Cumpăna a fost finalistă la prima ediție a Cupei Satelor, în 2019, iar înfrângerea în fața celor de la Ruginoasa, scor 0-1, i-a ambiționat și mai mult pe micii jucători.
Într-un interviu acordat pentru FRF, președintele clubului CS Victoria Cumpăna, Ion Răuță, a vorbit despre impactul pe care l-a avut performanța la Cupa Satelor asupra copiilor, dar și despre strategia pe termen lung a clubului.
„Participarea la Cupa Satelor a avut un impact foarte mare. Copiii au prins mai multă încredere și asta s-a văzut în rezultatele obținute în Campionatul Județean. Ei sunt copii de 12, 13 ani și noi i-am înscris în Campionatul Județean. Au avut evoluții foarte bune. Erau pe primul loc la sfârșitul turului 2019-2020. Din păcate, nu s-au mai reluat competițiile pentru terminarea sezonului 2019-2020. Rezultatul obținut de echipa noastră a contribuit, de asemenea, și la crearea unei imagini foarte bune pentru comuna Cumpăna”, a declarat Ion Răuță, președintele clubului CS Victoria Cumpăna.
Clubul Victoria Cumpăna are o istorie scurtă, fiind înființat în urmă cu trei ani, însă ambițiile sunt mari. În ciuda faptului că rata de natalitate din comună este scăzută, clubul reușeste să atragă copii spre fotbal, iar în trei ani s-au înființat 6 grupe de juniori.
„Victoria Cumpăna este un club nou, înființat în 2017, iar în trei ani am obținut rezultate peste așteptări. Cu atât mai mult prezența în finala Cupei Satelor a reprezentat o performanță excelentă. Noi avem în prezent 6 grupe de juniori, la care sunt legitimați peste 120 de copii. Cea mai mare grupă este cea de 14 ani. Un detaliu foarte important este că la clubul nostru toți copiii sunt din localitatea Cumpăna, nu aducem din altă parte”.
La Cumpăna se pune accent pe formarea jucătorilor, pe disciplină și pe modul de antrenament. „Pentru noi nu este neapărat important să obținem locul 1 la o competiție, ci să avem grijă de sănătatea copiilor, să fie disciplinați și să le asigurăm un viitor cât mai bun. Ne dorim ca pregătirea pe care o fac la clubul nostru să reprezinte baza carierei lor, să le fie lor mai ușor pe viitor”, a punctat Răuță.
Pe lângă susținerea din partea Primăriei și a autorităților locale, clubul Victoria Cumpăna se bucură de sprijinul necondiționat al părinților. „Părinții sunt mereu alături de copii. Vin la meciuri să îi susțină, dar din păcate în ultima perioadă nu a mai fost posibil. Este un an pierdut pentru noi, pentru jucători, care au numai de suferit din cauza pandemiei și a întreruperii competițiilor”.
Victoria Cumpăna își dorește continuitate și performanță
Strategia pe termen lung a celor de la Victoria Cumpăna se bazează pe creșterea și menținerea jucătorilor în cadrul clubului. „Toți jucătorii care au fost prezenți în 2019 la Cupa Satelor încă fac parte din echipa noastră. Am avut solicitări de la alte cluburi, dar noi ne dorim continuitate și vrem să păstrăm jucătorii pe care îi creștem. Avem toate condițiile necesare pentru dezvoltarea și evoluția jucătorilor. Doar dacă vom avea solicitări de la Academia Hagi îi vom lăsa pe copii să plece”.
Președintele Ion Răuță a scos în evidență spiritul de echipă și unitatea care există la Victoria Cumpăna, dar a oferit și câteva nume de perspectivă pentru fotbalul românesc. „Avem trei, patru jucători foarte buni. Este vorba despre Moise Dorin, Burlacu Sebastian, Ardeleanu Alin și Baubec Dilek, cel din urmă a fost convocat de echipa FRF la o tabără de selecție”.
Doi dintre jucătorii enumerați de Ion Răuță s-au remarcat și la Cupa Satelor. Moise Dorin a fost desemnat cel mai bun jucător al finalei, în timp ce Baubec Dilek a fost ales de reprezentanții Departamentului de Scouting FRF pentru selecția U13 de la Centrul Național de Fotbal de la Mogoșoaia, după evoluțiile foarte bune de la faza regională a competiției.
Cupa Satelor, un obiectiv pentru Victoria Cumpăna
Turneul final al primei ediții a Cupei Satelor a fost găzduit de comuna Cumpăna, prilej cu care a avut loc inaugurarea Complexului Sportiv „Centenar 2018”. Președintele Ion Răuță a declarat că această competiție rămâne un obiectiv pentru echipa sa și speră să poată organiza și a doua ediție tot la Cumpăna.
„Cu siguranță ne dorim să participăm și la edițiile viitoare ale Cupei Satelor, atunci când autoritățile vor permite reluarea competițiilor. La ediția trecută, am câștigat faza pe județ și ne gândeam că poate avem șanse să organizăm și ediția a doua tot la Cumpăna.
Din punctul meu de vedere, toate echipele din mediul rural ar trebui să participe la Cupa Satelor, deoarece este o bună oportunitate pentru copii de a se dezvolta și de a atrage atenția prin evoluțiile lor. În mediul rural, problemele financiare reprezintă tot timpul o piedică, este foarte important ca autoritățile locale să se implice și să susțină activitatea echipelor de fotbal”, a spus Ion Răuță.
Cupa Satelor este o competiție națională dedicată copiilor U13 din mediul rural, organizată de Federația Română de Fotbal cu sprijinul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Echipele participante reprezintă satele și comunele din România. La prima ediție a Cupei Satelor (2018/2019) au fost înscriși peste 15.000 de copii.
Clasamentul final al primei ediții a Cupei Satelor:
- Ruginoasa (Iași)
- Cumpăna (Constanța)
- Sânmartin (Bihor)
- Rudeni (Ilfov)
- Turburea (Gorj)
- Dumbrăvița (Timiș)
- Feldioara (Brașov)
- Vârtoape (Teleorman)