Selecționerul Dumitru Uzunea, 36 de ani, a acordat un interviu site-ului frf.ro în care caracterizează generația care va debuta în ”oficiale” abia în toamna anului viitor.
– Domnule Uzunea, ce presupune să fii selecționerul unei selecționate Under 15?
– Monitorizarea reprezintă cel mai important aspect. Nu e deloc ușor să urmărești toți copiii din țară, să cauți în fiecare regiune în parte. Pregătesc un lot care s-a format în august 2013 în urma unor trialuri organizate la Piatra Neamț, Cluj-Napoca, Timișoara, București. În plus, i-am monitorizat la Constanța pe jucătorii de la Academia ”Gheorghe Hagi”.
– Ce urmează pentru ”naționala” U15?
– În mai, urma să disputăm un joc contra Poloniei, care însă nu va mai face deplasarea în România din cauza problemelor financiare pe care le au ei. Sperăm să ne înțelegem cu reprezentativa din Belarus pentru două jocuri amicale. Oricum, vom avea un stagiu de pregătire. Și vom mai organiza și un trial, ori la Satu Mare, ori la Oradea.
– Ce calități sunt cele mai promițătoare la vârsta aceasta?
– Tehnica e de bază, desigur, plus felul în care interpretează situațiile de joc. Ambele sunt calități ce trebuie remarcate. Viteza, de asemenea, e importantă pentru a putea ajunge la un nivel înalt. Dar, acum, la această vârstă, esențial este jocul de echipă. Lucrez de zece ani cu copii și juniori și vă spun că e greu să te impui printr-o individualitate. Se poate întâmpla, normal, dar într-un meci și atât.
– Sunt jucători din generația pe care o pregătiți de care sunteți convins că vor face pasul la prima reprezentativă în viitor?
– Fără să dau nume, sunt câțiva jucători de mare potențial. Dar, mai întâi, trebuie să facă pasul spre Liga 1. E timp destul să se gândească și la echipa națională. Până să ajungă acolo, gândul trebuie să le stea doar la fotbal. Doar aceia vor reuși.
– Ce ați schimba în pregătirea copiilor la nivelul întregii țări?
– Cred că la antrenamente ar trebui să se lucreze mai mult în contextul jocului, cu mingea la picior. Mai ales că au apărut tot mai multe terenuri sintetice. Din păcate, sunt copii de 11-12 ani care merg prin cantonamente și sunt puși doar să alerge.
– Cât de importantă e școala?
– Extrem de importantă! Din experiența mea, sunt multe cazurile în care, din păcate, se neglijează studiile. Eu am învățat la ”Sf. Pantelimon” și dimineață aveam ore, iar după prânz antrenamente. Școala este un factor important în dezvoltarea unui sportiv de performanță.
– Vă faceți deja planuri pentru prima campanie de calificare?
– Prima campanie oficială din cariera acestor copii este programată abia în toamna lui 2015. Cred că avem suficient timp să formăm un lot cât mai bun cu care să putem ajunge la Turul de Elită și, mai apoi, la Campionatul European Under 17, vârstă pe care o vor avea la acel moment copiii.
– Ați fost și dumneavoastră prezent la cursul UEFA de la Nyon. Ce v-a impresionat cel mai mult acolo?
– Felul în care croații, colegii noștri de la cursurile pentru licența PRO, și-au dezvoltat școala de antrenori. Vedem tot mai mulți tineri talentați pe care Croația îi trimite la echipe importante din Europa și ne dăm seama că nimic nu e întâmplător.