Foto: UEFA

Mâine, 16 decembrie, de la ora 19:00, ne vom afla adversarii din 2022 în competiția care ne poate duce spre EURO 2024.

Următoarea ediție a Campionatului European, care va fi găzduită în 2024 de Germania, va însemna 23 de echipe plus țara gazdă. Din preliminariile clasice pentru EURO se vor califica 20 de echipe (câștigătoarele și locurile 2 din cele 10 grupe).

Pentru celelalte 3 echipe vor lupta naționalele necalificate prin preliminariile clasice dar care au performat în Liga Națiunilor 2022/23!

Posibili adversari

România se află în Liga B a competiției, urna 3, alături de Israel, Serbia și Irlanda, așadar nu vom întâlni aceste echipe. Vom avea un adversar din fiecare dintre urnele 1, 2 și 4 ale Ligii B:

Urna 1: Ucraina, Suedia, Bosnia și Herțegovina, Islanda

Urna 2: Finlanda, Norvegia, Scoția, Rusia

Urna 4: Slovenia, Muntenegru, Albania, Armenia

După prezentarea posibililor oponenți din urna 4, care poate fi descoperită AICI, dedicăm azi o scurtă radiografie echipelor din urna 2.

Scoția – o selecționată de Premier League

Formă

În mod cert, Scoția e mai concentrată acum pe barajul de Mondial din martie, când va juca pe teren propriu contra Ucrainei și mai departe, dacă învinge, cu Țara Galilor sau Austria, în deplasare. A ajuns la baraj terminând în grupă peste Israel și Austria, dar sub Danemarca, reușind două rezultate mari, victorie cu 1-0 în Austria și succes cu 2-0 în ultima rundă, acasă, cu danezii.

O echipă tip (3-5-2)

Gordon (Hearts) – Tierney (Arsenal), Hanley (Norwich), Hendry (Bruges) – O’Donnell (Motherwell), McTominay (Man. United), McGinn (Aston Villa), McGregor (Celtic), Robertson (Liverpool) – Adams (Southampton), Dykes (Norwich)

Selecționer

Scoțianul Steve Clarke (58 ani), fost internațional, este în acest post din mai 2019. A fost anterior principal în Anglia și Scoția la West Bromwich Albion, Reading și Kilmarnock, dar și secund al lui Mourinho la Chelsea și al lui Dalglish la Liverpool, printre altele. Folosește un sistem cu 3 fundași, fie 3-4-1-2, fie 3-4-2-1 sau 3-5-2.

Rusia – ar fi primul duel oficial!

Formă

Am jucat cu Rusia, după dizolvarea URSSS, doar amicale, deci ar fi o premieră! Și atenția rușilor e acum mai mult spre barajul de Mondial, unde vor juca acasă, în martie, cu Polonia, iar ulterior, dacă înving, tot pe teren propriu, cu Suedia ori Cehia. Au ajuns la baraj terminând la doar un punct în spatele Croației, care i-a învins în ultima etapă, 1-0 la Split. Dar peste Slovacia, Slovenia, Cipru și Malta.

O echipă tip (4-3-3)

Safonov (Krasnodar) – Sutormin (Zenit), Diveev (ȚSKA Moscova), Dzhikiya (Spartak Moscova), Kudryashov (Antalyaspor) – Kuzyaev (Zenit), Barinov (Lokomotiv Moscova), Golovin (Monaco) – Miranchuk (Atalanta), Smolov (Lokomotiv Moscova), Bakaev (Spartak Moscova)

Selecționer

Fostul mare internațional Valeri Karpin (52 ani) l-a înlocuit în luna iulie a acestui an pe Stanislav Cherchesov, Karpin având în spate experiențe la Spartak Moscova, Mallorca, Torpedo Armavir și FC Rostov. Noul modul implementat de Karpin presupune un 4-3-3 cu așezare ofensivă.

Norvegia – vikingii lui Haaland

Formă

Tristețe mare la Oslo după ce Norvegia și vedeta ei, Haaland, au ratat șansa de a fi la Mondialul 2022. Nordicii au terminat sub Olanda și la 3 puncte de Turcia în grupă, asta după o campanie nu tocmai dezastruoasă. Remiza de pe teren propriu, total neașteptată, 0-0 cu Letonia!, dar și eșecul din debut, 0-3 acasă cu Turcia, i-au conturat traiectoria.

O echipă tip (4-3-3)

Nyland (Bournemouth) – Pedersen (Feyenoord), Strandberg (Salernitana), Hanche-Olsen (Gent), Meling (Rennes) – Normann (Norwich), Elyounoussi (Southampton), Thorsby (Sampdoria) – Odegaard (Arsenal), Haaland (Dortmund), Hauge (Frankfurt)

Selecționer

Norvegianul Stale Solbakken, fost internațional în vârstă de 52 de ani, este în funcție din decembrie 2020. Anterior a pregătit FC Copenhaga (8 titluri de campion în Danemarca!), Wolverhampton sau FC Koln. La națională folosește module ofensive, 4-3-3 sau 4-3-2-1.

Finlanda – o epocă de aur pentru fotbal

Formă

Finlanda a ratat la limită continuarea drumului spre CM 2022, terminând la un punct de locul de baraj ocupat de Ucraina în grupa câștigată de Franța. Ar fi fost o continuare incredibilă pentru naționala prezentă și la EURO 2020. Înfrângerea de pe teren propriu, 1-2 cu Ucraina, a contat major pentru deznodământul preliminariilor, dar altiminteri Finlanda a remizat la Kiev, a bătut în Bosnia-Herțegovina și a luat 6 puncte cu Kazahstan.

O echipă tip (5-3-2)

Hradecky (Leverkusen) – Alho (MTK Budapesta), Vaisanen (Elfsborg), O’Shaughnessy (HJK Helsinki), Uronen (Monza), Raitala (Minnesota) – Kamara (Rangers), Lod (Minnesota), Schuller (Djurgardens) – Pukki (Norwich), Pohjanpalo (Rizespor)

Selecționer

Fostul internațional Markku Kanerva, selecționer din decembrie 2016, a contribuit decisiv la perioada recentă de performanțe istorice pentru Finlanda. Anterior a fost secund la națională, iar la începuturile carierei, selecționer U21 al țării natale. Sistemul consacrat de Kanerva este 5-3-2 pentru prima reprezentativă.

Calendar

Având în vedere organizarea CM 2022 la finalul anului viitor, ediția Ligii Națiunilor se va comprima astfel încât partidele vor avea loc în doar două luni, iunie și septembrie 2022! Practic, 4 din cele 6 meciuri ale grupei vor avea loc în iunie!

  • Meci 1: 2-4 iunie 2022
  • Meci 2: 5-8 iunie 2022
  • Meci 3: 8-11 iunie 2022
  • Meci 4: 12-14 iunie 2022
  • Meci 5: 22-24 septembrie 2022
  • Meci 6: 25-27 septembrie 2022