În 2024, Academia Națională de Fotbal a încheiat cel de-al treilea sezon educațional, unul în care a înregistrat o creștere a numărului de cursanți, dar și debutul unor noi programe educaționale cu impact important la toate nivelurile fotbalului românesc.
La final de an calendaristic, ne uităm la cele mai importante repere înregistrate de Academia Națională de Fotbal în 2024, an care include pe de o parte finalul celui de-al treilea sezon educațional (2023/24), dar și prima jumătate din cel de-al patrulea din existența academiei (2024/25).
1. O nouă creștere în numărul participanților la cursuri
ANF a încehiat sezonul 2023/2024 cu o creștere de 31% în ce privește numărul persoanelor din fotbal participante la cursuri, comparativ cu sezonul precedent.
Astfel, numărul celor care au trecut prin programele ANF a ajuns la 1.552, o creștere care aduce ANF mai aproape de îndeplinirea obiectivului setat la lansare, de a educa 5.000 de profesioniști din fotbal până în 2026.
2. A avut loc prima ediție a cursului de Director Sportiv
În luna noiembrie a acestui an a avut loc ceremonia de absolvire a primei serii de cursanți din cadrul programului de formare dedicat directorilor sportivi din România, un program demarat în premieră în martie 2024.
Cursul pentru directori sportivi a fost realizat în parteneriat cu Double Pass și s-a concentrat pe „10+1 subiecte esențiale pentru Directori Sportivi”, un cadru complex prin care participanții au putut dobândi instrumentele necesare pentru a excela în acest rol.
Acest program este un pas esențial în conturarea viitorului fotbalului românesc. Prin dotarea Directorilor Sportivi cu instrumente, cunoștințe și o viziune clară pentru a conduce cu scop, Double Pass și FRF nu doar investesc în liderii individuali, ci stimulează și schimbări sistemice la toate nivelurile jocului.
3. 29 de cursuri în catalogul pentru actualul sezon
Oferta educațională din acest sezon include 29 de cursuri, cu o parte dintre ele deja finalizate sau în curs de desfășurare, iar o alta fiind programată pentru prima jumătate a anului 2025; în fiecare an, oferta este actualizată pentru a răspunde cererilor și nevoilor din fotbalul românesc, calendarul actual oferind, de exemplu, pentru prima oară un program de Leadership feminin în fotbal.
În sezonul educațional 2023-2024, ANF a organizat în total 30 de cursuri, sumarizând 62 de sesiuni desfășurate pe parcursul a 105 zile. Dintre acestea, 16 au fost programe educaționale desfășurate în mai multe sesiuni, 11 workshopuri (reprezentând programe de 1-2 zile) și 3 webinarii, realizate în format online.
Calendarul complet al Academiei Naționale de Fotbal este disponibil AICI!
4. Tabără educațională pentru tinerii fotbaliști din mediul rural
În luna iunie a acestui an, chiar în timpul EURO 2024, ANF a finalizat cu succes prima ediție a taberei de vară dedicată jucătorilor de fotbal talentați din mediul rural. Timp de 4 zile, 24 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani au participat la Centrul Național de Fotbal Mogoșoaia la o serie de activități menite să le dezvolte nu doar abilitățile fotbalistice, ci și calitățile umane esențiale pentru o viață de succes.
Pe lângă activitățile educaționale, programul taberei a inclus și antrenamente de fotbal susținute de antrenori experimentați ai ANF. La finalul celor 4 zile, s-a organizat un mic turneu de fotbal, unde au fost premiați nu doar cei mai tehnici jucători, ci și cei care au demonstrat cel mai mult curaj, empatie și spirit de echipă.
5. Colaborare de succes cu organizații internaționale
Chiar dacă impactul cel mai mare este pe scena fotbalului românesc, activitatea ANF și colaborările avute în cadrul programelor educaționale aduc și o importantă expunere internațională.
Pe lângă colaborările cu parteneri externi, precum este cea cu organizația belgiană Double Pass, doar în sezonul 2023-2024, ANF a avut cinci inițiative care s-au bucurat de vizibilitate internațională, printre ele găzduirea primei ediții UEFA Academy Summit, un parteneriat cu European Club Association pentru ECA Roadshow la București, dar și sprijin pentru Academia Moldovenească de Fotbal, un proiect al Federației de Fotbal din Republica Moldova.
Despre Academia Națională de Fotbal
Academia Națională de Fotbal este mijlocul prin care Federația Română de Fotbal livrează cursuri sportivilor și specialiștilor care lucrează direct cu aceștia, dar și profesioniștilor din afara terenului de joc, care se ocupă de managementul sportiv, voluntariat sau alte operațiuni.
Încă din 2021, odată cu lansarea ANF, Federația Română de Fotbal a făcut public planul de a deveni cel mai important furnizor de programe educaționale în sport din România, oferind un model organizațional pentru sportul românesc.