În urma unui proces de audit complet și complex, DEKRA a emis un comunicat în care anunță că „Arena Națională obține certificarea DEKRA Locație de Încredere”, fiind verificate aproape 400 de puncte din stadion pentru măsuri anti-COVID-19.
În contextul sanitar complicat generat de pandemia de COVID-19, dar și ca urmare a directivelor și protocoalelor UEFA privind competițiile fotbalistice cu spectatori, Federația Română de Fotbal a încredințat către DEKRA România misiunea extrem de importantă de auditare și certificare a Arenei Naționale din București ca Locație de Încredere, prin evaluarea măsurilor de protecție sanitară așa cum sunt ele precizate de către Organizația Mondială a Sănătății precum și prin cerințele, ghidurile și protocoalele UEFA.
Evaluarea s-a efectuat de către o echipă de auditori DEKRA pe parcursul a 2 zile și a inclus o etapă de verificare a funcționalității măsurilor de securitate sanitară înaintea, în timpul și după meciul România – Germania din preliminariile Campionatului Mondial de Fotbal din 2022.
Listele de verificare au fost unele complexe, compuse din 266 puncte de verificare pe aspectele generale și 129 puncte de verificare pe aspectele specifice UEFA.
Certificarea DEKRA Locație de Încredere vine astfel să confirme faptul că măsurile implementate de către Federația Română de Fotbal în vederea respectării reglementărilor și protocoalelor naționale și internaționale de sănătate și igienă precum și a procedurilor stabilite de către forurile internaționale sunt complete și funcționale, siguranța spectatorilor și personalului fiind asigurată.
Viitoarele competiții naționale și internaționale găzduite de Arena Națională – inclusiv meciurile din cadrul Campionatului European de Fotbal 2020 – se vor afla de asemenea sub semnul siguranței, Federația Română de Fotbal fiind până acum singura entitate la nivel European care a ales validarea independentă și imparțială a măsurilor de protecție sanitară împotriva răspândirii COVID-19 din partea unui organism internațional de certificare.
Federația Română de Fotbal și Arena Națională au astfel instrumentele necesare pentru a obține o securitate reală a spectatorilor, a personalului și a activităților per ansamblu.
Toate locațiile certificate DEKRA conform standardului Trusted Facility pot fi vizualizate aici.
Despre standardul DEKRA Locație de încredere, aici.
Despre Arena Națională & FRF
UEFA organizează EURO 2020 la București împreună cu Federația Română de Fotbal, care are rol de integrator și coordonează Structura Locală de Organizare a EURO 2020 (LOS Bucharest) împreună cu Primăria Capitalei. Toate cele 4 meciuri se joacă pe Arena Națională din București. Arena Națională a fost inaugurată în 2011 și a găzduit ediția 2012 a finalei UEFA Europa League.
Pentru EURO 2020 se aplică Protocolul UEFA privind accesul spectatorilor în stadioane, completat de Protocolul Local pentru EURO 2020. Structura Locală de Organizare (LOS) va institui un filtru suplimentar al spectatorilor admiși la meciurile EURO 2020. Acest filtru este necesar din cauza structurii eterogene a spectatorilor, de pe tot cuprinsul României, dar și din străinătate.
Propunerea LOS se bazează pe 2 factori:
- Evaluarea riscului pe formularul UEFA – OMS, prin care s-a constatat că riscul îmbolnăvirii cu COVID-19 la deschiderea tribunelor Arenei Naționale la o capacitate de 60% este VERY LOW (foarte scăzut);
- Implementarea unui scenariu robust de protecție epidemiologică.
Certificarea DEKRA Locație de Încredere este un argument în plus pentru aprobarea intrării spectatorilor în condiții de siguranță pe Arena Națională.
Despre DEKRA
Experții DEKRA furnizează siguranță sporită în toate domeniile cheie ale vieții. Compania are o viziune clară și ambițioasă asupra viitorului. Viziunea pentru 100 de ani de existență, în 2025, este de a deveni un partener global pentru o lume sigură.
Portofoliul larg de servicii furnizate cu experți calificați, independenți și imparțiali, variază de la testarea și certificarea produselor și sistemelor de management, audituri și evaluări obligatorii și voluntare, inspecția vehiculelor, la inspecții industriale și a construcțiilor, consultanță în materie de siguranță, precum și cursuri de formare, și muncă temporară.
DEKRA a generat în anul 2020 venituri în valoare totală de peste 3,2 miliarde de Euro, compania având aproximativ 43.000 de angajați, în peste 60 de țări, de pe toate continentele.
Comunicatul DEKRA este disponibil aici.