În lunile august și septembrie, Federația Română de Fotbal participă în calitate de partener la proiectul ”Keeping Children Safe in Sports”, implementat de Fundația Terre des hommes România. Federația Română de Gimnastică și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție s-au alăturat, de asemenea, ca parteneri.
Proiectul se desfășoară pe durata unui an, este finanțat prin Programul Drepturi, Egalitate și Cetățenie al Uniunii Europene și are ca obiectiv general promovarea politicilor de siguranță și protecție a copiilor în mediul sportiv din România și Grecia.
Siguranța în sport se referă la prevenirea oricărei forme prin care copilul poate fi afectat negativ – emoțional, verbal, fizic sau sexual – în cadrul spațiilor în care face sport de performanță sau recreațional.
Politicile de siguranță (eng. ”safeguarding”) sunt extrem de importante și de necesare, întrucât vizează protejarea copiilor și a tinerilor care fac sport, apără integritatea organizațiilor sportive și promovează valorile sportului.
În cadrul cursului, Paul Bercea, Alina Dumitru și Cristina Vlădescu, trainerii Fundației Terre des hommes România, prezintă fundamentele safeguarding, concentrându-se pe modalitățile de conștientizare, abordare și soluționare a situațiilor în care există abuzuri de orice fel asupra copiilor. Metodele de recunoaștere a comportamentului acestora, metodele de comunicare cu copiii și cu părinții sau cu alte părți implicate sunt descoperite și predate prin exerciții practice, jocuri de rol și exemple de situații reale.
Cei 20 de participanți din nișe diferite ale sportului (fotbal, gimnastică, handbal, baschet, etc.) au ocazia de a-și împărtăși experiențele negative, de a face schimb de bune practici și de a învăța din exemple reale.
În perioada septembrie 2020 – decembrie 2020, proiectul prevede desfășurarea a 20 de sesiuni de formare pe tema siguranței și protecției copiilor, la care vor fi invitați să participe 120 de antrenori din 20 de cluburi din România.
Peste 120 de copii și tineri vor beneficia de sesiuni de informare referitoare la siguranță în sport și mecanisme de raportare a situațiilor potențial riscante pentru ei (octombrie 2020 – iulie 2021).
De asemenea, anul viitor vor fi acreditate standarde de safeguarding astfel încât cluburile vor putea fi certificate pe acest domeniu.
Webinarii și materiale pe această temă pot fi găsite pe platforma europeană ChildHub și pe platforma UEFA dedicata safeguarding.