La prima participare în Liga de JunioareU15, echipa feminină a clubului FC Argeș a avut o evoluție impresionantă, reușind să ajungă până în finală. Antrenorii și câteva jucătoare din cadrul echipei au vorbit pentru FRF despre performanța reușită și obiectivele pe termen lung.

Bazele actualei echipei U15 a clubului FC Argeș au fost puse încă din anul 2017, când echipa județului FC Argeș câștiga titlul național la categoria 2006 în cadrul proiectului Fotbal și Feminitate. Cinci dintre jucătoarele campioane de atunci au constituit nucleul în jurul căruia s-a format echipa care a ajuns până în finala Ligii de Junioare U15, ediția 2020-2021.

Până la finala cu “U” Olimpia Cluj, FC Argeș a avut un parcurs fără înfrângere. În faza grupelor a înregistrat victorii pe linie (13-3 UTA Arad, 5-1 Juventus Timișoara, 4-2 Universitatea Craiova), în timp ce la turneul final a obținut două victorii (10-0 FC Botoșani, 1-0 Vasas Femina Odorhei) și un rezultat de egalitate (2-2 Orizontul Țifești). În ultimul act, FC Argeș a fost învinsă de “U” Olimpia Cluj, scor 5-1, încheind competiția pe treapta a doua a podiumului.

Reușita echipei feminine U15 a FC Argeș nu a rămas neobservată la nivel local. Ba mai mult, antrenorul principal Mihai Cîrstea a dezvăluit că cererile fetelor de a se alătura clubului piteștean au crescut considerabil.

Lotul echipei FC Argeș, finalistă în Liga de Junioare U15:

Portari: Alisia Spiridon, Brătescu Alessia

Fundași: Timiș Georgiana, Crudu Cristina, Popescu Roxana (1 gol), Iliescu Ancuța (2), Stanciu Izabela, Cutricichi Teodora, Cutricichi Teodora

Mijlocași: Pîrvu Elisa, Matei Andreea (8), Marin Ariana (11), Barbu Maria (4), Diaconu Natașa, Tudor Daria, Bădoi Andreea (2), Mitroi Andreea

Atacant: Gîngoe Roxana (8)

INTERVIU Mihai Cîrstea, antrenor principal

În ciuda faptului că am traversat o perioadă extrem de grea din cauza pandemiei, FC Argeș a avut o evoluție excelentă în Liga de Junioare U15, ajungând până în finală. Care sunt concluziile dvs. la finalul acestui sezon?

Suntem foarte mulțumiți de rezultat. Ne-am depășit obiectivul principal, care era doar calificarea la turneul final. Suntem bucuroși că fetele au reușit să reziste patru zile cu meciuri în fiecare zi. La finală nu am reușit să fim proaspeți, fetele erau foarte obosite, a fost o lună de efort foarte mare. Am jucat patru zile la rând pe un teren mare și nu am putut să mai oferim aceeași calitate a jocului. Per total, pentru faptul că ne-am autodepășit și pentru că a fost și primul an pentru o echipă de junioare din Argeș în campionatul național, suntem extrem de mulțumiți și bucuroși!

Am început deja pregătirea pentru noul sezon. O parte dintre fetițe va trece la U17, o parte va rămâne la U15, deci FC Argeș se va prezenta cu două echipe în sezonul următor, ceea ce este un lucru extraordinar. Noi ne-am propus să formăm o piramidă, avem fetițe de la 2006 până la 2013 și încercăm să asigurăm anul viitor și o echipă de senioare și chiar trei de junioare. Rezultatul nostru a fost foarte bine perceput la Pitești, avem foarte multe cereri din partea părinților și asta ne bucură!

A fost greu să alcătuiți echipa actuală? Ați făcut o selecție?

Povestea a început în noiembrie 2017, când selecționata județului Argeș a participat la Suceava, la proiectul Fotbal și Feminitate și a obținut titlul național la categoria de vârstă 2006. Din acea echipă mai avem cinci fete și în jurul lor am reușit ușor-ușor să aducem și alte fete, ajungând în prezent să avem în jur de 40 de jucătoare. Vin foarte, foarte multe fetițe mici, născute în 2011 sau chiar mai mici, care sunt grozave! Cred că peste cinci ani, când vor fi la nivelul celor de acum, vor fi de o calitate extraordinară!

Faptul că nu prea mai au terenuri, școlile sunt închise și nu au acces în bazele de la școli, a determinat copiii, fetele să se îndrepte către ceva și fotbalul cred că este cel mai accesibil sport. Noi suntem recunoscuți că avem o zonă foarte bună pentru copii și juniori, iar surpriza mare este că avem și fete foarte talentate. Viitorul sună foarte bine la Pitești, pentru că sunt copii talentați, sunt părinți care vor să le aducă, deschiderea față de fotbal este mult mai mare față de anii trecuți. Plus că rezultatul fetelor de la U15 le-a dat un impuls atât părinților cât și fetelor de a încerca. Am distribuit și pe facebook și la câteva posturi locale și reacția a fost extraordinară!

Cum ați descrie parcursul fără înfrângere al echipei dvs. înainte de finala cu “U” Olimpia Cluj?

Nu am avut nicio înfrângere până în finală. A fost o mică dezamăgire, dar era oarecum de așteptat din punct de vedere fizic, plus accidentările care au apărut pe parcursul turneului final au făcut să nu ne prezentăm foarte, foarte bine în finală. Felicităm echipa U Olimpia Cluj, au fost mai bune! Credem că locul 2 este un loc onorabil și corect. Noi ne propunem să vedem unde s-a greșit, unde mai trebuie să lucrăm. De exemplu, acum nu am stat foarte bine pe partea de pregătire fizică, iar micile detalii fac diferența, mai ales într-o finală. De asemenea, le felicit pe fetele de la Țifești, o echipă extraordinară, cu oameni extraordinari. Jos pălăria pentru ce au reușit acei oameni să facă într-o comună! Sunt un exemplu! Trebuie felicitată și Vasas Femina Odorheiu Secuiesc, cred că a fost cea mai bună echipă din turneu. Fetele erau foarte bine pregătite, am rămas impresionat de echipa lor!

Fetele mi-au cerut să organizez un meci cu echipa UOlimpia Cluj în perioada următoare să își ia revanșa, pentru că au simțit că nu aceea este diferența dintre ele. Mi-au zis: Putem mai mult!

Ce înseamnă pentru jucătoare această prezență în finală? Cum le-ați văzut pe fete înainte de meci, dar și după?

Bucurie a fost, pentru că ele au muncit foarte mult. O parte dintre ele au avut și evaluarea națională, a fost o perioadă foarte încărcată pentru ele. Plus că a fost și pandemia în care am reușit să ne antrenăm cu greu. Nu a fost o perioadă chiar propice, dar e foarte bine că s-a realizat acest campionat. Altfel nu știu cum le-aș fi putut mobiliza, doar venind la antrenamente.

În finală ați întâlnit echipa clubului care a câștigat toate trofeele puse în joc în sezonul 2020-2021 din fotbalul feminin românesc. Cum ați pregătit și cum ați trăit finala cu „U” Olimpia Cluj?

Singura preocupare a noastră a fost să le refacem din punct de vedere fizic. Din punct de vedere psihologic, ele erau pregătite, pe tot parcursul competiției am știut ce am vrut, am avut o atitudine de învingători, nu am jucat niciun joc în care să intrăm să ne apărăm sau să încercăm să ținem de rezultat. Ne ducem, jucăm, dăm goluri, facem spectacol!

De-a lungul competiției ați avut alături și o mică galerie care a creat o atmosferă superbă. Cât de mult a contat pentru fete?

Da, au venit părinții fetelor. La turneul final am avut o galerie mai mică, pentru că a fost destul de dificil și pentru părinți să vină de la Pitești până la Odorhei. Contează foarte mult susținerea lor! La meciul cu Universitatea Craiova, care a fost unul foarte încrâncenat, diferența a făcut-o galeria. A venit galeria de la FC Argeș și ne-a ajutat, ne-a dat un impuls extraordinar. Fetele s-au simțit fotbaliste, chiar au simțit ce înseamnă fotbalul cu adevărat! Galeria chiar le-a ajutat la meciul cu Craiova, dar și pe parcursul întregului turneu final. Din păcate, nu am putut să ne prezentăm la finală așa cum ne-am fi dorit.

Cum vedeți evoluția fotbalului feminin în România și unde o vedeți pe FC Argeș în următorii ani?

Sper ca această politică de dezvoltare a fotbalului feminin să continue. E clar că a început să se dezvolte, a început să prindă și ar fi păcat ca în următorii doi ani să se întâmple ceva și totul să fie șters cu buretele, pentru că e destul de greu să aduci fetele la teren.

Pentru noi, primordial este să aducem cât mai multe fetițe într-o pregătire organizată, după care, treptat, să le dăm șansa să aibă continuitate. De exemplu, să le dăm șansa celor mai bune trei jucătoare să evolueze într-un eșalon superior sau să meargă la alte echipe care sunt mai bine cotate. Ușor-ușor ne propunem să strângem valorile. Nu știu dacă ar trebui să ne facem planuri, trebuie să ai un plan pe cel puțin zece ani ca să ajungi într-adevăr la nivelul echipelor din străinătate.

Talente avem, acesta este unul dintre motivele pentru care am continuat și cu fotbalul feminin. Acest talent fotbalistic, această îndemânare specifică nu este numai a băieților. Un caz concret este fata lui Jean Barbu, fostul mare fotbalist al echipei FC Argeș, care a fost și la echipa națională. Talentul tatălui s-a dus către fetiță. Nu cred că există diferență de îndemânare, de tehnică între băieți și fete, mai degrabă de viteză și de forță.

Sportul românesc este reprezentat la nivel internațional de top de fete. De ce nu într-o zi și o echipă națională de fotbal feminin să poată să câștige un titlu european sau mondial?

INTERVIU Cristina Sandu, antrenoare secundă

Cristina Sandu, mijlocașul echipei Carmen București, a făcut primul pas în antrenorat în orașul său natal, alături de echipa feminină U15 a clubului FC Argeș. În calitate de antrenoare secundă a vicecampioanei României la categoria U15, Cristina Sandu s-a declarat mândră de jucătoarele sale și de evoluția lor în Liga de Junioare U15.

În sezonul trecut al Ligii 1 Feminin, Cristina Sandu a marcat cinci goluri.

Cum ai descrie experiența ca antrenoare secundă la echipa feminină U15 de la FC Argeș?

Aș descrie această experiență foarte frumoasă, mai ales că m-am aflat pentru prima dată în această postură, cea de antrenoare. În plus, această primă experiență ca antrenoare a fost încununată de un frumos rezultat, locul doi în Liga de Junioare U15.

Ați avut un parcurs excelent în Liga de Junioare U15. Cum apreciezi prestația echipei?

Prestația echipei a fost extraordinară, jucătoarele noastre fiind principalele protagoniste. Toate partidele pe care fetele le-au jucat au fost excelente, absolut toate au fost foarte bune, chiar s-au autodepășit. Bineînțeles, trebuie să scot în evidență toată munca depusă de ele pe parcursul ultimilor trei ani, care a fost însoțită de entuziasmul vârstei, bucurie și dorință.

Mihai Cîrstea și Cristina Sandu

Ce impact crezi că va avea această experiență asupra evoluției jucătoarelor?

După acest rezultat de vicecampioană a României U15, jucătoarele noastre au căpătat și mai multă încredere în ele, lucru care ne bucură atât pe mine, câț și pe domnul antrenor Mihai Cîrstea.

Care crezi că a fost atuul echipei FC Argeș în Liga de Junioare U15?

Atuul fetelor a fost seriozitatea, mobilizarea, dorința și plăcerea de a juca fotbal, pentru vârsta lor fiind puțin mai deosebite față de alte fete cărora acest sport li se pare greu sau foarte greu.

Ce planuri ai în fotbal pe termen lung? Te vei dedica antrenoratului? Vei continua la FC Argeș?

În viitor mă voi dedica antrenoratului și mi-aș dori să contribui la dezvoltarea fotbalului feminin din județul Argeș! Sper să pot să particip și eu la evoluția fotbalului feminin, nu numai ca jucătoare, ci mai ales ca antrenoare. Fotbalul feminin este pe o pantă ascendentă de ani buni și se află într-un proces de dezvoltare care cred  că va continua și mai mult.

Având în vedere că tu ești și jucătoare, cum vezi evoluția fotbalului feminin în ultimii ani?

Pentru mine, fotbalul este și va fi o mare pasiune, o plăcere și o bucurie! Ușor-ușor și în campionatul nostru de fotbal feminin vrem să vedem la toate grupele un fotbal frumos, atractiv, bineînțeles cu sprijinul tuturor celor implicați în fenomen.

Ariana-Ioana Marin, golgheterul echipei: “Prezența în finală a însemnat foarte mult pentru mine”

Ariana-Ioana Marin a fost cea mai bună marcatoare a echipei FC Argeș în Liga de Junioare U15, reușind să înscrie 11 goluri. Tot ea a fost autoarea unicului gol al formației argeșene în finala cu „U” Olimpia Cluj.

Am început să joc fotbal la vârsta de 8 ani, la o echipă de băieți din Pitești care se numea Sfântul Constantin și Elena. Am ales acest sport pentru că mi-a plăcut foarte mult să mă joc cu mingea și să alerg”, a spus Ariana, care evolueză ca mijlocaș central.

Chiar dacă nu se gândea că ar putea ajunge până în finală, Ariana a trăit intens fiecare meci din cadrul Ligii de Junioare U15, bucurându-se de de toate momentele petrecute alături de colege.

„Pentru mine a însemnat foarte mult că am ajuns în finala Ligii de Junioare U15, pentru că nu mă gândeam că am putea să avem o astfel de performanță. Momentele care mi-au plăcut foarte mult în această competiție au fost acelea când am câștigat meciurile de calificare pentru că au fost extrem de intense, pline de emoții. Totodată, mi-a plăcut foarte mult când plecam în deplasări. Noi suntem foarte unite, râdem destul de mult împreună și mă simt foarte bine când sunt alături de colegele mele”.

Ariana e hotărâtă să își construiască o carieră în fotbal și deja și-a făcut planuri pe termen lung: „Mi-am propus ca la vârsta de 18 ani să plec în Germania pentru a continua fotbalul. Îmi doresc să ajung la un nivel ridicat care m-ar face să fiu fericită”.

Ancuța Iliescu: Am crezut încă de la primul meci că echipa mea va ajunge în finală”

Ancuța Iliescu, fundaș central în echipa feminină U15 a clubului FC Argeș, a început să joace fotbal la vârsta de 12 ani. „Am ales acest sport deoarece am simțit dintotdeauna că mă atrage mult mai mult decât celelalte sporturi”.

Experiența din Liga de Junioare U15 a fost una specială pentru Ancuța Iliescu, fiind prima sa competiție oficială de fotbal. „Participarea în Liga de Junioare U15 a însemnat mult pentru mine, fiind și prima competiție oficială la care am participat, iar faptul că am ajuns în finală mi-a demonstrat atât mie cât și celorlalte fete cât de puternice putem să fim împreună. Cel mai mult mi-a plăcut timpul pe care l-am petrecut împreună și emoțiile trăite la fiecare meci”.

Ancuța a avut încredere în forța grupului de la FC Argeș și a fost convinsă încă de la primul meci că pot ajunge până în marea finală. În plus, prezența în ultimul act al competiției a ambiționat-o și mai mult pe tânăra jucătoare care așteaptă cu nerăbdare șansa de a lupta din nou pentru un trofeu. Am crezut încă de la primul meci că echipa mea va ajunge în finală, am avut încredere una în cealaltă, ne-am susținut și cel mai important este că indiferent de rezultatul din finală am rămas unite. La următoarea competiție ne vom prezenta mult mai puternice și cu o dorință mult mai mare de a aduce cupa la Pitești”.

Pentru că se află încă la o vârstă foarte fragedă, Ancuța Iliescu și-a propus să ia totul pas cu pas în fotbal și să dea totul pentru a ajunge la un nivel cât mai înalt. „Nu pot să mă gândesc foarte mult la viitor, deoarece viața ți se poate schimba în orice moment, dar tot ce știu este că mă voi antrena în continuare pentru a-mi depăși limitele și voi încerca să ajung cât mai sus”.

Maria Barbu: „Cea mai mare dorință a mea este să joc pentru naționala feminină a României”

Maria Barbu a moștenit dragostea pentru fotbal de la tatăl său, Constantin Barbu, fostul mare jucător al echipei FC Argeș. Totodată, tânăra jucătoare se inspiră și de la fratele său, Cătălin Barbu, care evoluează în prezent tot la FC Argeș.

Maria a făcut primii pași în fotbal la vârsta de 8 ani, în cadrul echipei școlii. A jucat pentru o perioadă scurtă de timp la ACS Dream Team București, după care s-a întors la Pitești. „Am ales fotbalul deoarece fratele și tatăl meu m-au insiprat. Când eram mică, mereu mergeam la antrenamentele fratelui meu și mă jucam cu mingea”.

Maria Barbu este mijlocaș central la FC Argeș și a marcat patru goluri în Liga de Junioare U15, contra echipelor UTA Arad, Universitatea Craiova, AFC Botoșani și Orizontul Țifești.

„Ne-am acomodat bine în Liga de Junioare U15, dat fiind faptul că nu am mai avut meciuri oficiale până în ediția 2020-2021. „U” Olimpia Cluj a fost cel mai puternic adversar pe care l-am avut până acum, dar am intrat pe teren încrezătoare și pline de ambiție. Știam oricum că am realizat o performanță ajungând în finală. Un lucru este cert, indiferent de rezultat echipa a rămas unită și motivată”, a spus Maria Barbu.

Maria Barbu are planuri mari în fotbal, visul său fiind să îmbrace tricoul echipei naționale feminine a României. „Îmi doresc să am succes în acest domeniu și să continui cu fotbalul pe termen lung, iar dorința mea cea mai mare este să joc pentru nationala de fotbal feminin a României. În plus, fotbalul îți aduce multiple beneficii, un stil de viață sănătos, dezvoltare personală, spirit de echipă”.

Echipele FC Argeș și Orizontul Țifești

Andreea Matei: „A fost o mare bucurie că am ajuns în finală”

Andreea Matei și-a început aventura în fotbal la 12 ani, prima sa echipă fiind chiar FC Argeș. Îi plac sporturile în echipă, iar fotbalul a fost prima sa opțiune. Andreea este mijlocaș stânga și a marcat opt goluri în Liga de Junioare U15, fiind a doua cea mai bună marcatoare a echipei, alături de Roxana Gîngoe.

Pentru mine, faptul că am jucat în finală împotriva celor de la „U” Olimpia Cluj a fost o mare bucurie. Am fost foarte fericită că am ajuns să jucăm cu trofeul pe masă. La această competiție, cel mai mult mi-a plăcut când am jucat cu fetele de la Țifești. Este o echipă cu niște fete extraordinar de bune pe plan sportiv. M-aș bucura să mai joc cu ele!”, a declarat Andreea Matei, care își dorește să aibă o carieră de succes în fotbal.

Întrebată care este meciul din Liga de Junioare U15 pe care l-ar rejuca, Andreea a răspuns categoric că ar vrea să o mai întâlnească pe „U” Olimpia Cluj pentru a-și lua revanșa. “Meciul pe care l-aș mai juca încă o dată ar fi finala cu „U” Olimpia Cluj. Dacă nu am fi avut meciuri în fiecare zi, sunt sigură că am fi putut să câștigăm”.