Deși nu este un oraș mare, întreaga populație încăpând în două inele ale „Arenei Naționale” din Capitală, Râmnicu Sărat se poate lăuda că are o echipă de fete care joacă fotbal.

Atletic Club Onix 2010 Râmnicu Sărat evoluează în Seria I a Ligii 2, din care mai fac parte formațiile Carmen București, Vulpițele Galbene Roman, Vasas 2 Femina Odorheiu Secuiesc, Ladies Târgu Mureș, CN Nicu Gane Fălticeni și Navobi Iași.

Președintele Volodea Mateevici și vicepreședintele Silviu Andreiu sunt cei care au pus municipiul Râmnicu Sărat pe harta fotbalului feminin din România în urmă cu patru ani. „A fost de fapt un transfer al echipei Viitorul Buzău la Râmnicu Sărat. Ca arbitru, am oficiat la câteva meciuri ale fetelor de la Viitorul și știam cât de greu se descurcă. Le-am propus să vină la noi, la Râmnic. Și am luat echipa cu tot cu antrenor, cu Marius Musceleanu, care e în continuare la echipă”, povestește Silviu Andreiu.

Clubul Atletic Onix 2010 a fost înființat, cum reiese și din titulatură, în urmă cu un deceniu. Am început cu grupe de băieți. De ce Onix? Am reînființat practic vechiul Onix, formație care ajunsese la un moment dat în Liga a II-a. Vorbim de băieți. Ușor, ușor însă, după ce am adoptat fetele de la Viitorul Buzău, ne-am concentrat pe acest segment. Multe din jucătoarele ce au venit acum patru ani la Râmnicu Sărat, aproximativ 70%, se regăsesc și în actualul lot. La Onix evoluează însă fete din toată țara, Ploiești, Bacău, chiar și din București. De aici, din Râmnic și din localitățile apropiate, avem trei fete la echipa de senioare și cele mai multe dintre componentele echipei de junioare. Așa cum spune și Silviu Andreiu, de echipa mare se ocupă Marius Musceleanu. La junioare e antrenor Adrian Cosma, un om foarte dedicat. Din păcate, orașul e mic, aria de selecție e restrânsă. Iar atunci când pierzi o jucătoare talentată, se simte. Am avut o fată foarte promițătoare. La un moment dat a avut de ales între fotbal și box, pe care îl practica în paralel. A ales boxul”, a spus Volodea Mateevici.

„Fetele sunt mai serioase, mai dedicate”

Lotul de senioare al echipei Atletic Onix 2010 Râmnicu Sărat numără 21 de jucătoare, în timp ce la echipa de junioare sunt legitimate 18 fetițe. „De la început i-am avut alături de noi pe cei de la Geda Com, o firmă din Râmnicu Sărat. Am avut ajutor și de la Consiliul Județean și de la Federația Română de Fotbal. În rest ne descurcăm cum putem, dar nu ne plângem”, a ținut să precizeze vicepreședintele Silviu Andreiu, care continuă: „Am luat totul de jos, de la Liga a III-a. În primul an am promovat în al doilea eșalon. Atletic Club Onix 2010 Râmnicu Sărat are la activ o promovare în Liga I, dar doar pe hârtie, pentru că în anul promovării a fost înființată Superliga. Și așa am rămas tot în a doua ligă! Vrem ca într-o zi să promovăm pe prima scenă a fotbalului feminin din România, acesta fiind obiectivul nostru pe termen lung”.

Mateevici și Andreiu spun că fetele de la Onix sunt apreciate de microbiștii din Râmnicu Sărat. „Oamenii știu de fete, vin la meciuri, le apreciază pasiunea pentru fotbal. Pentru că la noi fetele nu vin pentru bani, ci vin pentru plăcerea de a juca fotbal. Care e diferența între fotbalul jucat de fete și cel de băieți? E destul de importantă. Noi am lucrat cu băieți, acum lucrăm cu fetele, dar vă spunem sincer că fetele sunt mai serioase, mai dedicate. Ideal ar fi ca în staff-ul unei echipe de fete să se afle o fostă jucătoare, pentru că ea le-ar înțelege cel mai bine pe fete. Fetele vorbesc altfel între ele. Avem și noi de gând să o cooptăm în staff pe Daniela Tudosie. Ea, în calitate de căpitan al echipei, e deja, putem spune asta, antrenorul din teren”, au spus oficialii echipei Atletic Onix.

Fetele de la Atletic Onix 2010 Râmnicu Sărat așteaptă cu nerăbdare reluarea campionatului. „Le e dor de fotbal”, spune Silviu Andreiu. Atletic Onix își dispută meciurile de pe teren propriu pe terenul „Voința” din Râmnicu Sărat.

ARTICOL DE ADI DOBRE