Foto: Miruna Mihancea

Adelina Ion, jucătoarea nou-promovatei Banat Girls, are un parcurs bogat și interesant pe plan sportiv. Într-un interviu pentru FRF, Adelina a povestit despre cariera fotbalistică și despre obictivele sale la formația din Reșița.

În vârstă de 23 de ani , Adelina Ion este din Anina, un oraș din județul Caraș-Severin. În ultimii ani, ea a jucat în paralel fotbal și futsal. Adelina este profesoară de educație fizică și sport, dar și instructor de schi. Ea îmbină armonios jobul cu fotbalul, în prezent evoluând pe postul de atacant la Banat Girls.

Adelina Ion a debutat în fotbalul profesionist în vara anului 2015, când avea aproape 19 ani. Prima sa echipă a fost CFR Timișoara, unde a jucat în perioada 2015-2018. În sezonul 2018-2019, a îmbrăcat tricoul Universității Galați. După cele două experiențe din Liga 1, Adelina s-a transferat la Banat Girls, când echipa era în eșalonul secund. Au reușit promovarea în prima ligă, iar Adelina își dorește ca în viitor Banat Girls să se afle printre primele patru echipe din campionat.

Parcursul în cariera fotbalistică

“Aveam aproape 19 ani, fără 3 luni, când am început fotbalul. Prima mea echipă a fost CFR Timișoara. Eu jucam fotbal și înainte, cu băieții, dar nu într-un cadru organizat. După ce am venit la Timișoara la facultate, am ajuns la echipa CFR Timișoara, unde am stat doi ani și jumătate, până s-a desființat.

De la Timișoara am plecat la Galați, pentru care am jucat în sezonul 2018-2019, apoi m-am întors acasă. Am făcut pauză jumătate de an, mă gândisem să renunț la fotbal. Am profesat în domeniul meu cum am terminat facultatea. Apoi, m-am răzgândit, am vrut să merg din nou la meciuri și am ales Banat Girls, mai ales că era și foarte aproape de casă. M-am gândit că în Liga 2 mă descurc și mai departe m-am ținut de antrenamente, de activitatea echipei, mi-a plăcut și așa am ajuns și în Liga 1. M-am descurcat și cu fotbalul, și cu jobul, și vreau să continui la echipă pentru că îmi place foarte mult”, a povestit Adelina Ion.

Foto: Miruna Mihancea

Campioană la futsal

În paralel cu fotbalul, Adelina Ion a jucat și futsal. Ea a evoluat de-a lungul timpului pentru trei echipe: UVT (echipa Universității de Vest din Timișoara), Luca Brașov și Banat Girls Reșita. În 2018, la UVT, a câștigat campionatul național pe universități, campionatul județean și campionatul național. La Luca Brașov, în 2019, a câștigat Kupa Háromszék, competiție la care a fost golgheter, și turneul “Banat Women Futsal Cup”.

“În 2018, când eram studentă, am jucat futsal în echipa Universității de Vest. Am fost triplă campioană. Noi am câștigat fiecare turneu din anul respectiv, în 2018. Când s-a desființat UVT, am mers la Luca Brașov. Acolo am ieșit campioane pe turneu de două ori. În fiecare an, o dată la trei luni se făcea turneu. După experiența de la Brașov, am venit la Reșița. Un singur turneu de futsal am prins la Reșita, în 2019”, a spus Adelina Ion.

Adelina Ion, a doua de pe rândul de sus, de la stânga la dreapta, cu echipa de futsal UVT

Primul sezon cu Banat Girls în Liga 1

Nou-promovata Banat Girls a avut un tur de campionat dificil, reușind doar două victorii în 11 meciuri jucate. Cu șase puncte acumulate, formația din Reșita ocupă în acest moment locul 10. Adelina Ion a făcut o radiografie a ceea ce s-a întâmplat la echipă în turul Ligii 1.

“Atmosfera la echipă este una foarte bună. Când am ales să continui fotbalul la Reșița, la început am spus că doar în Liga 2, dar am ales să rămân alături de echipă și în Liga 1. Fetele sunt extraordinare, au o mentalitate și o gândire foarte bună. Asta mi-a plăcut cel mai mult la ele.

La începutul sezonului, toate am fost foarte speriate, fiind echipă nouă în Liga 1, dar asta ne-a motivat și mai tare. De aceea în primele două meciuri, chiar dacă am pierdut, am jucat foarte, foarte bine, ca o echipă. Noi ne-am antrenat foarte mult, asta ne-a motivat pe fiecare, am respectat programul, dar totul a plecat de la lipsa de experiență. Venind din Liga 2, fetele nu erau obișnuite cu atmosfera și cu atitudinea jucătoarelor din Liga 1. După primul gol, fiecare ceda, fiecare se enerva, era o bătălie psihică cu propria persoană.

Au fost meciuri bune. Chiar dacă am pierdut, eu am simțit că nu a fost o dezamăgire după meci, că am pierdut și nu am făcut nimic. Atât s-a putut în prima parte a sezonului, acum trebuie mai mult antrenament, mai multă muncă și normal că o să reușim. Nu au existat conflicte în cadrul echipei, totul a mers bine la antrenamente, dar pe teren lipsa experienței și-a spus cuvântul. Eu cred că din play-out o să fie diferit, toate știu cum e Liga 1, ce trebuie să facem și ce atitudine trebuie să avem ”, a explicat atacantul de la Banat Girls.

Foto: Miruna Mihancea

Obiectivele Adelinei Ion la Banat Girls

Adelina Ion este golgheterul echipei Banat Girls, cu șase goluri înscrise în turul Ligii 1. “Îmi doresc foarte, foarte mult să ne luăm revanșa de la toate echipele cu care am pierdut. Chiar cred că o să dăm și mai multe goluri și o să arătăm o altă față. Eu mi-am propus în continuare să respect programul de antrenamente, să respect jucătoarele și să facem treabă bună. Chiar îmi doresc ca Banat Girls, pentru că este și o echipă din zona mea, o echipă de suflet, aproape de casă, să fie cât mai sus”.

Pe termen lung, Adelina și-a setat deja obiectivul. “Îmi doresc să îmi ajut echipa să fie în primele 4 echipe din campionat, dacă nu anul viitor, peste doi ani. Vreau să joc în continuare la Reșita, nu vreau să mai plec departe de casă”.

Adelina Ion, a doua de pe rândul de sus, de la stânga la dreapta, cu echipa Banat Girls; Foto: Facebook – ACS Banat.Girls Resita

Momentele dificile ale carierei

Adelina Ion s-a lovit de-a lungul timpului de multe critici și prejudecăți legate de fotbalul feminin, dar nimic nu a împiedicat-o să continue. “Au fost critici, și din partea familiei, li se părea absurd, cum să joci fotbal, pentru ce, pe primul loc trebuie să pui școala, după aceea fotbalul. Dacă te lovești, nu mai poți să îți faci jobul tău în continuare. La meciuri, erau huiduieli, nu este locul tău acolo. La școală la fel: ce sport practici? Fotbal. Cum practici fotbal, pentru ce? Nu este de viitor, lasă-te”.

Care a fost motivația

“Foarte mult m-au susținut cei din cadrul echipei. Când eram la Timișoara și mergeam la antrenamente, mă descărcam foarte mult, atât de faină era atmosfera și atât de mult îmi plăcea. Mergeam în fiecare zi la antrenament, aveam antrenamente seara, îmi permitea și programul. Mergeam de drag, mă motivam și apoi sunam acasă și spuneam: ‘Uite, mama, chiar a fost fain azi la antrenament, nu m-am lovit, a fost bine, am râs, am zâmbit, am uitat de probleme, mâine o iau de la capăt’. Asta mă motiva la început. După aceea am văzut că merge din ce în ce mai bine, că începe să prindă contur și cariera mea și am ales să continui cu fotbalul. Am crescut, mi-am luat viața în mâini, mi-am început jobul și bineînțeles că părinții au încetat să mă mai critice, au văzut că mă descurc și că totul este bine. Și m-a ajutat foarte mult faptul că niciodată nu am avut vreo accidentare. Singura accidentare a fost o entorsă, nu ceva grav”, a precizat atacantul.

Cele mai importante calități ca jucătoare

Adelina a ales trei calitați care consideră că o definesc pe terenul de fotbal. “Sprintul este cea mai importantă calitate a mea. Chiar am făcut un test săptămâna trecută la Reșița și am ieșit prima din echipă. Și la Timișoara eram pe primul loc la sprint. Lovesc atât cu stângul, cât și cu dreptul atunci când pasez. Totodată, cred că sunt destul de tehnică pentru postul meu. Pentru un atacant, ultima lovitură trebuie să fie lovitura de grație”.

Foto: Miruna Mihancea

Adelina Ion e responsabilă cu buna dispoziție din vestiar înainte de meciuri și are o metodă specială prin care se motivează. “Înainte de fiecare meci, îmi scriu pe mână câte ceva, pe antebraț am de fiecare dată câte un mesaj motivațional, cum ar fi Believe, Luptă. Și pun muzică înainte de meci. Am o boxă specială pe care o iau de fiecare dată la vestiar și pun muzică. Nu-mi place să fie o liniște apăsătoare, vreau să fie energie”.

Din fotbalul internațional, Adelina îl admiră pe francezul Kylian Mbappe: “e un jucător extraordinar de bun, talentat și muncitor”. Dacă ar avea ocazia să evolueze la o echipă din străinătate, Adelina și-ar dori să fie PSG. “Poate i-aș întâlni pe jucătorii echipei masculine din prima ligă, de la care cu siguranță aș avea de învățat”.

Dacă nu ar fi  jucat fotbal, Adelina ar fi avut și altă variantă: volei. “Îmi place foarte mult voleiul. Ieșeam foarte des înainte cu prietenii la volei”.

Muzica și schiul, marile pasiuni

Adelina așteaptă iarna cu nerăbdare în fiecare an, schiul fiind o mare pasiune pentru ea, la fel ca muzica. “Am două mari pasiuni: muzica și schiul. Eu sunt instructor de schi de aproape trei ani, am și copilași pe care îi învăț să schieze. Îmi place să cânt la chitară foarte mult, știu să cânt și la alte instrumente. Când eram mică am făcut muzică și după ce am crescut, am descoperit că cel mai mult îmi place să cânt la chitară. Nu cânt undeva, doar pentru mine sau cu prietenii când suntem la un foc de tabără”, a spus Adelina Ion.

Adelina Ion, instructor de schi

Sfaturi pentru fetele care vor să joace fotbal

Adelina a oferit și un sfat din proprie experiență pentru fetele care își doresc să joace fotbal. “E foarte important să nu ezite în ceea ce își doresc, în ceea ce fac. De exemplu, eu am ezitat foarte mult. Când eram încă în liceu, am avut profesori care mă îndrumau: hai, apucă-te de fotbal, ești foarte talentată. Și eu am zis: Nu, nu, pentru ce fotbal, nu duce nicăieri. Acesta este primul meu sfat, să nu ezite în carieră. Dacă face din pasiune, dacă o fată începe la 13, 14 ani, în doi ani poate să ajungă departe. Un alt aspect foarte important este munca. Munca face diferența în orice”.