În zilele de 3 și 4 februarie, Școala Federală de Antrenori (SFA) a desfășurat primul modul din cadrul licenței UEFA B+A, dedicată foștilor fotbaliști profesioniști de performanță, care au evoluat minimum 7 ani într-un campionat profesionist de top din România sau străinătate.

În cadrul acestui prim modul, cei 21 de cursanți și-au actualizat informațiile dobândite în cadrul studiilor de calificare – „Antrenor” – absolvite, să introducă o terminologie nouă și să consolideze un limbaj comun care va fi folosit pe întreaga durată a cursului.

În prima zi au fost abordate subiecte precum Supracompensare, Parametrii efortului, Sarcină externă-internă, Adaptări în organismul sportivului, Integrat vs. Izolat, Structura sesiunii de antrenament și Metode de învățare.

În ziua 2, accentul a fost pus pe Filosofie de joc, Model de joc, Concept de joc, Fazele ciclului jocului (ofensiv, defensiv, tranziții), Filosofie de formare – metodologie; toate acestea au avut drept scop ordonarea conceptelor generale ale jocului de fotbal pe care orice antrenor de fotbal trebuie să le cunoasă și stăpânească. Prin multe activități de micro-grup, cursanții au înțeles informațiile prezentate și le-au aplicat în sarcinile acordate de către Coach Educators. Conținutul zilei a treia a fost centrat pe Caracteristicile și nevoile privind dezvoltarea jucătorilor de fotbal între 5-19 ani, dar și pe modul în care un antrenor trebuie să asigure Mediul de învățare al jucătorului pentru fiecare etapă de dezvoltare a vieții lui.

„Am început cursul de licență UEFA B+A alături de un colectiv de 21 de cursanți care doresc a se dezvolta personal și profesional, care au înțeles importanța deprinderii cunoștințelor teoretice și a competențelor practice din activitatea unui antrenor de fotbal, dar mai ales doresc să urmeze un proces corect de învățare pentru a fi pregătiți corespunzător în activitatea pe care o desfășoară la cluburile / academiile unde activează.

Alături de noi au fost o parte din colectivul de Coach Educators, respectiv Adrian Fușle-Țană, Gabriel Simion, Andrei Întuneric și Daniel Gheorghe. Pe parcursul celor 3 zile, aceștia au livrat prezentările teoretice și au gestionat sesiunile de lucru pe micro-grupuri. În următoarele module, cursanții noștri vor începe un ciclu de 3 module consacrate dobândirii licenței UEFA B, iar următoarele 7 module să fie focusate pe conținutul licenței UEFA A”, a declarat Lucian Burchel, director SFA.