În ziua de 6 februarie a.c., de la ora 20.00 (21.00 – ora României), echipa națională a României va juca pe Estadio Municipal din Marbella (Spania) primul meci din istorie contra reprezentativei Australiei (locul 36 în clasamentul FIFA, trei poziții sub naționala noastră), participantă la turneele finale ale Cupei Mondiale FIFA 1974, 2006 și 2010.

Este vorba, desigur, de o partidă amicală, programată la prima dată FIFA a acestui an, confruntarea fiind ultima pentru tricolorii antrenați de Victor Pițurcă înaintea jocurilor cu Ungaria (22 martie a.c., pe stadionul "Puskas Ferenc" din Budapesta) și Olanda (26 martie a.c., pe "Amsterdam ArenA"), respectiv pentru "canguri" înaintea meciului cu Oman (26 martie a.c., la Sydney), toate în cadrul preliminariilor Cupei Mondiale FIFA 2014. Cu patru zile mai devreme, deci pe 2 februarie a.c., de la ora 20.45 (21.45 – ora României), România va întâlni, la Malaga, Polonia, ambele echipe urmând să alinieze exclusiv jucători din campionatele țărilor respective. Delegația noastră se va deplasa în cantonamentul de la Gran Hotel Elba&Thalasso Spa din Estepona (Spania) în ziua de 27 ianuarie a.c., urmând să revină în țară pe 7 februarie a.c. Toate celelalte detalii vor fi comunicate în timp util.

Revenind la adversarii noștri din 6 februarie, australienii s-au calificat, cu cinci victorii și o înfrângere (0-1 în Oman), în ultimul tur preliminar al zonei Asia, ce se dispută sub forma a două grupe a câte cinci echipe, care joacă în sistem "fiecare cu fiecare", tur-retur, primele două clasate în fiecare grupă calificându-se la turneul final din Brazilia. Naționalele care vor încheia această fază pe poziția a treia vor juca baraj, acesta desemnând echipa care va disputa play-off-ul intercontinental, împotriva reprezentativei ce se va clasa pe poziția a 5-a în zona America de Sud.

Până în acest moment, repartizată în grupa B a ultimei faze preliminare asiatice, Australia se află în luptă pentru locul 2, primul fiind aproape sigur adjudecat de Japonia (13 puncte din 5 jocuri). Australienii se află pe poziția a doua, cu 5 puncte (din 4 meciuri), tot atâtea câte au acumulat Irak și Oman și unul mai mult comparativ cu ocupanta ultimului loc din grupă, Iordania (aceste ultime trei naționale disputând câte cinci partide). Până în prezent, Australia a înregistrat următoarele rezultate în grupa B: 2-1 în Irak, 1-2 în Iordania, 1-1 cu Japonia (acasă) și 0-0 în Oman.

Adversarii noștri sunt pregătiți, de la 11 august 2010, de germanul Holger Osieck (64 ani), acesta izbutind, ca antrenor, să câștige Cupa Mondială FIFA 1990 cu Germania (ca secund al lui Franz Beckenbauer), CONCACAF Gold Cup cu naționala Canadei (2000) și Liga Campionilor Asiei cu Urawa Red Diamonds (Japonia) în 2007. Între 2004 și 2006, el a fost șeful Departamentului Tehnic al FIFA, cariera de antrenor purtându-l, în afara echipelor menționate, la Olympique de Marseille (tot asistent al lui Beckenbauer), VfL Bochum, Fenerbahce Istanbul și Kocaelispor. În 2011, a dus naționala Australiei până în finala Cupei Asiei pe națiuni, pierdută cu 0-1 (după prelungiri) în fața Japoniei.

În actuala campanie de calificare, pentru reprezentativa australiană au evoluat, dintre jucătorii mai cunoscuți, Mark Schwarzer (Fulham), Lucas Neill (Al Wasl/Emiratele Arabe Unite), Tim Cahill (New York Red Bulls), Brett Holman (Aston Villa), Luke Wilkshire (Dinamo Moscova) sau Marco Bresciano (Al Gharafa/Qatar).

NOTĂ: Rugăm unitățile mass-media, care vor prelua informațiile de mai sus, să specifice sursa. Mulțumim!