Au rămas trei luni până când reprezentativa tricoloră alcătuită din jucători născuți începând cu 1 ianuarie 2000 va debuta în preliminariile Campionatului European pentru juniori Under 17 – Croația 2017. În perioada 25-30 octombrie 2016, România va fi gazda unei grupe din care fac parte și Anglia, Austria și Azerbaidjan. Echipele care se vor clasa pe locurile 1 și 2 și cele mai bune cinci dintre formațiile care se vor clasa pe locul 3 în cele 13 grupe din prima fază a preliminariilor se vor califica în turul de elită. Cinci dintre cele 16 echipe care vor evolua în turneul final se vor califica în Cupa Mondială pentru juniori Under 17 – India 2017.

Adversare puternice

Într-un interviu acordat site-ului frf.ro, Gabriel Manolache, selecționerul tricolorilor, vorbește despre adversarele din grupă, despre atitudinea stranierilor și despre cât de utile sunt Centrele de Excelență.

– Domnule Manolache, se apropie startul campaniei de calificare în Campionatul European pentru juniori Under 17 – Croația 2017! Cum arată grupa din care face parte și România?
– Pe o scară de la 1 la 10, e o grupă de 8 din punct de vedere al dificultății. În Anglia, în urmă cu zece ani, a început un program, ”Să cunoaștem ADN-ul fotbalului englez”, prin care s-au făcut investiții mari în sectorul copiilor și al juniorilor. În Austria, există 22 de academii de fotbal, făcute după modelul german, iar în lot sunt și ”implanturi” din fostul spațiu iugoslav. Azerbaidjan poate să pară o formație de urna a patra, însă în această țară s-au făcut investiții, a fost organizat Campionatul European pentru juniori Under 17 din 2016 și, probabil, se cer rezultate. Dar eu am dorit să fim într-o grupă cu echipe puternice, pentru a vedea la ce nivel suntem.

– Sistemul de calificare vă poate avantaja?
– Da, prin faptul că se poate merge în turul de elită și de pe locul 3. Obiectivul este să facem puncte cu toate echipele, vom schimba abordarea jocului de la un meci la altul. Este foarte important să avem trei-patru jucători pentru fiecare post. Acesta a fost unul dintre scopuri în cele două sezoane de când sunt selecționer: să văd la lucru cât mai mulți jucători, să îi pun să evolueze pe posturi diferite, astfel încât să aflu unde dă fiecare cel mai bun randament. În turneul din preliminarii, vor conta mult alura fizică și potența fizică, pentru că vom disputa trei meciuri în mai puțin de o săptămână. Când mergi la luptă, e nevoie să ții sabia în mâna dreaptă și scutul în mâna stângă.

Virusul adus de stranieri

– Cât de mult v-au ajutat trialurile organizate în străinătate de Federația Română de Fotbal?
– Au fost utile acele trialuri! L-am găsit astfel, de exemplu, pe Alex Petrice, jucător care, din acest sezon, evoluează pentru Sporting Lisabona, club pe la care au trecut aproape jumătate dintre componenții echipei naționale a Portugaliei, inclusiv Cristiano Ronaldo. Avem și alți jucători care evoluează în străinătate: Ricardo Farcaș (Ajax Amsterdam), Alexandru Gologan (Rayo Vallecano), Roberto Mihalache (Villarreal CF), Dennis Politic (Bolton Wanderers), Ionuț Rus (Lazio Roma), Iulian Ilie (KRC Genk). Nu înseamnă că, dacă sunt legitimați la echipe puternice din Europa, stranierii joacă din primul minut în reprezentativa României, pentru mine nu există titulari și rezerve. Însă jucătorii respectivi au înțeles situația și nu au făcut nazuri. Mă bucur că aceștia, prin mentalitatea cu care vin de la cluburile din străinătate, prin faptul că sunt liniștiți și preocupați de fotbal, reușesc să-i mobilizeze pe ceilalți jucători din lot, să le dea virusul ”Seriozitate”!

– Până acum, reprezentativa al cărei selecționer sunteți a disputat 17 meciuri internaționale: a câștigat de zece ori, a remizat de trei ori și a pierdut de patru ori.
– Bilanțul primelor două sezoane sună bine, îmi dă speranțe! Totuși, este important de precizat faptul că, în această perioadă a junioratului, rezultatele nu au fost prioritare. Am testat mulți jucători, am căutat jucători care să evolueze bine pe mai multe posturi. Încercăm să inovăm, să experimentăm, să mutăm jucătorul de pe un post pe altul până descoperim care post i se potrivește.

La începutul anului, România Under 17 a remizat, 3-3, cu reprezentativa similară a Belgiei

Utilitatea Centrelor de Excelență

– Ce ar însemna pentru această generație o calificare în turneul final din Croația?
– Ar fi o bucurie să ne calificăm! Totodată, ar fi o încununare a muncii din Centrele de Excelență. O luăm pas cu pas. Pentru început, vrem să ajungem în turul de elită. În general, echipele naționale de juniori Under 17 sunt alcătuite din jucători născuți în prima parte a perioadei (ianuarie-martie) și foarte bine dezvoltați din punct de vedere biologic. Este demonstrat faptul că, într-o zonă caldă, te dezvolți mai repede. Noi, românii, avem o problemă genetică: în spațiul carpato-danubiano-pontic, pe parcursul unui an, timp de șase luni este frig, nu este soare. Acest aspect climatic influențează creșterea unui copil.

– Ținând cont de faptul că acolo cresc jucători născuți începând cu 1 ianuarie 2000, cât de utile sunt Centrele de Excelență ”Tricolor11” de la Târgu Mureș și Timișoara?
– Poate că în aceste centre nu sunt toți cei mai buni jucători din țară, dar nu sunt nici cei mai răi. Suntem la început, nu este ușor. S-a vorbit despre faptul că echipele celor două centre au terminat pe locuri din mijlocul clasamentului (6 și 8) în seria de vest a Ligii Elitelor, însă ar fi bine să se știe că, în sezonul trecut, în această competiție au participat formații alcătuite din jucători născuți începând cu 1 ianuarie 1999. Așadar, echipele Centrelor de Excelență s-au duelat cu formații mai experimentate, și s-a întâmplat să și câștige cu echipele care au ajuns în turneul final! În schimb, în campionatul clasic, în care au evoluat tot formații alcătuite din jucători născuți începând cu 1 ianuarie 1999, echipa Centrului de Excelență din Timișoara a terminat pe locul 1 în seria din care a făcut parte. Între jucătorii care se pregătesc la Centrele de Excelență și cei de la cluburi din țară este o diferență ca de la cer la pământ.

Șapte partide amicale până în octombrie
În cele trei luni care au rămas până la startul preliminariilor, România va disputa șapte meciuri amicale internaționale. Peste două săptămâni, tricolorii au programată o ”dublă” cu Macedonia, pe teren propriu. Apoi, la sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie, elevii lui Gabriel Manolache vor participa la un turneu amical găzduit de Polonia, competiție în care vor juca trei partide. Finalul lunii septembrie va aduce o ”dublă” cu Polonia, pe teren propriu.