Cel mai important eveniment a avut însă loc în Germania, la finalul lunii aprilie, la acțiunea FRF de selecție a juniorilor români din acea zonă a Europei. Gabriel Manolache a tras concluziile într-un interviu acordat FRF.ro.
 
– Domnule Manolache, cum a fost acțiunea din Germania?
– A fost a doua acțiune de acest fel a Departamentului de Scouting, după cea din Spania, din octombrie. Și aceasta s-a dovedit a fi un succes, chiar dacă numărul jucătorilor care s-au prezentat nu a fost la fel de mare ca la Madrid. Dar esențele tari se țin în sticluțe mici. Am fost impresionați de dorința juniorilor românie de acolo de a juca, de reprezentare și cred că la fiecare lot național vom putea convoca jucători monitorizați în Germania!
 
2 jucători din Spania au fost convocați la naționala U15 în urma selecției de la Madrid
– Care este nivelul celor care s-au prezentat?
– Nivelul de exprimare a fost pe măsura așteptărilor, au fost zile când ne-am adaptat la numărul de jucători, la teren, climă, țară, iar ei la fel. Am simțit că au dorința de a veni la echipa națională de juniori. Asta este ceea ce mi-a plăcut cel mai mult, am apreciat și voi încerca să profit de marea lor dorință de reprezentare românească. Am simțit ceva unic: și ei sunt români și vor să îmbrace tricoul tricolor. Sunt ai cuiva, foarte important, au simțit că există cineva cărora le pasă de ei. Apreciez foarte mult ideea de a merge și de a vedea românii de acolo la ”treabă”, cum se spune! Cei pe care i-am văzut în Germania au fost atenți la tot ce se vorbea, erau serioși la antrenamente și la joc. Dacă ești clar cu ei, imediat înțeleg și încearcă să ofere pe teren tot ce pot ei mai bine. Asta înseamnă enorm. Au și ceva în plus: mentalitatea pe care o tot căutăm.
 
– Care este profilul jucătorului pe care-l doriți în vestiar?
– Îl caut în atac pe ”Cămătaru”, fotbalist cu joc bun de cap și picior, rezistent în duelul direct unu la unu, mai ales în zona careului. La mijloc îl vreau pe ”Dorinel Munteanu”, jucător harnic, bun recuperator, plasament, bun pasator, finalizator, curajos, atlet foarte bun. În apărare ar fi nevoie de ”Belodedici”, elegant în deposedare, joc aerian ireproșabil, bună anticipare a jocului și bun finalizator în careul advers, iar spiritul și dorința pe care le-a avut Gheorghe Hagi este obligatorie pentru a-i învinge pe toți și pentru a obține trofee, titluri, calificări!
 
– Ați antrenat naționala U15 în cantonamentul din Austria. Ce analiză puteți face, optimist după tot ceea ce ați văzut?
– Austria a însemnat pregătire, experiență și cultură. Confruntarea cu fotbalul internațional înseamnă și racordarea emoțională la ceea ce înseamnă mai mult, mai greu, mai intens. Copiii noștri care vor performanță, dar și toți ceilalți factori implicați în sistem, părinți, antrenori, conducători, impresari, presă etc., vor învăța că standardele pentru ”aerul de sus” trebuie să fie altul. Mult mai mare și de lungă durată. Fără efort, sacrificiu și lacrimi nu se pot obține rezultate care să marcheze locul prin care ai trecut. Acestor copii le place foarte mult fotbalul acum, ei au cunoscut partea frumoasă a lui, dar deja, de la 15-16 ani, începe greul. Pentru a pătrunde în marea arenă e nevoie de mai mult, mai intens, mai repede. Dacă nu știm să ne adaptăm rămânem în urmă.
 
”Fotbalul «de mâine» înseamnă responsabilitate în momentele critice de joc”
Cheia viitorului cred că este adaptabilitatea individului la condiția societății, iar pentru asta îți trebuie un tip bine ”echipat” mental, responsabil, cu control și autocontrol asupra a ceea ce face și simte, în teren, dar mai ales în afara acestuia. Națiunile ce vor supremație în sport lucrează de mult așa. Fotbalul ”de mâine” înseamnă responsabilitate în momentele critice de joc. Cei bine pregătiți au făcut mereu diferența. Noi, din păcate, ne-am îndepărtat de „regele” fotbal. Am văzut numai partea câștigului, nu și partea investițională. Viitorul înseamnă un stat puternic și care investește în sport pentru a pătrunde cât mai des în lume. Competițiile sportive sunt cele mai mediatizate. Nici măcar un summit nu este atât de mediatizat. Pentru acești copii e nevoie de și mai multe terenuri gazonate, de alimentație zilnică adaptată la efortul făcut, de activitate sub presiune în antrenament și în permanență de o echipă de profesioniști alături de ei. 
 
– Ați fost prezent la turneul organizat de Academia Gheorghe Hagi la Ovidiu.
– Idee generoasă și bine dusă la capăt de organizatori. Copiii au jucat pe terenuri gazonate, chiar și când a plouat. Terenul sintetic ucide tendoane, articulații, glezne, spate. Mai ales când lucrul compensatoriu de gimnastică lipsește cu desăvârșire în antrenament. Au participat aproape cele mai bune echipe U15 din România. Jocurile au avut calitate. Fotbaliștii convocați până acum la lotul național au confirmat, dar au apărut mulți alți jucători care vor fi chemați în curând la acțunile naționalei. 
 
– Ce părere aveți despre înființarea Centrelor de Excelență de la Timișoara și Târgu Mureș?
– Așa mai avem o șansă să ne batem peste 3-4 ani cu mai marii fotbalului european. Acolo se mănâncă fotbal pe pâine. Oricum, avem foarte mult de recuperat. Suntem în urmă cu instruirea antrenorilor, iar de aici cu pregătirea jucătorilor. Toți vor să antreneze, nu să instruiască. Antrenorii de copii și juniori visează toți la seniori, acolo sunt mai bine plătiți și fug de greu. Trebuie să îți placă să lucrezi cu copii și copilăria lor. Să înțelegi că la 16 ani e necesară instruirea de la 20 de ani, iar antrenorul trebuie să fie pregătit pentru așa ceva. Sper din tot sufletul ca FRF să găsească soluții de stimulare a celor buni la acest sector. Sunt convins că avem oameni pregătiți și dornici de performanță.