitol, al posesiei, naționala României, o știe toată lumea futsalului, e una dintre cele mai bune. E adevărat, și jucătorii au fost construiți pe un asemenea joc. Jocul de posesie e plăcut ochiului, dar nu e atât de eficient, de vertical. Trebuie însă să ne apropiem de jocul marilor echipe, să punem accentul pe progresie, pe acest sistem de joc ce aduce mai multe ocazii de gol. În acest sistem e obligatoriu ca jucătorul să aibă personalitate.
– De ce?
– Am să vă răspund imediat! La un joc de posesie, decizia la nivel individual e amânată. În acest „2×2”, fiecare jucător trebuie să gândească în plus, dar mai ales să-și asume responsabilitatea unei decizii importante pentru jocul echipei, pentru finalizare.
„Lui Gavrilă îi prevăd un viitor frumos”
– Băieților le-a fost greu?
– Unora, i-am simțit, nu le-a surâs ideea, dar după ce am lucrat, după jocuri, la analiza video le-am arătat cât de bine a ieșit, cât de eficient au jucat și cât de ușor au ajuns la poarta adversă. Îmi doream mai mult, dar e bine și așa.
– Cum s-au descurcat debutanții Roberto Voin și Sergiu Gavrilă?
– Foarte bine! Sunt încântat de ei. E foarte important pentru ei că au simțit ce înseamnă echipa națională. Au fost foarte bine primiți, s-au pregătit așa cum trebuie, au simțit atmosfera de la echipa națională, o atmosferă foarte bună. Lucrăm bine, lucrăm cu plăcere, suntem pe un drum bun. Gavrilă e un stângaci de mare perspectivă. Îi prevăd un viitor frumos, dar acest viitor depinde atât de el, cât și de cei cu care va lucra în continuare.
„Valorile în futsal încep să se echilibreze”
– Când e programată următoarea acțiune?
– Probabil, în august. Suntem pe final de sezon, ne pregătim pentru finala campionatului. Va urma vacanța de vară. Vreau să întâlnim la următoarea acțiune un adversar cu un joc asemănător Olandei, cu care ne vom bate pentru locul secund în grupă. Va fi foarte greu să ajungem la Campionatul Mondial, dar nu imposibil. Vreau însă ca toți cei din jurul meu să creadă în acest vis frumos al calificării la un Campionat Mondial.
– Serbia a învins în aceste zile Brazilia!
– Iar Finlanda a învins Spania! Valorile în futsal încep să se echilibreze, națiunile mici odinioară au investit și, iată, au crescut.
„Vom promova tineri”
– Cât de mult a lipsit Sávio Valadares?
– Foarte mult. Îl aștept însă pe Sávio și, sincer, am mai spus asta, vreau să revină în Liga I.
– Ce tineri jucători mai aveți în vedere?
– Pe lângă cei doi convocați pentru această acțiune, Voin și Gavrilă, mai sunt câțiva. Trebuie să promovăm tinerii, trebuie să umblăm prin țară, avem nevoie de un plan, de un proiect pentru dezvoltarea futsalului.
Lotul naționalei României pentru cele două meciuri amicale împotriva Armeniei:
Petrișor Tonița (Autobergamo Deva), Andrei Grigoraș (FK Odorheiu Secuiesc) – portari, Roberto Voin (Informatica Timișoara) – portari; Cristian Matei, László Szőcs (ambii Imperial WET Miercurea Ciuc), Adrian Pânzaru, Paulo Ferreira (ambii Autobergamo Deva), Andrei Crăciun, Dumitru „Mimi” Stoica (ambii CS United Galați), Marian Plugaru, Ionuț Movileanu (ambii Futsal Club Dunărea Călărași), Felipe Oliveira (Napoli), Ique Ribeiro (Cartagena), Sergiu Gavrilă (Informatica Timișoara).
Naționala României face parte din Grupa 5 a Main Round-ului calificărilor pentru FIFA Futsal World Cup, alături de Kazakhstan, Olanda și Albania. Meciurile se vor juca la Piatra-Neamț în perioada 22-27 octombrie a acestui an.
Preliminariile mai conțin două faze. Din runda principală se califică mai departe, în Elite Round (28 ianuarie – 2 februarie 2020), primele două clasate. Acolo se vor forma din nou patru grupe de câte 4. Cele 4 câștigătoare se vor califica la Cupa Mondială, în timp ce echipele de pe locurile secunde vor disputa un baraj în dublă manșă (9-12 aprilie 2020) pentru ultimele două locuri alocate Europei la turneul final.
Cupa Mondială, la care vor participa 24 de echipe, se va desfășura în perioada 12 septembrie – 4 octombrie 2020 în Lituania. Din Europa se califică doar șase echipe. A șaptea, Lituania, e calificată din oficiu din postura de țară gazdă.
Articol de Adi Dobre