Școala Federală de Antrenori (SFA) a organizat Modulul 3 din cadrul licenței UEFA PRO în perioada 15-17 aprilie.
Tematica modulului a fost legată de „Condiția fizică”; noțiunile teoretice și practice prezentate au fost în strânsă relație cu cele predate la modulul anterior cu același profil, susținut de către Chris Barnes, specialist care în ultimii 20 de ani a construit și condus echipe multidisciplinare de suport în performanța sportivă atât în fotbal, cât și în rugby sau baschet.
Dacă în modulul susținut de către Chris Barnes, cursanții au învățat despre cerințele jocului de fotbal modern, testare și monitorizare sau planificare și periodizare, acum au avut ocazia de a aprofunda și detalia o parte din subiecte și de a observa o sesiune de antrenament monitorizată. Alături de Lucian Burchel, Senior Coach educator și director SFA, cursanții au înțeles importanța conceptului personal de joc și conexiunea dintre aspectele de organizare tehnico-tactică ale jocului și cerințele sale fizice.
Prima zi a fost dedicată aspectelor teoretice despre cerințele fizice ale fotbalului de înalt nivel și modul în care se pot îndeplini atât prin antrenamentul cu minge (sistemic sau integrat), cât și prin cel izolat. Astfel, cursanții au învățat să dozeze efortul pentru fiecare din intensitățile de efort pe care le regăsim în rapoartele de monitorizare de după meciuri.
Ziua de marți a început în sala de curs cu noțiuni legate de necesitatea ca un antrenor să-și definească atât propriul concept de joc, cât și legătura acestuia cu cerințele fizice ale jocului. S-a pus accentul pe calitățile fizice din cadrul triunghiului de aur (în special pe componentele – viteză și rezistență).
Activitatea a continuat cu partea practică desfășurată la baza de pregătire a FC Rapid 1923, alături de o echipă U18, unde preparatorul fizic a monitorizat cu sistemul Polar Team PRO (GPS+HR) exerciții și jocuri ale căror cerințe fizice s-au concentrat pe viteză, rezistență aerobă și anaerobă. Cursanții au avut sarcina de a observa și nota diferențele care se creează în timpul exercițiilor în funcție de diferite dimensiuni ale terenului, al numărului de jucători implicați în exerciții și a relației de lucru.
Ultima zi a început alături de Andrei Tamași, preparator fizic la Centrul de Copii și Juniori FCSB și la Echipa națională a României U16, care a prezentat și explicat în detaliu raportul HR și GPS al antrenamentului monitorizat marți, explicând impactul fiecărei variabile și legătura dintre acestea. Cursanții au cerut indicații și recomandări pentru a putea să le aplice la rândul lor în cadrul echipelor pe care le antrenează, dar și pentru a-și clarifica noțiunile legate de condiția fizică. În ultima parte, au fost subliniate concluziile finale ale întregului modul, recapitulându-se cei mai importanți factori ai condiției fizice pentru fotbalul profesionist din România.
„În cadrul modulului, am constatat un foarte mare interes pentru acest subiect din partea cursanților noștri. Cele 3 zile pline de activități teoretice și practice i-au încurajat să fie activi, să adreseze foarte multe întrebări, iar din această interactivitate au rezultat răspunsuri și idei utile pentru toți. Ne bucură interesul lor pentru relația dintre conceptul de joc și pregătirea fizică, suntem siguri că acest modul a fost esențial pregătirii lor”, a declarat Lucian Burchel, Senior Coach educator și director SFA.