Robert este născut în 2001 și evoluează la Sockers FC Chicago, un club american exclusiv de juniori. ”Am avut emoții în săptămânile premergătoare trialului, dar toate aceste emoții au dispărut în momentul în care am pășit pe gazon. Știam că trebuie să dezmint părerea multora că în Statele Unite se practică fotbalul mai mult în glumă decât în serios. La echipa mea de club fiecare antrenament și fiecare meci reprezintă o luptă continuă pentru a prinde locul de titular”, ne explică puștiul, care evoluează ca mijlocaș ofensiv.
”Participarea la acțiunea din Franța a fost o experiență interesantă și plăcută. Cred că am fost OK la trial”
”Pot să joc în centru sau mijlocaș stânga ori dreapta. Vizionez înregistrări cu Xavi și Iniesta pentru a învăța cum să mă poziționez mai bine pe teren astfel încât să fiu cât mai eficient”, completează Robert.
URMĂREȘTE MECIURILE NAȚIONALELOR DE JUNIORI ALE ROMÂNIEI
Deși născut și crescut în SUA, Robert este un împătimit al meciurilor naționalei României și urmărește nu doar partidele primei reprezentative, ci și cele ale naționalelor de juniori.
”Am vizionat meciurile de calificare la Euro 2016, dar am urmărit și turneul Aegean Cup din ianuarie, unde echipa națională de juniori a României a jucat trei partide. M-am bucurat de victoria obținută chiar împotriva Statelor Unite și chiar am glumit apoi cu portarul american, care este coleg cu mine la club”, s-a confesat tânărul mijlocaş.
RIVALITATE FC STEAUA-DINAMO PESTE OCEAN
Clubul la care evoluează tânărul jucător de origine română, Sockers FC, este unul dintre cele trei cluburi din Chicago care pregătesc sportivi de performanță și care sunt afiliate la US Soccer Federation, forul care conduce fotbalul (”soccer”-ul) din SUA.
”Chicago Fire este echipa care reprezintă orașul în Major Soccer League, acolo joacă și Răzvan Cociș. Echipa lor Under 14 este cea mai mare rivală a noastră, este un fel de rivalitate de tip FC Steaua-Dinamo în zona Chicago”, spune Robert, care ne lămurește și asupra statutului fotbalului peste Ocean: ”Până acum zece ani, fiecare parc public avea unul sau mai multe terenuri de baseball. Acum, fiecare parc public deține un teren de soccer, iar toate școlile primare și liceele au și ele terenuri de soccer”.
7 acțiuni de selecție destinate juniorilor români din străinătate a organizat Departamentul de Scouting al FRF în perioada august 2014 – februarie 2016
JOACĂ PE 1 IANUARIE ȘI ÎȘI FACE TEMELE ÎN MAȘINĂ
Programul lui Robert este unul foarte încărcat pentru un copil de 14 ani. De exemplu, de fiecare dată în ultimii trei ani, pe data de 1 ianuarie, la ora 7 dimineața, a participat la un turneu ”3v3 soccer”, o variantă a fotbalului foarte populară în State, care se joacă 3 contra 3.
”Îl duc cu mașina la antrenamente și la meciuri, cam de 4-5 ori pe săptămână. Drumul durează 45 de minute și el își face temele în mașină, și la dus, și la întors. Cu toate acestea, are note foarte bune la școală”, adaugă tatăl lui Robert. Băiatul său fotbalist a evoluat în toate meciurile din turul campionatului, iar echipa lui este pe primul loc, neînvinsă. Visul american continuă.
”Acțiunea din Franța a beneficiat de un număr mare de români, care au venit și din alte țări europene și chiar din SUA, cărora ținem să le mulțumim atât pentru participare, cât și pentru felul cum s-au prezentat, pentru că nivelul copiilor a fost unul foarte bun.” a explicat Aurel Țicleanu, managerul Departamentului de Scouting al FRF
CĂTĂLIN PARFENE, DEPARTAMENTUL DE SCOUTING (SCOUTING EXTERN)
Foto: Mircea Maer și arhiva personală a jucătorului