Școala Gimnazială 143, București

Pentru elevii și profesorii Școlii Gimnaziale 143 din București, prezența României la Campionatul European e o sărbătoare a sportului, iar entuziasmul lor a fost surprins într-un clip de încurajare transmis tricolorilor.

Înainte ca naționala României să debuteze la Campionatul European din Germania, câteva zeci de elevi ai școlii din Sectorul 5 și-au luat tricourile și steagurile tricolore și au cântat în curtea școlii pentru România – un mesaj care să le surprindă optimismul și încrederea în Echipa Națională, dar care să arate și sărbătoarea cu care vine EURO 2024.

„Dimineața aveam în plan să facem repetiție, în prima pauză, în a doua filmam. Numai că din prima a ieșit bine”, povestește Dorinel Rădoi, profesorul de educație fizică venit din galerie, care a coordonat acțiunea. El a ieșit cu portavocea de la etajul unu să-i ghideze pe copii, alte două colege au filmat: una de la etaj, iar alta de la parter, pentru a surprinde unghiul cel mai bun.

E o idee care le-a venit după festivitatea de final de an școlar, când profesorii au ieșit împreună. Au pus mesaj pe grupul profesorilor, apoi l-au dat mai departe către părinți.

Noi la școală avem o regulă – tricoul alb obligatoriu. Le-am zis să vină a doua zi la școală fiecare cu ce are: tricou roșu, galben sau albastru, stegulețe, fiecare ce are pe acasă. Am adus și eu ce mai aveam”, spune Rădoi, care a pregătit o acțiune asemănătoare și la o altă școală unde a predat în trecut, de lângă Alexandria. Copiii de acolo i-a mobilizat înaintea Campionatului European din Franța, din 2016.

Rădoi e profesor de educație fizică de 17 ani. Și-a ales meseria pe când avea 23 de ani, după ce a trebuit să renunțe la fotbal din cauza unei accidentări. Acum, dă pasiunea mai departe elevilor săi. La școala unde e acum, a găsit tot ce-și dorea ca profesor: o sală de sport mare și suficiente materiale cât să-i antreneze pe copii.

Se mândrește cu performanțe mai ales cu echipa de fotbal fete, alături de care participă regulat la Cupa Tymbark și cu care a terminat competiția de două ori pe locul al doilea la nivelul municipiului București. „Suntem o școală mică – e greu să ne batem cu școlile mari, care au mulți copii, copii pe la cluburi”, spune, dar satisfacția e pe măsură când reușește să le deschidă drumul către practicarea sportului și, mai ales, fotbalului. „Fetele mele pleacă ele la fotbal, nu invers – una e la Voluntari, alta la Chiajna. Muncim de la zero cu ele, aici și-au dezvoltat pasiunea pentru fotbal.

Mai mult decât orice, speră să le creeze o mentalitate de învingători copiilor; să intre pe teren cu dorința de a câștiga orice meci.

Pentru EURO 2024, spune că toți din școală au lăsat deoparte simpatiile pentru echipele de club; nu mai contează cu ce echipă ține fiecare sau cluburile de la care provin jucătorii: „La echipa națională ținem cu toți, nu contează la ce echipă joacă”. La primul meci, vor încuraja România împreună, chiar de la școală. „Luni am învoit două clase de-a 7-a și intrăm într-o sală de clasă, copiii îmbrăcați în roșu, galben și albastru și ne uităm la prima repriză din meci (n.r. la pauză, copiii termină programul și pleacă spre casă).”

Mai mult decât orice, Rădoi își dorește să-i vadă pe tricolori că luptă pentru fiecare minge, la fiecare meci: „Le-aș spune să lupte până la capăt pentru că au calități. Toți au calități. Au demonstrat că sunt o echipă în preliminariile astea în fiecare meci. Să lupte ca și cum ar fi ultimul lor meci din carieră. Pentru ei în primul rând. Și pentru România, până la urmă. Noi o să-i susținem din toate colțurile țării și din toate colțurile lumii”. 

Iar, peste doi ani, ar vrea să-i încurajeze și înainte de Mondial. E gata să facă spectacol în curtea școlii, unul care să concureze cu cele mai înfocate galerii.