Anul 2019 a fost unul al schimbărilor în futsalul românesc, atât în competițiile interne, cât și la nivelul echipei naționale.
2019 a fost un an greu, dar, paradoxal, unul dătător de speranțe. A fost anul în care istoria Ligii I și a Cupei României a fost rescrisă, titlul de campioană și Cupa României mergând, în premieră, la Miercurea Ciuc, respectiv Călărași. Odată cu debutul sezonului 2019-2020, echipele din Liga I au fost obligate să folosească pe toată durata partidelor un jucător U21, regulă în urma căreia au apărut tinere speranțe.
Pentru prima noastră reprezentativă, 2019 a debutat cu o „dublă-test” împotriva Italiei, una dintre forțele futsalului mondial, și s-a încheiat cu debutul în lupta pentru un loc la Campionatul Mondial de anul viitor din Lituania. Naționala lui Robert Lupu și-a atins obiectivele, calificarea în Elite Round-ul preliminariilor și, mai ales, dreptul de a visa la o calificare istorică la cel mai mare eveniment din lumea futsalului.
„Am rămas concentrați”
– Domnule Lupu, cu ce gânduri întâmpinați sfârșitul de an?
– Cu gânduri bune! Chiar dacă suntem în febra Sărbătorilor ne apropiem de startul Elite Round-ului calificărilor. Vorbesc zilnic despre futsal cu oamenii implicați în fenomen, avem un grup, pe telefon. Discutăm despre Liga I, despre Liga a II-a și despre campionatul de tineret, despre echipa națională. Am rămas concentrați!
– Cum a fost anul 2019?
– A fost un an bun pentru echipa națională, pentru că am încheiat cu bine, deși sfârșitul de an nu ne-a prins într-o formă senzațională. Mă refer la debutul în preliminariile pentru Campionatul Mondial, la grupa de la Piatra Neamț. Toată lumea a vorbit frumos despre jocul nostru. În prima partidă, contra Olandei, am avut jocul sub control. Am fost foarte mulțumiți, deși am încheiat la egalitate. Apoi, în al doilea, am reușit să obținem diferența de care aveam nevoie pentru a merge mai departe și să abordăm fără complexe ultimul meci împotriva unei forțe a futsalului mondial, Kazahstan.
– România a fost aproape de un rezultat mare! Am condus cu 2-0!
– Împotriva Kazahstanului am făcut o singură greșeală. La 2-2, Petrișor Toniță a greșit, încercând să dribleze, și am primit gol. Vorbisem cu el înainte de meci despre asta. Nu ne-a ieșit rezultatul. Ne doream un rezultat bun care să ne ajute în primul rând din punct de vedere psihic. Toniță rămâne însă cel mai bun portar al nostru. E numărul unu. Îl avem și pe Andrei Grigoraș, pe care putem conta în orice moment. Sunt sigur de asta.
„Poate și eu aș fi făcut la fel”
– Ce învățăminte ați tras după partida cu Kazahstan?
– Tactic, adversarii nu ne-au depășit. Diferența a fost făcută de un singur jucător, prin execuțiile sale. E vorba despre Taynan da Silva. În primele două meciuri, Taynan da Silva nu mișcase în front. E un jucător inteligent, a țintit cel mai important joc. A venit odihnit și a făcut diferența. A întors rezultatul. Echipa Kazahstanului ne-a dominat la capitolul fizic, dar am vorbit despre asta. Sunt convins că prin revenirea lui Cosmin Gherman, la Imperial WET Miercurea Ciuc lucrurile vor sta altfel. Și cu Sito am avut o relație bună. Chiar i-am înțeles decizia de a juca cu mulți străini. Poate și eu aș fi făcut la fel. Nu am să înțeleg însă de ce oameni care s-au bătut cu Spania, cu Italia, cu Ucraina nu prindeau minute…
– Vorbeați despre Taynan da Silva. România are un jucător care poate face diferența?
– Îl avem și noi pe Sávio Valadares. Și László Szőcs e un jucător care, dacă prinde o zi bună, poate decide un meci. La meciurile de la Piatra Neamț s-a văzut însă că nu jucase, ceea ce l-a afectat și fizic, și mental. Marea problemă cu László Szőcs e aceea că în acest moment el nu mai are echipă, nu mai are vreun angajament.
„Kazahstan e favorita grupei”
– E singura bătaie de cap în perspectiva meciurilor din Elite Round, de la Brno, din Cehia?
– Avem deja trei jucători suspendați pentru primul meci: Carlos Ique Ribeiro, Felipe Oliveira și Cristi Matei. După cum se știe, nu mai putem schimba lotul pentru preliminarii. Lotul numără 14 jucători, dintre care 2 portari. Trei suspendați, Szocs fără echipă. Patru titulari lipsă… Avem mai puțin de două linii.
– Cum vedeți situația din grupa de la Brno? Vom întâlni, în ordine, Kazahstan, Cehia și Slovenia.
– Kazahstan e favorita grupei, o echipă ce poate încheia grupa cu nouă puncte. Cu întreg lotul apt de joc, sunt sigur că putem duce lupta pentru locul 2 în grupă, cel care duce la baraj. Într-un clasament în trei, Slovenia, pe hârtie, e prima. Rezultatele din ultima vreme, lotul, echipele la care joacă slovenii o dau, repet, pe hârtie, drept favorită la locul secund. Ordinea partidelor ne avantajează. Odată cu cel de-al doilea meci putem alinia cea mai bună echipă. Meciul cu Cehia va fi decisiv și, chiar dacă e gazdă, e adversarul cel mai accesibil. Are o istorie frumoasă, dar acum e o echipă în construcție. Vreau însă să știe toată lumea că nu am renunțat la visul de a reuși o supriză încă din primul meci.
„De la bani pleacă totul”
– Ce ar însemna o calificare la un asemenea eveniment?
– Am fost la Europene, ca jucător, ca antrenor. Fiecare meci are un impact extraordinar. Nu am fost însă niciodată la un Campionat Mondial. Ar trebui să luptăm până la ultima picătură de energie pentru a ne califica. Trebuie să facem orice pentru calificare. Avem nevoie de această calificare cu orice preț. Prezența la turneul final al Campionatului Mondial ar fi un adevărat motor pentru întreg futsalul românesc. Oamenii, microbiștii, la ei mă refer, ne urmăresc în continuare. Din păcate, în vară, Gloria Buzău și CSM Târgu Mureș nu au mai primit finanțare. Reușiseră să promoveze spectaculos. Cu cele două echipe, ar fi fost cel mai tare campionat din ultimii ani. De la bani pleacă totul. Mediul privat trebuie încurajat să investească în sport. În Ungaria, după înfrângerea în fața României de la Campionatul Mondial feminin de handbal din Japonia, au ieșit politicienii și le-au încurajat pe sportive, spunându-le: „Capul sus, viitorul e al vostru”. Iar vorbele au acoperire în fapte. Ungaria investește enorm în sport. Pentru echipele mari, calificarea la un Campionat Mondial, la un Campionat European reprezintă obiective normale. Așa se pot concentra pe performanțele ulterioare.
„Rezultatele au venit”
– Cât de importantă este regula U21 în campionatul intern?
– În acest moment, cu șapte echipe în Liga I, trebuie să ne gândim foarte bine. Primele clasate au jucători străini în prima linie. Aria de selecție e redusă. Jucătorii importanți de la echipa națională nu prind 20 de minute într-un meci din Liga I. E foarte grav. Folosirea jucătorilor tineri e benefică inclusiv din punct de vedere financiar, pentru că acești copii nu au salarii mari. Rezultatele au venit, prin apariția unor jucători foarte talentați. La Miercurea Ciuc au apărut Hadnagy István, Iszlai Richárd, Küsmödi Tamás. Pe Hadnagy l-am și convocat la echipa națională și va fi prezent în primul stagiu de pregătire din luna ianuarie. E un jucător de mare perspectivă. Iszlai Richárd îi va călca pe urme lui Hadnagy, sunt sigur de asta. Iszlai are o maturitate în joc dezarmantă, ai impresia că joacă la prima echipă de multă vreme! La Deva este Sergiu Gavrilă, la Timișoara e Roberto Voin, la Galați e Matei Boșneag. O generație foarte bună. Naționala U19, care a ratat calificarea la Campionatul European, e una foarte talentată. Noi, cei din generația mea, nu am fost atât de talentați.
– Care este programul echipei naționale, având în vedere că în 2 februarie e programat primul meci la Brno?
– Ne reunim pe 5 ianuarie. Până în 10 ianuarie stăm la Timișoara. Două antrenamente pe zi. Jucătorii vor veni direct din vacanță. Din 20 ianuarie avem un al doilea cantonament. Tot la Timișoara, de unde vom pleca direct la Brno. Ne vor lipsi jocurile, dar vom fi gata de competiție. Vreau să fim acoperiți din punct de vedere tehnico-tactic și fizic. Mergem cu foame de meciuri în Cehia. Ne-am calculat foarte bine totul, am luat aceste hotărâri după ce m-am consultat cu oameni pricepuți. Federația ne-a ajutat cu zile în plus de cantonament. Facem ceea ce fac și echipele mari. Trebuie să privim pozitivi.
Articol de Adi Dobre