Proiectele Federației Române de Fotbal au fost recunoscute în cadrul celei de-a opta ediții a programului UEFA pentru Fotbal și Refugiați.
Cele 29 de aplicații înscrise – cel mai mare număr de până acum – au fost evaluate de către juriul UEFA, iar FRF este una dintre asociațiile recunoscute de forul european. Este a cincea oară consecutiv când Federația Română de Fotbal obține premiul UEFA pentru Refugiați, iar acest lucru vine ca rezultat al angajamentului FRF în programe de integrare a refugiaților, azilanților și migranților în fotbal.
Programul UEFA pentru fotbal și refugiați oferă fonduri asociațiilor membre pentru a dezvolta proiecte care să îi ajute pe refugiați să-și mențină sănătatea fizică și mentală și care au ca scop întărirea legăturilor dintre refugiați și comunitățile gazdă.
Doar în ultimul an, FRF a demarat două programe pentru integrarea refugiaților, unul dedicat fotbalului juvenil, iar cel de-al doilea cu focus pe fotbalul feminin, cu un total aproximativ 50 de beneficiari: echipa de refugiate ucrainene a FRF este susținută de UEFA prin schema de granturi pentru refugiați, în timp ce echipa copiilor de refugiați din Ucraina participă în proiectul „Unity 2.0”, co-finanțat de Uniunea Europeană.
Ambele echipe au participat în premieră la un turneu de fotbal, în toamna anului 2024, cu ocazia Cupei Diversității, competiție al cărei scop este promovarea luptei împotriva rasismului și discriminării, precum și susținerea diversității etnice și culturale prin sport. Prezența lor în competiție a dat astfel valoare principiului incluziunii, promovat de familia fotbalului în toate acțiunile pe care le desfășoară.
Angajamentul FRF în sprijinul refugiaților este constant și în creștere de la an la an, odată cu sporirea competențelor în acest domeniu.