Continuăm să rememorăm clipele de neuitat pe care le-am trăit vara trecută datorită performanței naționalei U21 la Campionatul European din Italia și San Marino.
În această săptămână ne reîntâlnim cu emoțiile de la partida cu Anglia. După începutul de vis, acea victorie cu 4-1 în fața Croației, toți ochii erau ațintiți asupra următorului joc, contra unei selecționate plină de talente din Premier League și Championship.
Pentru asta, ne întoarcem puțin în timp. Mai exact pe 21 iunie 2019.
- Înaintea unui joc atât de important precum cel cu Anglia și după efortul uriaș depus în succesul cu Croația, obținut la o temperatură ridicată, refacerea a fost crucială. Ședințele la piscină sau cele folosind un dispozitiv modern de recuperare au fost cheia!
- Între jocul cu Croația și cel cu Anglia, selecționerul Mirel Rădoi a răspuns curiozităților fanilor. Am ales 10 întrebări, cele mai interesante, din miile trimise de suporteri din întreaga lume. Tehnicianul a oferit, cu sinceritate, următoarea declarație: “Dacă aș fi avut acum 21 de ani, eram poate ultimul jucător din acest lot, sigur nu în primul 11!”.
- „Am fost foarte impresionat de spiritul de echipă al României. E un adversar dificil care, probabil, se va mulțumi și cu un rezultat de egalitate”, a spus Aidy Boothroyd, selecționerul Angliei, înaintea duelului cu tricolorii. Sunteți sigur, domnule Boothroyd, că jucăm la egal? ?
- În noaptea dinaintea jocului, tricolorii au primit un mesaj video emoționant de la 8.700 de kilometri distanță, tocmai din China. Antrenorul Cosmin Olăroiu a fost impresionat de debutul fulminant la EURO și a ținut să îi motiveze pe jucători înaintea duelului cu Anglia.
- În orele dinaintea partidei contra englezilor, le-am adresat jucătorilor noștri, într-un text special, mesajul de luptă: peste ani nimeni nu își va aminti de ”generația care a bătut Croația”. Mingea e la voi!
Ce făceai în vara când aveai 21 de ani?
Azi e ziua cea mai grea. Pentru că au scris o poveste și s-au calificat. Apoi au zgândărit istoria și au „spart normele” cu Croația. Dar azi vine Anglia! Iar ei știu, în sufletul îndopat cu fotbal și tinerețe, că peste ani nimeni nu își va aminti de “generația care a bătut Croația”. E nevoie de meciuri uriașe cu echipe uriașe ca să pătrunzi în altarul suprem și pretențios al tribunelor cu memorie afectivă. E nevoie să bați echipe care au fost tari în fotbal TOTDEAUNA pentru a rămâne în fotbal pentru TOTDEAUNA.
Generația lor a cucerit milioane de români, din țară și din toate colțurile lumii. Pe unii, pentru că joacă ofensiv. Pe alții, pentru că ne era dor de veri cu turnee finale. Pe mulți, deși o au în subconștient, deoarece n-au fost încă învinși în oficiale, de la startul campaniei Euro 2019.
Generația lor “altfel”, copleșitor de exuberantă și uluitor de matură în același timp. „Nesimțită” pozitiv dar cuminte cum nu ne vine să credem. Cu hashtag și “insta”, cu râs în clocot.
Generația lor cu “muzică de bubuială” și flash-interviuri cu câte 3 fotbaliști. Voioasă din puritatea tinereții eterne de dicționar și care își urmărește programul de nutriție și recuperare cu meticulozitate de octogenar.
Generația lor, una din cele mai unite din fotbalul nostru recent, cu olteni, moldoveni, munteni, dobrogeni, sătmăreni, bănățeni și ardeleni, cu Perugia și Sepsi OSK, FC Ufa, Esbjerg și Gaz Metan Mediaș.
Generația lor, de românași crescuți în Anglia sau copilăriți prin Italia, care joacă în poate cea mai deschisă epocă a frontierelor lumii dar care la imnul României nu șoptește versurile, ci le urlă de se zguduie ființa în cei din jur!
Da, joacă pentru ei, în primul rând. Pentru viitorul lor în fotbal, pentru carierele lor și pentru viitorul familiilor lor, înainte de toate. Așa e firesc! Dar îi simți că joacă în galben, nu pentru galbeni.
Luptă pentru România, pentru ca România să câștige și ei să crească prin victoria României. Ce poate fi mai frumos? Nu am fi altundeva dacă am face, fiecare, asta?
Azi e bătălia cu Anglia. Cea mai grea de până acum. Dacă vrem să o câștigăm, trebuie întâi să recunoaștem asta. Și ne trebuie tot ce am avut bun la fiecare meci de până acum, strâns la un loc în 90 de minute.
Dar indiferent cum va ieși la final, generația asta ne-a strâns deja în jurul ei, ne-a întors deja copiii spre fotbal, ne-a adus speranță și, cel mai important, nu ne-a lăsat doar cu speranța! Ne-a făcut iarăși mândri de România, ne-a adus aminte că am fost și noi tineri frumoși și buni. Sau că am fi putut fi și mai buni, și mai frumoși, atunci când eram tineri.
Da, știm că Mozart a compus prima simfonie la 8 ani și că adolescenți mai tineri ca ei revoluționează lumea cu invenții în tehnologie. Dar la 21 de ani, generația asta ne-a făcut FERICIȚI. E puțin? E mult? Poate fi totul.
Chiar, tu ce făceai în vara când aveai 21 de ani?
P.S. Cândva, va veni și o înfrângere. Va veni. Atunci va fi rândul nostru să ieșim în fața lumii, noi vom fi echipa de start. Ce vom face? Vom ști să ne ridicăm copiii și să nu uităm că ne fac fericiți?
- UEFA a realizat un interviu cu atacantul nostru, George Pușcaș. Haideți să vedem ce a spus George înaintea jocului cu Anglia.
- Ce frumos a răsunat imnul României cântat pe străzile din Cesena! Peste 1.000 de români au participat la parada fanilor spre stadion, prima din istoria naționalei U21, amintindu-ne de invazia tricoloră din Paris, din 2016. Româniaaaaaa!
- E momentul să aflăm primul unsprezece! Mirel Rădoi merge pe principiul ”echipa câștigătoare nu se schimbă”.
- Mai sunt câteva momente până la fluierul de start! În vestiar se face liniște… Atenție, vorbește căpitanul! Toți pentru unul! Unul pentru toți!
- Start meci!
Anglia – România 2-4
Au marcat: Pușcaș (77), Hagi (86), Coman (89, 90+2) / Gray (80), Abraham (87)
ANGLIA: 1. Henderson – 3. Dasilva (23. Abraham, 78), 4. Clarke-Salter (c), 12. Kenny, 5. Tomori – 6. Dowell, 17. Barnes (11. Sessegnon, 46, 10. Foden, 57), 7. Gray – 18. Mount, 19. Calvert-Lewin, 8. Maddison. Selecționer: Aidy Boothroyd
Rezerve: 13. Gunn, 22. Woodman, 2. Wan-Bissaka, 9. Solanke, 14. Kelly, 15. Konsa, 20. Gibbs-White, 21. Nelson,
ROMÂNIA: 1. Radu (c) – 6. Manea, 5. Nedelcearu, 4. Pașcanu, 3. Ștefan – 21. Băluță, 17. Cicâldău – 8. Man (14. Dragomir, 74), 10. Hagi (16. Nedelcu, 87), 19. Ivan (7. Coman, 63)- 9. Pușcaș. Selecționer: Mirel Rădoi
Rezerve: 12. Căbuz, 23. Vlad – 2. Boboc, 11. Petre, 13. Grigore, 15. Ghiță, 18. Rus, 20. Ciobanu, 22. Olaru
Arbitru: Andreas Ekberg. Asistenți: Stefan Hallberg și Mehmet Culum (toți din Suedia).
- 21 iunie 2019. Solstițiul de vară. Cea mai lungă zi a anului. O zi cum nu mai văzusem de mult. Ce bucurie!
- Revenim în vestiar și la finalul jocului: imagini inedite după un joc care aproape ne-a calificat în SEMIFINALELE CAMPIONATULUI EUROPEAN!
- Români mândri în toată lumea! Fanii ne-au trimis imagini de peste tot cu ei încurajând naționala. Un grup numeros de suporteri a fost alături de tricolori și de la București, de pe acoperișul Promenada, unde victoria senzațională a fost proiectată live pe un ecran gigant. Împreună am reușit!