Echipa feminină de fotbal Universitatea Olimpia Cluj a cucerit cel de-al 11-lea titlu conscutiv și a realizat cel de-al 8-lea event în cei 11 ani de istorie, continuându-și astfel hegemonia.
„Studentele” vor reprezenta astfel și în această toamnă fotbalul românesc în UEFA Women’s Champions League, cea mai importantă competiție intercluburi din lume. „U” Olimpia Cluj rămâne totodată prinicipalul furnizor de jucătoare pentru toate echipele naționale ale României, reprezentând clubul etalon pentru fotbalul feminin din România.
Sezonul 2021-2022 al Ligii 1 Feminin nu a fost însă unul ușor pentru „U” Olimpia Cluj, care a avut emoții până în ultimele etape, principala „angoasă” a fetelor pregătite de Daniel Sima fiind formația Heniu Prundu Bârgăului. Finala Cupei României, în care „U” Olimpia Cluj a dat piept, pentru al doilea an consecutiv, cu rivalele de la Heniu Prundu Bârgăului a fost un spectacol total. „U” Olimpia s-a impus clar, la capătul celei mai spectaculoase finale din ultimii mulți ani. Daniel Sima, antrenorul principal al echipei clujene, a făcut o radiografie întregului sezon, dar a vorbit și despre viitor.
„Decât bătrân și bolnav, mai bine tânăr și sănătos!”
– Domnule Sima, ce înseamnă acest nou event pentru „U” Olimpia?
Eventul, pentru oricare club din Europa, ar înseamna un final de sezon reușit. Pentru „U” Olimpia înseamnă confirmare, e al doilea event consecutiv, aduînseamnă bucurie, pentru că, după doi ani de pandemie, cu tot felul de restricții, am mai câștigat și acum un an, dar am sărbătorit online, acum, la finalul acestui sezon, fanii au coborat pe teren și au sărbătorit alături de noi! Eventul a însemnat în același timp încredere, atât pentru jucătoare, cât și pentru conducere.
– Dar pentru dumneavostră? Ce înseamnă acest event?
Pentru mine? Decât bătrân și bolnav, mai bine tânăr și sănătos! E clar că am un sentiment de satisfacție, de reușită, dar cel mai important e faptul că o resimt ca o reușită colectivă, alături de echipă, de întreg staff-ul, de conducerea administrativă. Pot mulțumi, prin rezultatele obținute, familiei mele care mă susține necondiționat.
„Finala, așa cum am anticipat, a fost un spectacol total”
– Ce a facut diferența în finala Cupei Romaniei cu Heniu Prundu Bârgăului?
Înainte de a vorbi de diferența dintre echipe aș dori să reamintesc aspectele care le aseamănă pe componentele celor doua echipe și nu numai, de fapt a tuturor fetelor și antrenorilor din fotbalul feminin românesc: o mare pasiune, dragostea pentru un sport care de cele mai multe ori le atrage judecîți și prejudecăți, sacrificii personale aproape de neimaginat. Finala, așa cum am anticipat, a fost un spectacol total, cu execuții tehnice de exceptie, dar și cu o creștere din punct de vedere tehnico-tactic. Au fost reușite colective antrenate, s-a simțit faptul că ambele echipe se cunoșteau foarte bine, dar dacă anul trecut a fost o încleștare închisă, anul acesta energiile s-au descătușat. Parcă, după două egaluri în play-off, nimeni nu a mai avut răbdare! Diferența a fost decisă, ca de obicei în fotbal, de „micile” amănunte: valoarea sportivă, metodologia de antrenament, inspirație.
– Cum a fost acest sezon din Liga 1 Feminin și Cupa României?
Pentru noi a fost un sezon lung, început în 10 iulie 2021, cu o pauză foarte scurtă de două săptămâni în iarnă, dar a fost un an de creștere, atât la propriu, cât și la figurat, am jucat în multe meciuri, chiar și în cele decisive, cu 6-7 junioare titulare. Pentru tot fotbalul feminin a fost un an de ascensiune. Echipa națională de senioare a reușit meciuri și rezultate foarte bune, naționala U19 s-a calificat la Turul de Elită. Sunt semne de bine.
„Au fost în special cauze obiective”
– Ați avut vreun moment senzația ca „U” Olimpia poate pierde titlul, Cupa?
În ceea ce privește Cupa, nu cred că se pune problema, au fost cinci victorii clare, golaveraj 32-3, inclusiv finala fiind tranșată încă din prima repriză. Campionatul l-am echilibrat tot noi, făcând trei egaluri în play-off, dar totul a fost sub control. Au fost în special cauze obiective și, așa cum am mai amintit, sezonul a fost foarte încărcat, cu foarte multe acțiuni oficiale sau doar de pregătire ale echipelor naționale. Au fost situații în care, din lotul de 25 jucătoare pe care îl aveam la dispoziție, 21 erau angrenate în programul reprezentativelor! Naționala, a reprezenta țara indiferent de nivel (senioare, U19, U17,U15), este una dintre valorile fundamentale ale clubului. Fetele noastre sunt educate în spiritul de a da totul pentru România. Am avut probleme în campionat, imediat după revenirea de la echipele naționale, fie din cauza accidentărilor, fie din pricina uzurii, dar, spre final, ne-am regăsit ritmul de joc și puterea de luptă, terminând sezonul așa cum stă bine unei echipe campioane. Practic nu am pierdut niciun meci. Sezonul regular: 11 meciuri – 11 victorii, 0 egaluri, 0 înfrângeri, gplaveraj 74-3! Playoff: 10 meciuri – 7 victorii, 3 egaluri, 0 înfrângeri, golaveraj 41-5.
„Astrele erau aliniate!”
– Care au fost atuurile echipei ?
Sigur, cel mai important lucru îl reprezintă valoarea umană și fotbalistică a componentelor lotului. Un alt aspect important ar fi capacitatea clubului de a valorifica la maximum toate energiile disponibile, coeziunea dintre conducere și staff constituind o fundație stabilă și necesară în momentele de cumpănă. Fiecare dintre noi are un rol bine stabilit și de multe ori hotărâtor. Pot da și un exemplu: după unul din meciurile în care am făcut egal, președintele executiv Alin Cioban ne-a comunicat nu îl interesează campionatul, că e mai important să fim echipă și să jucăm de plăcere decât să câștigăm un nou titlu și să etalăm un fotbal sărăcăcios. A fost punctul de la care am simțit că nu aveam cum să pierdem. Astrele erau aliniate! Profit de această ocazie să îi amintesc pe cei din spatele scenei, componenți ai staff-ului: Costică Olariu – antrenor, Mirela Pop-Ganea – antrenori cu portarii, Janos Tasnady – preparator fizic, Carina Ciurean – fizioterapeut, Tiberiu Stranyezky – antrenor.
„Am încheiat sezonul ca un dream-team!”
– Care au fost minusurile?
E greu, privind retrospectiv, să fiu foarte critic, dar, la modul obiectiv, cel mai dificil a fost să corelăm activitatea de la club cu cea de la loturile naționale, să ne păstrăm ritmul de antrenament și joc în condițiile în care aveam cinci grupuri de jucătoare selecționate la naționala de senioare România, la cea a Moldovei, la selecționatele U19, U17 și chiar U15.
– Ce jucătoare v-au impresionat în acest sezon?
E greu să evidențiez o jucătoare anume. Mă simt antrenorul tuturor celor 25 de jucătoare. Dar voi folosi un clișeu și am să răspund: echipa! Nuanțând echipa, ca stare de spirit, cu toate că am început anevoios, cu o dinamică a grupului foarte dispersată, în special de diferențele de vârstă, și am încheiat sezonul ca un „dream-team”, toți pentru unul și unul pentru toți.
„Fiecare jucătoare să se dezvolte în plan personal”
– Ce așteptări aveți de la fete, de la echipa pentru viitor?
Nu am nicio așteptare! Vreau doar să fie sănătoase, să se relaxeze și să ne revedem cu bine. Cred că în anul trei de muncă împreună lucrurile vor funcționa mai bine, că atât eu, cât și ele vom ști care sunt pașii necesari pentru a ne depăși performanța anilor trecuți.
– Care sunt obiectivele echipei, ale dumneavoastră?
Obiectivele echipei sunt clare: câștigarea competițiilor în care suntem angrenați pe plan intern și intrarea în grupele Ligii Campionilor. Obiectivele mele sunt similare cu cele ale echipei. Pe lângă acestea, îmi doresc ca fiecare jucătoare să se dezvolte în plan personal. Împlinirea lor profesională și familială reprezintă o preocupare pentru mine, pentru club.
– Cum vedeți participarea în Liga Campionilor?
Participarea în UEFA Women’s Champions League trebuie văzută ca un obiectiv de antrenament, nu ca o sursă de câștig. Dacă vom reuși să ne pregătim mental, fizic, tehnico-tactic la nivel ridicat, atunci vom avea șanse. Ca și context, Liga Campionilor va deveni o competiție din ce în ce mai atractivă, cu echipe și fotbal de mare nivel, dar bineînțeles și foarte greu accesibilă.
„Competiția este barometrul activității de zi cu zi în cluburi”
– Are nevoie „U” Olimpia de întăriri pentru Liga Campionilor, pentru campionat?
„U” Olimpia are în acest moment un lot valoros. Gândiți-vă că anul trecut am jucat în Liga Campionilor cu patru junioare în primul 11, dintre care una de 16 ani. Dacă vor mai veni jucătătoare, atunci vor veni din două motive: să creștem concurența pe posturi și să protejăm junioarele de presiunea foarte mare a rezultatelor. Ele trebuie dezvoltate cu grijă, viitorul lor fotbalistic fiind mai important decât rezultatul de moment, pe care sigur că îl vizăm.
– Ce vă doriți de la Liga 1 Feminin în viitor?
Liga 1? Să o câștigam! Competiția este barometrul activității de zi cu zi în cluburi. Este clar că urmează o creștere, fotbalul feminin este pe o linie ascendentă.
Articol de Adi Dobre