EURO 2021 programat în această vară în Slovacia reprezintă al patrulea turneu final consecutiv cu România prezentă între cele mai bune reprezentative de tineret ale continentului.

România U21 pregătită de Daniel Pancu s-a calificat entuziasmant la EURO 2025 din Slovacia, continuând seria de excepție compusă din naționalele pregătite de Mirel Rădoi (EURO 2019), Adrian Mutu (EURO 2021) și Emil Săndoi (EURO 2023), ultima generație calificată la turneul final din postura de țară gazdă pe care România a avut-o, împreună cu Georgia.

Generația U21 de acum se va duela în faza grupelor la EURO cu Italia (11 iunie, Trnava), Spania (14 iunie, Bratislava) și Slovacia (17 iunie, Bratislava), dar până la meciurile de foc ale tinerilor tricolori să descoperim cum ar arăta o echipă de start a selecționerilor de la turneul final prin prisma carierei lor ca fotbaliști!

Fără portar, dar cu o „bancă” destul de solidă

Întâi de toate, să evidențiem că doar unul din cei 16 selecționeri ai țărilor calificate la EURO U21 nu a avut o carieră fotbalistică la nivel înalt. E vorba de ibericul Unai Melgosa, de pe banca Ucrainei. În rest, performanțe notabile pe teren și cariere solide, care au făcut destul de dificil demersul nostru inedit!

Totodată, să menționăm că un singur post nu poate fi acoperit. Cel de portar. Dar avem cinci selecționeri pe care am fost obligați să îi trecem pe „banca de rezerve”, evaluând performanțele lor din teren comparativ cu cele ale viitorilor rivali selecționeri de la EURO U21. Este vorba de Ramaz Svanadze (Georgia), Jaroslav Kentos (Slovacia), Andrej Razdrh (Slovenia), Mika Lekhuoso (Finlanda) și Steffen Hojer (Danemarca).

Defensivă de prestigiu

Linia de fund, într-un imaginar sistem 4-3-3, e deschisă de un fundaș dreapta care aproape nu mai are nevoie de prezentare. E vorba de Michael Reizigier, selecționer U21 al Țărilor de Jos, fost fotbalist la Ajax, Milan și Barcelona, câștigător de Champions League și apărător cu 72 de meciuri în naționala batavă.

Stoperii vin din Spania și Cehia, adică Santi Denia și Jan Suchoparek. Ibericul a făcut istorie la Atletico Madrid, câștigând titlul din La Liga în 1996, și a prins inclusiv naționala Spaniei, în vreme ce Suchoparek a fost finalist EURO 1996 cu Cehia, fundaș de marcă la Slavia Praga, dar și la Strasbourg, printre altele.

Careul defensiv se închide cu lusitanul Rui Jorge, 45 de meciuri pentru Portugalia, fotbalist cu o carieră împărțită între FC Porto și Sporting Lisabona. De șapte ori campion național și finalist al Cupei UEFA!

Linia mediană dinspre Anglia și Irlanda spre Italia, via Polonia

În linia de mijloc avem, întâi, selecționerul Angliei U21, Lee Carsley, un fost fotbalist cu profil mai degrabă defensiv care a cumulat aproape 500 de meciuri pentru Derby County, Blackburn Rovers, Coventry, Everton și Birmingham. Și de 40 de ori a jucat pentru naționala… Irlandei!

Continuăm cu polonezul Adam Majewski, a cărui carieră a avut apogeul în sezoanele petrecute la granzii din țara natală, Lech Poznan și Legia Varșovia. Fost campion național, mijlocaș de națională, a activat inclusiv în Grecia, la Panionios.

Nu în ultimul rând, Carmine Nunziata, selecționerul Italiei! Crescut ca jucător de Inter Milano, a avut o amplă carieră în Il Calcio, jucând printre altele sezoane bune pentru Foggia, Padova, Torino și Brescia.

Pancu, lângă Baticle și Di Salvo în atac!

Atacant dreapta în formația imaginată de noi, Antonio Di Salvo este neamțul cu origini italiene ce pregătește azi Germania U21. A jucat în perioada 1996-2010 pentru Paderborn, Bayern Munchen, Hansa Rostock, TSV 1860 Munchen și Kapfenberg (Austria), trecându-și în palmares un titlu în Budesliga cu granzii bavarezi.

În avanposturi, pe zonă centrală, francezul Gerard Baticle! Nume foarte cunoscut din Ligue 1, campionat unde a activat pentru Auxerre, Strasbourg, Metz, Le Havre și Troyes, cucerind o Cupă a Franței cu prima dintre formații.

Trio ofensiv se închide, pe flancul stâng, cu… Daniel Pancu! Selecționerul nostru cu 27 de meciuri și 9 goluri la prima reprezentativă, fost campion național al României (Rapid) și al Turciei (Beșiktaș), cu sezoane mai mereu prolifice, dincolo de experiențele interne, în campionatele din Serie B, Turcia, Rusia ori Bulgaria.


Turneul final EURO U21 va debuta pe 11 iunie. Iată programul tricolorilor:

  • Miercuri, 11 iunie:  Italia – România (Trnava, ora 22:00)
  • Sâmbătă, 14 iunie: Spania – România (Bratislava, ora 19:00)
  • Marți, 17 iunie: România – Slovacia (Bratislava, ora 22:00)

Biletele pentru meciurile tricolorilor de la turneul final pot fi achiziționate de AICI.