Federația Română de Fotbal a lansat în această lună “Strategia FRF pentru Fotbalul Amator” și “Planul pentru dezvoltarea futsalului în România”, două strategii pentru perioada 2023-2026.
STRATEGIA FRF PENTRU FOTBALUL AMATOR
Elaborarea unui document strategic este unul dintre principiile de bună guvernanță pe care FRF le promovează în ultimii ani, cu scopul de a deveni o instituție cu direcții și obiective clare și măsurabile. Ca și Strategia Tehnică a FRF, lansată în 2021, noul document strategic pentru fotbalul amator pune în centrul său jucătorul. Experiența acestuia trebuie să fie cât mai adaptată vârstei și formatului, cât mai sigură și incluzivă.
Strategia pentru fotbal amator este construită pe 4 piloni strategici:
- Participare
- Ecosistem și Fotbal amator
- Joc și formate
- Educație și formare
Obiectivele până în 2026 sunt:
- Consolidarea traseului jucătorilor, în special de la școli la cluburi, și asigurarea unei baze de pregătire prin metodologie adaptată vârstei.
- Implementarea unui program de dezvoltare a tuturor cluburilor din România, prin clasificare, infrastructură de calitate, cursuri de prim-ajutor și safeguarding.
- Îmbunătățirea capacității digitale, în special pentru a interacționa direct cu jucătorii și părinții, cartografierea tuturor cluburilor și a facilităților din România.
- Consolidarea programului de educație a antrenorilor și recrutarea mai multor antrenor de gen feminin și a educatorilor de antrenori.
“Credem în puterea fotbalului de a inspira acțiune, credem că poate asigura oportunități pentru toți și credem în fotbalul amator ca bază pentru identificarea talentelor (Talent ID) și performanță. Tocmai din acest motiv Federația Română de Fotbal se angajează să conducă acest demers colectiv pentru a îndeplini această strategie, aducând împreună toate părțile interesate. Iar atunci când vorbim de un efort colectiv vorbim de un parteneriat extins, esențial pentru succesul nostru. Avem în față un set de rezultate tangibile asupra cărora să ne concentrăm energia și să demonstram progresul, lucrând împreună pentru binele fotbalului românesc!”, a declarat Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal.
STRATEGIA FRF PENTRU DEZVOLTAREA FUTSALULUI
În același timp, FRF este pregătită să susțină o direcție puternică și clară pentru dezvoltarea futsalului prin intermediul primului document care abordează strategic, 2023-2026, dezvoltarea acestei discipline fotbalistice în România. Planul pentru dezvoltarea futsalului în România este rezultatul constructiv al consultării cu reprezentanții cluburilor de futsal și a fost dezvoltat pentru a promova o abordare unificată la nivel național și pentru a defini obiective măsurabile pentru pilonii strategici.
Cu o misiune clară, asigurarea fiecărui tânăr jucător posibilitatea și experiența practicării futsalului ca parte a dezvoltării sale, și cu o viziune îndrăzneață:futsalul să devină prima opțiune pentru jucătorii tineri de fotbal care decid să practice fotbalul pe teren redus (indoor), documentul strategic are următoarele obiective:
- Creșterea numărului de participanți;
- Comunicare și vizibilitate crescute;
- Competiții permanent adaptate;
- Educație și formare permanentă.
“Pentru mine, ca pentru mulți alții, fotbalul a început în curtea școlii. Iar fotbalul în sală reprezintă cea mai apropiată versiune a fotbalului de la începutul carierei multor fotbaliști. Deși mi-am încheiat cariera, am continuat să joc, iar fotbalul în sală a fost o alternativă pentru mine. Peste câțiva ani, voi spune că am început pe terenul școlii și am terminat în sală, un fotbal similar, la început și la final. Faze de gol multe, ocazii, goluri și ratări, schimbări de scor, spectacol, emoție și pasiune, fotbalul în sală îți oferă tot ce dorește orice iubitor de fotbal. Consider că există foarte mult potențial în acest sport, în România, pentru că noi, românii, avem multe calități ce se pretează pe parchet: tehnică, agilitate și viteză. Sunt sigur că această Strategie va culege roadele într-un timp foarte scurt”, a declarat Lucian Sănmărtean, ambasador futsal din partea FRF.