Adina Borodi, în vârstă de 16 ani, s-a remarcat la ediția din 2017 a Cupei Tymbark Junior, când a participat alături de școala sa din Cluj-Napoca, ”Iuliu Hațieganu”. Iar de acolo până la prima convocare la lotul național U15 a mai fost doar un pas.
La vremea aceea, Adina practica deja fotbal de câțiva ani, și se transferase la ”U” Olimpia Cluj, multipla campioană a României. Totuși, Cupa Tymbark a fost una dintre cele mai importante competiții la care participase până atunci. „Îmi amintesc cu mare drag, eram în clasa a VI-a la școala Gimnazială Iuliu Hațieganu când am participat pentru prima dată la Cupa Tymbark Junior. A fost prima mea experiență la o competiție de asemenea anvergură și atât eu, cât și colegele mele ne-am dorit foarte mult să ne impunem. Țin minte că a fost prima competiție mai mare la care am participat și eram foarte emoționată, întrucât am jucat meciuri cu multe echipe gimnaziale din țară, care aveau multe fete talentate”.
Amintirile ne trezesc, în general, un mix de sentimente. Acest lucru ni l-a confirmat și Adina, care ne-a spus cât de mândră și fericită a fost la înscrierea unui gol sau câștigarea unui meci, dar și ce dezamăgire a simțit atunci când echipa sa a pierdut. „Pot spune că am trăit atât momente de bucurie, cât și momente mai triste, atunci când nu am reușit să câștigăm. Dar e firesc în sport, în fotbal. Cel mai important este că din fiecare experiență, din fiecare meci, am reușit să deprind o învățătură care să-mi fie utilă pe viitor. Practic acesta și este scopul competițiilor de acest gen, să te pregătească pentru viitoarele etape ale carierei tale. Dar și pentru viață”.
Nu multe persoane au maturitatea de a face o analiză corectă asupra evoluției sale, cel puțin nu la 16 ani, însă Adina pare o fată care știe ceea ce vrea și pentru care cuvântul ”echipă” înseamnă mai mult decât un grup de fete care practică un sport. O echipă îți poate defini caracterul și modul de comportament în societate, deoarece relațiile care se dezvoltă pe teren au un impact și în afara acestuia. Nu degeaba Adina a menționat de fiecare dată echipa și nu doar pe ea. ”Cu toate că nu am obținut rezultatul dorit, echipa noastră a rămas la fel de unită de la început până la finalul turneului. Am avut parte de multe momente frumoase și amuzante, de care acum ne amintim cu drag”.
Prima convocare la lotul național Under 15 a fost ca o încununare a muncii depuse în acel an, a parcursului în Cupa Tymbark Junior și la echipa de junioare a clubului. „Participarea mea la Cupa Tymbark Junior a avut un rol important în formarea mea ca jucătoare, oferindu-mi șansa de a juca pentru România! Prima convocare la naționala U15 mi-a demonstrat că fiecare zi de antrenament, fiecare sacrificiu făcut poate fi recompensat. Am urmat fiecare treaptă, evoluând și la naționala U16, apoi la U17, unde joc și în prezent. Bineînțeles, fără susținerea și ajutorul clubului ”U” Olimpia Cluj n-aș fi putut ajunge la Cupa Tymbark Junior”.
Adina ne-a ajutat să ne facem o idee despre cum arată portretul unui campion, iar la acest nivel de vârstă, campioni nu sunt doar cei care au medalia la gât, ci toți cei care muncesc zilnic pentru atingerea viselor pe care le au. „Sfatul meu pentru fetele care participă la acest gen de competiții este să dea ce au mai bun pe teren și să muncească în continuare și după finalizarea competiției”.
Cupa Tymbark: Descoperim Campioni!
144.738 de copii au luat startul în decembrie 2019 în fazele pe școală ale celei mai importante competiții de fotbal dedicate elevilor din România, întreruptă între timp, înaintea fazelor finale, din cauza pandemiei COVID-19. La această ediție au fost înregistrați cei mai mulți participanți de la debut, din 2016 încoace!
La prima ediție a Cupei Tymbark Junior, competiție organizată de Federația Română de Fotbal și Maspex Romania în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, au luat parte 122.691 de copii, băieți și fete, iar acum numărul participanților a ajuns la 144.738, cu 10 la sută mai mulți ca în 2018-2019.
Cupa Tymbark Junior se desfășoară pe trei categorii de vârstă:
- U8 (clasele 0-II, 6-8 ani, băieți și fete născuți/născute în 2011 și mai mici)
- U10 (clasele III-IV, 9-10 ani, băieți și fete născuți/născute în 2009 și mai mici)
- U12 (clasele V-VI, 11-12 ani, băieți și fete născuți/născute în 2007 și mai mici)