Foto: academiaripensia.ro

În urmă cu exact 92 de ani, pe 21 octombrie, lua naștere primul club de fotbal profesionist din România – Ripensia Timișoara. Cu o istorie zbuciumată în spate, Ripensia are astăzi o academie de copii și juniori care își propune să ofere fotbalului românesc cât mai mulți jucători de valoare.

Am stat de vorbă cu președintele Dumitru Mihu și Cristian Petcu, managerul sportiv al clubului și antrenorul echipei U19 a Ripensiei, care ne-au prezentat, printre altele, situația actuală a academiei, principiile și obiectivele pe termen lung.

Repere din istoria clubului Ripensia Timișoara

– Ripensia Timișoara a luat naștere la data de 21 octombrie 1928, adică în urmă cu exact 92 de ani, fiind primul club de fotbal profesionist din România. Numele Ripensia provine de la provincia romană Dacia Ripensis, iar stema este inspirată din cea a Banatului.

– În anul 1933, Ripensia a ieșit pentru prima dată Campioană Naţională, după o finală în dublă manşă cu Universitatea Cluj (victorie cu 5 – 3 la Timişoara, 0 – 0 la Cluj). Au urmat alte trei titluri de campioană pentru Ripensia, în 1935, 1936 și 1938. Clubul are în palmares și două Cupe ale României, cucerite în 1934 și 1936.

– În anul 1948, Ripensia a părăsit scena fotbalistică din cauza unor probleme financiare și a restricțiilor impuse de regimul comunist, însă clubul s-a reînființat 64 de ani mai târziu, în 2012. După reînfiinţare, clubul a plecat la drum din Liga 6, Seria I a Campionatului Municipal, pentru ca în 2017 să revină în Liga 2 după o pauză de 69 de ani. Echipa se află în prezent tot în eșalonul secund al fotbalului românesc.

Academia Ripensia Timișoara

Academia Ripensia Timișoara are “o istorie scurtă, dar intensă”, după cum o descrie președintele Dumitru Mihu. Începând din 2017, anul în care am promovat în Liga 2, ne-am propus să începem și construcția unei academii serioase și atunci am avut primele demersuri. Am înființat primele 6 grupe, iar axul cel mai semnificativ s-a făcut în cursul anului 2018 și începutul lui 2019. Am gândit o structură de performanță la academie, ocupându-ne în primul rând de găsirea unei baze materiale potrivite”, a declarat Dumitru Mihu, pentru FRF.

În prezent, la Academia Ripensia Timișoara sunt înscriși aproximativ 170 de copii, cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani. În cadrul academiei se regăsesc 11 grupe, dintre care una de fete. “Avem și o grupă de fete, care este la inițiere. E o grupă eterogenă, dar ne dorim să dezvoltăm și fotbalul feminin în cadrul academiei, a precizat Cristian Petcu, managerul sportiv și antrenorul echipei U19 a Ripensiei.

Foto: academiaripensia.ro

Antrenorii principali la fiecare grupă de vârstă: Cristian Petcu (2001 – 2002), Cătălin Lungu (2003 – 2004 / 2009), Marius Oprea (2005 – 2006 / 2014 – 2015 / fete), Laurențiu Ignea (2007 – 2008), Laurențiu Mareș (2010), Miroslav Giuchici (2011), Valeriu Dermendjin (2012), Harald Pinzhoffer (2013).

“Colaborăm cu antrenori de valoare și inclusiv la nivel de pregătire, la nivel de evoluție, vrem să creăm un sistem de pregătire unic în cadrul academiei care să se sincronizeze cu ce se întâmplă la prima echipă. Îl avem pe Cristian Petcu care este coordonatorul academiei și în același timp antrenorul principal la U19. Împreună vrem să construim în primul rând zona de performanță de la U19 și U17”, a spus președintele Dumitru Mihu.

În prezent, la Liga Elitelor U19, Ripensia Timișoara se află pe primul loc în Seria de Vest, cu 10 puncte după 4 etape disputate. În schimb, la Liga Elitelor U17, Ripensia este pe ultimul loc, fără niciun punct după primele patru jocuri.

Cristian Petcu, coordonatorul academiei

Dumitru Mihu și Cristian Petcu
Foto: ripensiatimisoara.ro

Din anul 2019, Academia Ripensia beneficiază de experiența lui Cristian Petcu, cel mai reputat antrenor la nivel de copii şi juniori din zona de vest a ţării. El ține frâiele academiei, este antrenor principal la echipa U19 a clubului, iar din vara acestui an a primit funcția de manager sportiv.

“A fost un an bun, dar din păcate nu s-a finalizat, ținând cont de contextul în care ne aflăm. Eram pe locul întâi la juniori A și B în Campionatul Național. Cu juniorii A eram în sferturile Cupei României, unde de fapt sunt angrenați cei de la Liga Elitelor. Aveam un joc în sferturi cu FCSB, dar s-a suspendat competiția”, a declarat Cristi Petcu.

Petcu are experiența a numeroase generații de copii. “Am avut grupe care au început de la 4 ani și am lucrat până la nivel de juniori A, adică între 14 și 19 ani. Trebuie să cunoști foarte bine caracteristicile specifice vârstei, e foarte important”.

Pe lângă numeroasele titluri naționale câștigate, Cristian Petcu are o satisfacție și mai mare ca antrenor de copii și juniori atunci când cei pe care i-a pregătit ajung să joace pentru România, la echipe în Liga 1 sau din afara țării. Tehnicianul a trecut pe listă câțiva dintre jucătorii pe care i-a antrenat când au fost copii: Steliano Filip (AE Larisa, Grecia), Dorin Rotariu (FC Astana, Kazahstan), Deian Boldor (Potenza, Italia), care a fost căpitanul naționalei de tineret, Darius Buia (ACS viitorul Tg. Jiu), Alin Dobrosavlevici (Viitorul), Vladimir Screciu (Universitatea Craiova), Răzvan Sava (FC Torino U19), Zoran Mitrov (Sassuolo U19).

Principiile Academiei Ripensia Timișoara

Un club încărcat de istorie precum Ripensia Timișoara are la bază principii și valori bine stabilite. Dincolo de performanță și rezultate, antrenorii din cadrul academiei au misiunea de a le insufla copiilor următoarele principii:

  • Să înțeleagă importanța unui sport de echipă, care le dezvoltă abilitățile care le vor fi de folos mai departe în viață, chiar dacă nu vor urma o carieră în sport
  • Să știe de ce este important să aibă activități fizice în timpul liber, cât și de agrement
  • Să înțeleagă avantajele activităților fizice
  • Să deprindă un stil de viață sănătos și din punct de vedere al alimentației
  • Să înțeleagă ce înseamnă organizarea structurii unei echipe
  • Să își asume responsabilități
  • Să-și dezvolte dragostea și respectul pentru ceea ce înseamnă tradiție și istorie în sport

“Un antrenor are un rol foarte important în viața copiilor. În primul rând, un antrenor trebuie să fie un pedagog și un psiholog foarte bun. Sunt multe momente în care suntem doar noi cu copiii și trebuie să ne comportăm ca niște părinți. Dacă avem vocație, atunci putem să le transmitem și din punct de vedere sportiv anumite lucruri, dar cred că cel mai important lucru este să îi formăm ca oameni, pentru că puțini vor ajunge să facă performanță. Rolul nostru este să îi dezvoltăm ca persoane, să fie dezinvolți, să îi focalizăm pe ceea ce au de făcut și să le transmitem o stare de bine, să vină cu drag la antrenamente și la jocuri”, a spus Cristian Petcu.

Cea mai mare creștere în 2020

În procesul de clasificare al academiilor de copii și juniori – ediția 2020, Ripensia a înregistrat cea mai mare creștere față de anul precedent, cu 46,9 puncte. Ripensia se află pe locul 12 în clasamentul academiilor, cu un punctaj total de 78,30.

“Punctajul obținut în acest an a reprezentat încununarea unei munci desfășurate pe parcursul unui întreg an. Cea mai mare creștere cred eu că am avut-o în zona staff-ului tehnic și a condițiilor de pregătire, pentru că am adus în jurul clubului și în academie mulți antrenori de valoare.

În ceea ce privește infrastructura, am identificat mai multe baze sportive pe care putem să ne desfășurăm activitatea, deci și acest aspect a contribuit la creșterea punctajului. De asemenea, la strategie și filozofie s-a lucrat destul de intens și am construit un proiect care se pare că a fost apreciat.

La rezultate, din păcate nu putem să modificăm istoria. Istoria fiind scurtă, nici rezultatele nu contează până acum. La nivel de rezultate, construim acum”, a explicat președintele Dumitru Mihu.

Cristi Petcu a adăugat că Ripensia poate fi considerată un model pentru celelalte academii din România. În primul rând e meritul conducerii, al domnilor Mihu Dumitru, Radu Suciu și Erol Baeram. Au insistat foarte tare pe partea organizatorică. Din punct de vedere sportiv, academia Ripensia este la început, se fac eforturi susținute să se asigure condiții pentru copii, să atragă antrenori licențiați”.

Bazele de pregătire

Un capitol la care președintele Mihu Dumitru identifică lipsuri este reprezentat de bazele de pregătire. “Din păcate, avem probleme destul de serioase, dar eu sper ca în perioada următoare să avem acces măcar la un teren de antrenament mai serios, un teren sintetic, pentru că în acest moment chiar nu avem niciun teren sintetic”, a declarat președintele Ripensiei Timișoara.

Academia Ripensia își desfășoară activitatea în două zone ale orașului Timișoara: Freidorf (la Baza Sportivă Auto și la Baza Sportivă Neferprod) și Ciarda Roșie (la Arena Ciarda Roșie, fosta bază de pregătire și de desfășurare a meciurilor primei echipe din cadrul clubului).

Arena Ciarda Roșie
Foto: Facebook – Ripensia UVT

“Echipele U19 și U17 au o bază proprie de pregătire, vechea bază Ciarda Roșie, unde până acum un an de zile își desfășura activitatea prima echipă. Tot acolo, temporizat, pentru a nu distruge terenul foarte mult, mai au acces și grupele mai mici.

De anul trecut, echipa mare s-a mutat pe altă bază, pe baza Electrica, și își desfășoară acolo activitatea integral. În anii următori, intenția noastră este de a ne construi o bază proprie, lucrăm deocamdată la acest plan și sperăm ca peste câțiva ani să se vorbească la superlativ despre Academia Ripensia și, sigur, despre clubul Ripensia ca și emblemă a fotbalului interbelic românesc”, a precizat Dumitru Mihu.

La rândul său, Cristian Petcu subliniază că lipsa bazelor sportive reprezintă o problemă la nivel național. „Suntem în mare suferință, suntem departe de ceea ce se întâmplă în țările cu fotbal dezvoltat”.

Fotbalul vs noile tehnologii

Într-o eră a tehnologiei, în care copiii sunt atrași de telefoane și de noile gadgeturi de pe piață, se aduce tot mai des în discuție lipsa activității fizice în rândul celor mici.

Întrebat cum reușește Academia Ripensia să atragă copiii spre fotbal, președintele Dumitru Mihu este de părere că “dacă există condiții, dacă avem oameni bine pregătiți, oameni de calitate, copiii vor ieși din acest mediu. Contează numele clubului, condițiile în primul rând și modul în care ei sunt motivați să fugă din fața calculatorului”.

Din perspectiva antrenorului, Cristi Petcu nu vede tehnologia ca pe o piedică în calea copiilor de a urma un sport de performanță, deoarece pasiunea este cea care contează. “Cei care își doresc cu adevărat, fac fotbal și practică sport. Sunt foarte multe cluburi particulare acum, sunt foarte mulți copii, există pasiune”.

“Părinții pun o presiune extraordinară pe copii”

În schimb, tehnicianul menționează alte aspecte care influențează negativ parcursul fotbalistic al copiilor. “Părinții sunt un pic prea exigenți, își doresc foarte tare ca cei mici să ajungă cât mai repede să facă performanță, pun o presiune extraordinară pe copii. Normal că față de generațiile trecute au apărut și alte zone de interes, calculatoarele, telefoanele mobile și tot felul de jocuri, dar și când eram noi copii, juniori, aveam extra-preocupări.

Important este dacă își doresc cu adevărat și sunt pasionați să aibă continuitate în ceea ce fac și să performeze, dar nu cred că asta e marea problemă. Marea problemă este de baze sportive, infrastructura suferă foarte tare. Normal ca mai există și partea de instruire a antrenorilor, de educație în familie, de școală, sunt foarte multe lucruri, dar sperăm să se rezolve”.

Foto: academiaripensia.ro

Regula U21

Cristi Petcu a explicat de ce copiii care arată că au potențial la vârste fragede nu reușesc să se impună la seniori. În același timp, antrenorul consideră că Regula U21 reprezintă “un mare avantaj” pentru tinerii jucători.

“La noi e o problemă, pentru că jucătorii nu fac pasul cum trebuie spre seniori și nu ajung la nivelul la care ar trebui. Sunt jucători U18, U19 care joacă la Liga 1, 2 sau 3, dar nu îi privim cu importanță. Și aici cred că greșim foarte mult. Ar trebui să îi privim cu mult mai multă seriozitate. Bineînțeles că și ei greșesc, că nu sunt de multe ori profesioniști.

În străinătate se promovează fără niciun fel de problemă jucători la 17, 18, 19 ani, joacă la echipe naționale, în cupele europene, în campionatele țărilor respective fără niciun fel de problemă. Noi avem o reținere să îi dezvoltăm, să îi promovăm, să avem grijă de ei.

E adevărat că mai sunt și niște carențe în pregătirea și educația lor la nivel de juniori, pentru că și aici sunt multe probleme. Datorită regulii U21 am avut o echipă foarte competitivă la nivel de tineret. Din păcate, acum nu avem răbdare cu promovarea lor la echipa mare. Credem că se pot obține rezultate peste noapte”, a spus Cristi Petcu.

Obiectivele Academiei Ripensia Timișoara

“Primul obiectiv este ca această academie să furnizeze doi, trei jucători în fiecare an către prima echipă. Avem câțiva jucători care deja au făcut pasul din cadrul academiei la prima echipă. Îi avem pe Marjan Maric, Ștefan Dobre, Ionuț Vasluian și mai sunt câțiva care bat la porțile primei echipe.

Asta nu înseamnă că o parte dintre ei nu pot să meargă la alte cluburi. Și în același timp ne propunem să  creștem niște copii sănătoși, niște copii inteliegenți, disciplinați care să trăiască după niște principii sănătoase atât pe teren, cât și în viața lor de zi cu zi.

Ne propunem ca pe viitor numărul de copii din cadrul academiei să crească semnificativ, ne propunem să apelăm la sprijinul autorităților, pentru că până în acest moment academia este susținută 100% din zona privată.

Noi vrem să acționăm pe două direcții, pe zona de performanță în primul rând, dar ne interesează și zona fotbalului de masă, astfel încât să avem și o bază de selecție pentru echipele de performantă. Practic, la o categorie de vârstă, de exemplu la 2010, să putem avea două, trei echipe chiar. Una să funcționeze în zona de performanță și celelalte să fie în zona sportului de masă”, a explicat președintele Dumitru Mihu.

Foto: academiaripensia.ro

 De ce ar alege părinții Academia Ripensia pentru copiii lor?

“În primul rând, pentru că avem un proiect pe termen lung. În al doilea rând, pentru că e un club puternic, tot mai puternic, un club serios. Ripensia este un nume foarte important în istoria fotbalului românesc și în istoria fotbalului din Timișoara și pentru că ne propunem ca împreună cu ei să scoatem din copii ce este mai bun.

Fotbalul este cel mai popular sport și reușește cel puțin în România să coaguleze cele mai multe energii din sport. Cel mai important este că fac mișcare, iar mișcarea înseamnă sănătate, socializare, sunt multe aspecte pozitive pentru cei care practică un sport”, a concluzionat președintele Dumitru Mihu.