În perioada 3-4 februarie, Școala Federală de Antrenori (SFA) a desfășurat Modulul 4 din cadrul cursului de licență UEFA B-GK alături de colectivul de cursanți și Coach Educatori.
Pe parcursul celor două zile, noțiunile teoretice și practice au adus un plus de cunoștințe și noi competențe pentru toți cei prezenți, accentul fiind pus pe dezvoltarea antrenorului de portari și pe contribuția acestuia în jocul portarilor pe care îi antrenează.
Prima zi a debutat cu o prezentare despre ,,Analiza video a portarului – Metode”, susținută de către Eugen Anghel, Coach Educator, mentor și antrenor de portari la FCU 1948 Craiova. În cadrul acesteia s-a subliniat importanța utilizării tehnologiei în fotbal, a procesului analizei tactice, s-a răspuns la întrebările ,,Ce urmărim când realizăm o analiză? și ,,Cum filmăm un antrenament al portarului pentru a-l analiza?”, s-au proiectat secvențe video drept model, iar în final au fost oferite recomandări necesare în reușita antrenorilor de portari.
Apoi, Mihai Nădăban, Coach Educator și mentor UEFA GK, a introdus tema despre ,,Rolul portarului în organizarea fazelor fixe defensive”, respectiv despre principalele aspecte întâlnite de portar, abilitățile cognitive necesare portarului la fazele fixe, factori care influențează acțiunile și poziționarea portarului la loviturile libere directe și indirecte. Ulterior, cursanții au primit sarcini de a lucra pe micro-grup în identificarea aspectelor pe care un portar trebuie să le realizeze la fazele fixe din punct de vedere: comunicare, organizare, apărarea spațiului și apărarea porții; dar și în analizarea unor studii de caz pe baza unor secvențe din meciuri.
Tranziția de la teorie la practică s-a realizat cu o sarcină pentru cursanți de a pregăti planuri de antrenament cu teme din pregătirea fizică a portarului: dezvoltarea capacității aerobe, a forței explozive, a vitezei de reacție și a forței în regim de viteză (forță/viteză). Cele 4 micro-gropuri au lucrat în echipă, și-au împărțit roluri și sarcini, au dezbătut și au ales cele mai potrivite exerciții în legătură cu temele primite. După-amiază, fiecare micro-grup a avut oportunitatea de a pune în teren antrenamentul alături de portari de la categoria de vârstă U17, iar colegii au avut rol de observatori. Pe tot parcursul părții practice, cursanții au primit sfaturi și recomandări valoroase de la Marian Ioniță, mentor UEFA GK și fost antrenor de portari la FC Șahtar Donețk și la FC Rapid 1923, și de la Ceclan Ovidiu, antrenor de portari al Naționalei României de Fotbal Feminin și mentor UEFA GK, cei care le-au subliniat de fiecare dată aspectele pozitive și cele de îmbunătățit la care trebuie să lucreze pentru a se perfecționa.
A doua zi, Leontin Toader, antrenor de portari al Echipei Naționale de Fotbal a României, Coach Educator și mentor UEFA GK, i-a introdus pe cursanți în tema ,,Psihologia portarului și a antrenorului de portari” pentru a cunoaște aspectele definitorii despre factori mentali în pregătirea portarului, factori psihologici care influențează jocul portarului, tipuri de temperament, rolul antrenorului în dezvoltarea psihologică a portarului, direcții de perfecționare a cunoștințelor psihologice, motivație vs. activare emoțională. Pe baza discuțiilor și recomandărilor de la final, cursanții au înțeles de ce antrenorul de portari are un rol esențial în dezvoltarea psihologică a portarilor pe care îi antrenează și cum aspectele pozitive pot contribui major la performanțele din timpul jocului.
,,Evaluarea și analiza tactică a portarului” a fost o prezentare despre factorii ce pot contribui la crearea unui model de joc, recunoașterea spațiilor în teren, momente cheie (cu minge sau fără minge) și formele de marcaj (marcaj în zonă, mixt, om la om). Pe baza secvențelor video din meciuri reprezentative, Eugen Anghel le-a explicat de ce colaborarea antrenorului principal cu staff-ul tehnic este absolut necesară pentru a favoriza calitatea antrenamentului, progresia acestuia și implicit îmbunătățirea jocului echipei.
Pentru a înțelege paralela dintre licența UEFA B-GK (care se bazează pe dezvoltarea portarului) și licența UEFA A-GK (care are la bază integrarea portarului în pregătire echipei), Leontin Toader a susținut prezentarea despre ,,Structura jocului de fotbal și rolul portarului”, respectiv despre informații legate de scopul și structura jocului de fotbal, funcția echipei – faza de atac și de apărare, tranziția în apărare și în atac. Ulterior după ce s-a creat un cadru comun de discuție, au fost introduse concepte despre ,,Rolul portarului în structura de joc”, astfel cei prezenți au învățat despre relațiile dintre funcția echipei – sarcina echipei – principiile echipei – principiile portarului.
Ultima sesiune practică a avut scop simularea examenului final, astfel fiecare cursant a primit o temă de antrenament pentru a fi realizată în 15 minute, susținută în 5 minute în fața colegilor și portarilor, iar 4 dintre colegi au avut ocazia de a pune în practică planul de antrenament. Aceștia au fost evaluați în condiții de examinare de către Coach Educatori, printre care și Răzvan Stanca, antrenor de portari al Echipei Naționale de Fotbal a României U21 și mentor UEFA GK.
„Încheiem al patrulea curs de licențiere UEFA B-GK (perioada 2022-2025) alături de 18 cursanți care pe parcurs au dat dovadă de multă curiozitate, pasiune pentru învățare și implicare. Cel mai important este faptul că au curajul de a duce o schimbare pozitivă în clubul/academia de care aparțin și dorința de a contribui semnificativ la dezvoltarea personală și profesională a portarilor pe care îi antrenează. Cu siguranță vor aplica tot ceea ce au învățat, înțeles și aflat pe parcursul celor 5 luni de studiu și se vor alătura colegilor licențiați care deja au impact în fenomenul fotbalistic. A fost un efort comun pentru care mulțumim colectivului de Coach Educatori și mentori, cei care au contribuit pe tot acest parcurs în procesul de predare teoretică și practică, dar și în cele peste 100 de sesiuni de mentorat în care au oferit feedback constructiv fiecărui cursant”, a declarat Leontin Toader.
În luna martie 2025 vor începe înscrierile pentru cursul de obținere a Certificatului național de antrenori de portari, un curs dedicat tuturor antrenorilor de portari la început de drum care își doresc să învețe noțiunile de bază ale pregătirii portarului (inițiere și dezvoltare). Din sezonul competițional 2025-2026, deținerea Certificatului național de antrenori de portari este necesar la înscrierea în cadrul cursurilor de licențiere UEFA B-GK. Toate informațiile legate de înscrierea la acest curs vor putea fi consultate aici:https://anf.frf.ro/diverse/licenta-uefa-b-gk/