În vârstă de 16 ani, Carmen Andrei întruchipează perfect portretul unui campion. În 2017, a participat cu Școala Gimnazială Nr. 40 din București la Cupa Tymbark Junior, competiție care i-a deschis drumul către fotbal.
A ajuns la ACS Dream Team București tot în același an și în 2019 a fost convocată la echipa națională feminină U17 a României.
Iubitoare a fotbalului, Carmen Andrei a reușit să își urmeze visul grație participării la ediția din 2017 a Cupei Tymbark Junior. Evoluția sa la această competiție nu a rămas neobservată, iar câteva luni mai târziu a fost legitimată la ACS Dream Team București, echipă la care se află și în prezent.
Carmen Andrei a continuat să impresioneze prin jocul său și atitudinea de învingătoare, iar roadele muncii sale s-au concretizat prin convocarea la reprezentativa feminină U17, în vara anului 2019. Ea este o jucătoare polivalentă, fiind utilizată pe postul de mijlocaș dreapta sau fundaș dreapta.
Primii pași în practicarea unui sport de performanță sunt extrem de importanți, dificili uneori și cu siguranță greu de uitat. Carmen Andrei descrie participarea la Cupa Tymbark Junior ca fiind una dintre cele mai frumoase experiențe de până acum, mai ales că a reprezentat punctul de plecare în cariera sa. „Îmi amintesc fiecare meci, cum ne bucuram la fiecare gol pe care îl înscriam, fie că echipa noastră câștiga sau pierdea. Pentru noi, faptul că am avut oportunitatea de a participa la această competiție a fost singurul lucru care a contat, indiferent că eram pe teren sau pe banca de rezerve”.
Când suntem puși în fața unei provocări, mai ales la o vârstă fragedă, este greu să luăm o decizie, însă Carmen Andrei nu a ezitat nicio clipă în fața propunerii antrenoarei Irina Giurgiu.
„Prezența la Cupa Tymbark a contat foarte mult pentru cariera mea. Atunci am întâlnit-o pe actuala mea antrenoare, Irina Giurgiu, fără de care nu aș fi ajuns să cunosc lumea fotbalului. Știu că doamna Irina Giurgiu a venit din partea Federației Române de Fotbal la etapa finală a competiție și a discutat cu doamna antrenoare de la școală. I-a spus că înființează un nou club de fotbal feminin și că are nevoie de jucătoare.
Aceasta ne-a anunțat imediat cum am ajuns acasă, am fost foarte entuziasmată și le-am spus părinților. Tata, iubind fotbalul de mic, a fost de acord, dar mama a avut mici îndoieli la început. Ea se temea pentru mine, să nu mă lovesc. I-am convins într-un final pe amândoi, m-au lăsat să merg la fotbal și de atunci mă susțin necondiționat. A fost cea mai bună alegere pe care am făcut-o, am ajuns la ACS Dream Team București, echipă la care evoluez și în prezent”.
Victoriile îi poartă pe jucători pe cele mai înalte culmi ale fericirii, așa cum un eșec aduce o dezamăgire imensă. Mijlocașul naționalei feminine U17 și-a adus aminte de meciurile câștigate la Cupa Tymbark și a povestit totodată cum reușea să treacă peste înfrângeri.
„Cele mai frumoase momente la Cupa Tymbark au fost cele în care mă aflam pe teren și atunci când echipa noastră câștiga. Pe parcursul competiției, am profitat de timpul petrecut împreună și am legat prietenii cu ceilalți copii. Îmi aduc aminte că ne jucam împreună peste tot. Cu siguranță că eram supărată atunci când pierdeam un meci, dar antrenorii noștri ne ajutau întotdeauna să trecem peste momentele dificile. Erau tot timpul alături de noi și ne făceau să ne simțim mai bine după un eșec”.
Cupa Tymbark Junior, izvor de amintiri pentru copii
Dincolo de competiția sportivă, la Cupa Tymbark se organizează multe jocuri care îi aduc pe copii împreună și îi ajută să lege prietenii. Câștigătorii nu rămân nepremiați, iar dacă succesul unor fete vine împotriva unor băieți, atunci momentul va fi unul de neuitat.
„Am rămas cu multe amintiri după participarea la Cupa Tymbark, dar unele întâmplări au fost cu adevărat memorabile. Știu că lângă teren erau instalate niște joculețe, iar câștigătorii primeau premii de la Tymbark. La unul dintre jocuri, noi, fetele, am concurat împotriva băieților. Era o țintă mare, pe care erau lipite numere, și trebuia să lovim mingea cu piciorul de la o anumită distanță. La final, adunam numerele la care am tras cu mingea și cine avea cele mai multe puncte câștiga. A fost amuzant că i-am bătut pe acei băieți, iar ei au acceptat cu greu că au fost învinși de niște fete”.
Avantajele participării la competiții precum Cupa Tymbark Junior
Carmen Andrei a prezentat avantajele participării la o competiție precum Cupa Tymbark Junior, iar cel mai bun exemplu pe care îl oferă este sora sa mai mică, pe care o ajută cu sfaturi despre fotbal și despre comportamentul pe care trebuie să îl aibă pe teren.
„Cupa Tymbark este cu siguranță o rampă de lansare pentru copiii care își doresc să joace fotbal. Participarea la astfel de competiții te ajută să te dezvolți, interacționezi cu alți copii, vin antrenori să te urmărească, te cooptează în echipa lor, evoluezi și mai mult făcând antrenamente.
Eu am o soră mai mică, de 10 ani, care participă cu aceeași școală cu care am participat și eu la competițiile Tymbark și nu numai. Vorbesc tot timpul cu ea despre fotbal și îi dau sfaturi. De exemplu, i-am explicat că atunci când o adversară te lovește și cazi, nu se întâmplă nimic, te ridici și mergi mai departe, nu trebuie să reacționezi urât. Vreau să o ajut să continue fotbalul și o voi îndruma către clubul la care activez eu în prezent. Până atunci, merg cu ea la toate meciurile pe care le are cu școala și o voi susține necondiționat, așa cum și pe mine m-au susținut părinții la început”.
Cupa Tymbark: Descoperim Campioni!
144.738 de copii au luat startul în decembrie 2019 în fazele pe școală ale celei mai importante competiții de fotbal dedicate elevilor din România, întreruptă între timp, înaintea fazelor finale, din cauza pandemiei COVID-19. La această ediție au fost înregistrați cei mai mulți participanți de la debut, din 2016 încoace!
La prima ediție a Cupei Tymbark Junior, competiție organizată de Federația Română de Fotbal și Maspex Romania în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, au luat parte 122.691 de copii, băieți și fete, iar acum numărul participanților a ajuns la 144.738, cu 10 la sută mai mulți ca în 2018-2019.
Cupa Tymbark Junior se desfășoară pe trei categorii de vârstă:
- U8 (clasele 0-II, 6-8 ani, băieți și fete născuți/născute în 2011 și mai mici)
- U10 (clasele III-IV, 9-10 ani, băieți și fete născuți/născute în 2009 și mai mici)
- U12 (clasele V-VI, 11-12 ani, băieți și fete născuți/născute în 2007 și mai mici)