În 2019, câștigătoarea primei ediții de Cupa Satelor a fost comuna Ruginoasa, din Iași. Cupa a ajuns la loc de cinste, iar noua generație o folosește ca inspirație pentru un nou succes în competiție.
Impactul pe care competiția l-a avut la Ruginoasa se vede atât la generația care a câștigat Cupa Satelor în 2019, dar și în entuziasmul pe care fotbalul îl stârnește în comunitate, unde copiii vin regulat și se înscriu în echipă.
Pentru primii, care au ajuns în atenția academiilor mari din țară, competiția a fost o rampă de lansare; pentru cei mici, care vin din urmă, e dovada că-și pot construi un viitor în fotbal.
Ce impact a avut succesul pe care l-ați avut la prima ediție de Cupa Satelor, când Ruginoasa a câștigat competiția?
Atunci a fost un număr foarte mare de echipe înscrise, peste 1.000 la nivel de țară, am câștigat competiția neînvinși, iar la turneul final nu am primit niciun gol. În ce privește localitatea noastră, a avut un impact extraordinar ținând cont că după această performanță la clubul nostru au venit numeroși părinți cu copii să se înscrie la fotbal. A fost un lucru benefic. Avem peste 20 de copii plecați la academii de fotbal în urma acestei competiții. Generația 2006/07 cu care am participat atunci, toți sunt la academii din țară. Am doi copii la Cluj, opt la Politehnica Iași, doi la Craiova, unul la Academia Hagi. Dacă nu era această competiție, acești copii nu erau văzuți. După ce au câștigat Cupa Satelor, cluburile au venit și s-au interesat de copiii noștri.
Țineți legătura cu cei care au plecat din comună?
Zilnic ținem legătura cu ei. După fiecare meci mă anunță ce au făcut, cum merge treaba. Ne ocupăm în continuare de ei, nu i-am lăsat așa de izbeliște. Am avut un copil care e deja în lotul mare de la Politehnica Iași. A fost la Cluj, a stat doi ani, dar nu s-a acomodat. Și l-am transferat, am intervenit și l-am adus la Politehnica Iași. Acum e unul dintre cei mai buni copii de la academie.
Vă bazați pe faptul că unii dintre cei care joacă mai aproape de Gorj vor veni să vă facă galerie la finală?
Noi o să avem galerie cu noi. Merg majoritatea părinților, avem autocar închiriat, părinții și-au luat deja locuri de cazare. Mă aștept să fie cel puțin la fel ca la Cumpăna organizarea, când totul a fost extraordinar pentru copii. După aceea, numai cantonamentul cu echipa națională și faptul că am mers în Norvegia a contat enorm. Copiii au văzut acolo ce-nseamnă să ajungi fotbalist, cât trebuie să muncești și ce condiții are un jucător de echipă națională. Și asta i-a ambiționat. Și de aceea au și plecat [la cluburi].
Părinții cu ce așteptări vin să înscrie copiii la fotbal acum?
Au speranța că copiii lor vor avea aceeași performanță și, bineînțeles, cu încredere că și ai lor vor ajunge acolo sus, să meargă mai departe spre performanță. Că la noi ăsta e obiectivul, să plece copiii mai departe. Noi până la 14 ani îi șlefuim. Sunt copii modești și obiectivul nostru e să le deschidem un viitor în viață.
Cine face parte din generația de acum?
Acești copii au patru ani de când lucrăm cu ei și acum sperăm din nou că vom avea o performanță frumoasă. Noi cu gândul ăsta mergem, să câștigăm, dar depindem și de ceilalți copii. Am înțeles că Dumbrăvița au echipă foarte bună, Cumpăna. Noi acum avem jumătate de lot copii mai mici. Dar sunt copii buni.
Cum ați sărbătorit acum calificarea în faza finală?
Copiii sunt foarte bucuroși. Le-am explicat că avem cupa aceea mare pe care am câștigat-o la prima prezență, pe care o avem aici în vitrină. Le-am spus, dacă nu vreți să plece cupa de la Ruginoasa, trebuie să câștigăm din nou.
Dincolo de trofeu și atenția pe care o primesc, cu ce rămân copiii după Cupa Satelor, chiar dacă nu fac pasul spre profesioniști?
În primul rând, asta le explic și eu la fiecare antrenament, în vestiar: fotbalul te face să știi să pierzi, să știi să câștigi, să lucrezi în echipă. E clar că e benefic pentru ei și înțeleg asta. Te maturizează. Și le dă încredere. Cu siguranță acei copii nu erau văzuți dacă nu era această competiție.
La nivel de comunitate, simțiți mai mult sprijin, mai multă implicare și din partea autorităților locale?
E clar că dacă nu eram ajutați de autoritățile locale, nu puteam ajunge la performanța asta. Avem norocul că domnul primar iubește fotbalul. Avem patru grupe de copii, grupă de seniori. Avem de la 2007/08, care e cea mai mare grupă și sunt înscriși în Liga 4, campionatul județean, celelalte trei grupe sunt 2010/11, 2012/13 și mai avem o grupă de 2015/16, cei mai mici, care vin din urmă. Noi avem activitate că avem copii. Zilnic vin 2-3 copii și se înscriu. Clar mai sunt și care se lasă pe parcurs, dar important e că avem un izvor de talent. Plus că vin și din comunele din împrejurimi. Chiar și de la Pașcani avem 2-3 înscriși. Condițiile sunt extraordinare.
Turneul final al Cupei Satelor, ediția 2022-2023, se va disputa în perioada 11-14 mai, în localitatea Baia de Fier din județul Gorj. Competiția națională U13 este organizată de Federația Română de Fotbal și dedicată tinerilor practicanți ai fotbalului din mediul rural. Echipele participante reprezintă satele și comunele din România.